Lidokain – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Lidokain - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lidokain – djelovanje

Lidokain je lokalni anestetik indiciran za ublažavanje boli u nekim medicinskim postupcima, kao što su stomatološki zahvati, kako bi se izazivala utrnulost u određenom dijelu tijela. Ovaj lijek možete pronaći u ljekarnama u obliku kreme, gela ili spreja. Može se naći i u obliku injekcija i koristi se samo u bolnicama ili klinikama gdje ga daje liječnik. Lidokain se ne smije koristiti ako ste alergični na djelatnu tvar lijeka ili neki od njegovih sastojaka, ako postoje srčane tegobe povezane s nepravilnim ili nepravilnim otkucajima srca, ako osoba boluje od bolesti krvi, ako postoji upala u dijelu tijela gdje će se primijeniti anestetik. Prije primjene ovog lijeka, obavijestite svog liječnika ako imate bolest bubrega ili jetre. Poseban oprez savjetuje se kod starijih osoba jer mogu biti osjetljivije na učinke lijeka. Obavijestite svog liječnika ako uzimate: diuretike, sedative, antivirusne lijekove, relaksante mišića, blokatore koji se koriste za srčane probleme ili antipsihotike. Primjena lidokaina preporuča se samo pod liječničkim nadzorom.

Lidokain – nuspojave

Ljudi koji su osjetljivi na lidokain imaju veću vjerojatnost da će doživjeti nuspojave. Iako je rizik od nuspojava kod ovog lijeka izuzetno nizak, među najčešćim onima koje se mogu javiti tijekom liječenja su: iritacija, crvenilo na mjestu primjene, peckanje kože ili sluznice. Ostale nuspojave koje se mogu javiti su: vrtoglavica, nesvjestica, glavobolja, zamagljen vid, pad krvnog tlaka, koprivnjača, zujanje u ušima, otežano disanje, grčevi, bolovi u trbuhu, povraćanje, pospanost, usporen rad srca. Osim navedenih nuspojava, ovaj lijek može izazvati teške alergijske reakcije, simptome otežanog disanja, oticanje jezika, grla i lica, zbog čega je potrebno prekinuti liječenje i potražiti hitnu medicinsku pomoć. Lidokain se ne smije nanositi na veliku površinu kože ili u količinama većim od preporučenih od strane liječnika, tada postoji veći rizik od nuspojava. Ako vam ovaj lijek dospije u oči, uši ili usta, temeljito isperite zahvaćeno područje vodom ili fiziološkom otopinom. Područje kože na kojem je primijenjen anestetik ne smije se trljati, grebati niti izlagati toplini ili hladnoći.

Lidokain – cijena, iskustva

Poznato je da se lokalni anestetici koriste prije nekih zahvata i jednostavnih medicinskih intervencija za sprječavanje boli. Lidokain je proizvod koji često koriste profesionalci, a postoje različite kategorije korištenja koje osiguravaju da se osjećaj boli svede na minimum. Lijek se može nanositi na kožu ili sluznicu, a oblik primjene ovisi o tome je li u obliku masti, gela ili spreja. Prevelike doze lidokaina i kraći razmaci između propisanih doza mogu rezultirati ozbiljnim nuspojavama. Doze moraju biti u skladu s tjelesnom težinom i stanjem bolesnika s akutnim bolestima. Ovisno o dozi, ovaj lokalni anestetik može utjecati na koordinaciju. Lidokain ne smiju koristiti trudnice bez prethodnog liječničkog savjeta. Ako ovaj lokalni anestetik primjenjujete kod kuće, morate se pridržavati uputa i doziranja koje vam je propisao liječnik. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Ako imate pitanja o primjeni ovog lijeka, obratite se svom liječniku. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece. Zaštititi od svjetlosti i vlage. Lijek čuvati na temperaturi do 25 stupnjeva C.

Tagovi: