Lioresal – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lioresal - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Lioresal i za što se koristi?

Lioresal tablete se sastoje od djelatne tvari baklofen. Baklofen pripada u skupinu lijekova koji se koriste kod opuštanja mišića. Lijek se koristi za ublažavanje i smanjivanje grčeva koji nastaju u mišićima radi raznih bolesti: Cerebralna paraliza, multipla skleroza, bolesti krvnih žila i mozga, bolesti kralježnične moždine, poremećaja živčanog sustava. Djelovanje lijeka se može prepoznati po opuštanju mišića, poboljšanoj pokretljivosti i smanjenoj boli u ukočenosti. Što je važno znati prije liječenja s Lioresal-om?

Potrebno je naglasiti liječniku sljedeće: Ako bolujete od Parkinsonove bolesti, ako bolujete od psihičke bolesti, ako patite od epilepsije, ako imate akutne bolove u želucu i crijevima, ako imate smetnje kod disanja, ako imate oboljenje jetre, ako ste imali moždani udar, ako patite od bolesti bubrega, ako imate problema s mokrenjem, ako imate problema s ovisnosti, ako ste trudni ili dojite. Korištenje navedenog lijeka može uzrokovati određene nuspojave. Pojedine osobe koje su liječene uz pomoć Baklofena željele su izvršiti samoubojstvo radi povezanosti s duševnim bolestima i ovisnostima. Dužni ste svog liječnika uputiti u vaše zdravstveno stanje kako bi vaše liječenje bilo što bolje i kvalitetnije.

Lioresal primjena i mjere opreza

Vaš terapijski učinak može se promijeniti ako Lioresal koristite s pojedinim lijekovima, što znači da ste dužni upoznati svog liječnika i ljekarnika s lijekovima koje koristite. Lijekovi koji utječu na djelovanje navedenog lijeka su: Lijekovi za Parkinsonovu bolest, lijekovi za depresiju, lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka, lijekovi za liječenje upala. Kako se koristi Lioresal? Tijekom terapije poželjno je da izbjegavate konzumaciju alkohola. Lijek se uzima prema određenoj dozi liječnika ili ljekarnika.

Preporučena doza za odrasle: 15 mg dnevno, podijeljeno u 2 do 4 doze koje se mogu postepeno povećavati dok se ne postigne željeni učinak. Doza se povećava na 30 do 75 mg dnevno, podijeljeno u više doza dnevno. Doze za adolescente i djecu se prilagođavaju prema tjelesnoj težini i isto se postepeno povećavaju prema potrebi. Tablete će se uzimati uz obrok, gutaju se zajedno uz tekućinu kako ne bi došlo do nadražaja želuca. Tablete se mogu prepoloviti i podijeliti na doze. Trajanje terapije će ovisiti o liječenom stanju. Ne preporučuje se liječenje koje je dulje od 8 tjedana. Terapija se ne smije ukidati svojevoljno ako ona ne djeluje. Nagli prekid može uzrokovati: Halucinacije, smetenost, osjećaj tjeskobe, brzo i nepravilno lupanje srca.

Lioresal iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene navedenim lijekom navode kako je on djelotvoran, te kako uspješno uklanja grčeve i njegove simptome. Iskustva pacijenata su pozitivna. Da li će Lioresal uzrokovati nuspojave? Nuspojave su moguće, no one se neće pojaviti kod svake osobe. Ako prilikom korištenja navedenog lijeka primijetite poteškoće s disanjem, potrebno je prekinuti terapiju i javiti se liječniku. Prilikom terapije navedenim lijekom, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave: Umor, vrtoglavica, sniženi krvni tlak, glavobolja, mučnina i povraćanje, probavne smetnje, nesanica i smetenost.

Ostale nuspojave možete pronaći na uputi o lijeku koja je obavezna uz svako pakiranje lijeka. Lioresal propisuje liječnik. Lijek će se uz recept podići u ljekarni. Cijena pakiranja tableta 50 x 25 mg iznosi 10,96€ uz doplatu od 2,84€. Nakon otvaranja i primjene, lijek je potrebno čuvati na sigurnom mjestu. Nikada nemojte ovaj, ili bilo koji drugi lijek držati u blizini djece i van svog izvornog pakiranja. Nakon otvaranja pakiranja nemojte bacati uputu o lijeku, već ju držite blizu lijeka. Nakon isteka valjanosti, lijek se baca prema navedenim uputama ili uputama ljekarnika.


Tagovi: