Dolokain gel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dolokain gel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dolokain gel što je i njegovo djelovanje

Dolokain gel sadrži glavni sastojak lidokainklorid koji je lokalni anestetik koji služi za primjenu prilikom određenih dijagnostičkih pretraga kako bi se te pretrage obavile što bezbolnije. Dolokain gel djeluje kao lokalni anestetik kod kateterizacije uretre, postupka kod kojeg se urinarni kateter uvodi u uretru, mokraćnu cijev, do mokraćnog mjehura kako bi se omogućilo istjecanje urina iz mjehura u svrhu prikupljanja urina radi pretraga kada urin ne može sam izlaziti iz mjehura.

Ovaj gel također ima primjenu i djelovanje kao lokalni anestetik kod cistoskopije, dijagnostički pregled koji je zapravo endoskopija mokraćnog mjehura i mokraćnog kanala preko uretre sa svrhom snimanja površine urinarnog sustava uz pomoć mikroskopa ili teleskopa koji se nalazi na cijevi za pretragu.

Endoskopija probavnog sustava se također provodi uz pomoć ovog gela koji se primjenjuje u gornjem dijelu probavnog sustava nekoliko minuta prije endoskopskog zahvata tokom kojeg se u gornji probavni sustav uvodi endoskopska sonda radi snimanja gornjeg probavnog sustava i mogući promjena koje se dešavaju na promatranom području.

Nuspojave lijeka Dolokain gel

Nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom korištenja Dolokain gel lokalnog anestetika su kao i kod svakog lijeka alergijske reakcije u slučaju da je osoba alergična na bilo koji sastojak lijeka. Također se nuspojave mogu pojaviti u slučaju predoziranja kada može doći do sistemskih nuspojava treba se hitno obratiti liječniku i upozoriti ga na uočene nuspojave.

Nuspojave koje se mogu pojaviti su u obliku osipa, bijelih i crvenih točkica na koži, uz popratni osjećaj pečenja, svrbeži i osjećaja topline na apliciranom području. Ukoliko se ova reakcija ne povuče nakon dva sata ili se počne širiti hitno se obratite liječniku za pomoć. Nuspojave se mogu pojaviti i u obliku angioedema, urtikarije i bronhospazma.

Dolokain gel sadrži lidokain koji u pravilu rijetko izaziva nuspojave i ne izaziva simptome zbog koji be biste smjeli upravljati vozilima i strojevima. U trudnoći se ne preporučuje upotreba ovog lijeka jer bi mogao izazvati fetalne hipoksije, međutim kod dojenja se lijek može koristiti je jer dokazano da kroz majčino mlijeko do dojenčeta dolaze iznimno male količine sastojaka lijeka i nisu štetne za dojenče.

Iskustva i cijena lijeka Dolokain gel

Osobe koje su morale obaviti pretrage poput cistoskopije, kateterizaciju uretre ili endoskopske pretrage gornjeg probavnog sustava zahvalne su na ovom lijeku jer područje koje se izlaže ovim pretragama je vrlo osjetljivo i ove bi pretrage bile izuzetno bolne kada se ne bi koristio lijek Dolokain gel.

Ono na što svi upozoravaju je da se Dolokain gel ne smije primjenjivati na sluznici oka, niti sluznici nosa ili usta. Ujedno svi koji imaju alergije moraju uvijek paziti na sastojke lijeka kako ne bi dobili ozbiljne alergijske reakcije i komplikacije uslijed alergija. Ovaj se gel ne smije primjenjivati kod djece mlađe od dvije godine. Proizvođač upozorava da lijek ne smije doći u doticaj sa slušnim kanalom u uhu jer bi moglo doći do puknuća bubnjića.

Osobe koje imaju poremećaje u radu jetre, bubrega, srca, te osobe koje imaju epilepsiju ili miasteniju gravis ne bi smjele primjenjivati ovaj lijek. Kako se lijek ne izdaje samo na recept moguće ga je nabaviti u ljekarnama po cijeni od oko 6 €, no ne preporučuje se za kućnu upotrebu i upotrebu bez nadzora liječnika.


Tagovi: