Legionarska bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Legionarska bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Legionarska bolest – uzrok

Legionarska bolest je teški oblik upale pluća koju uzrokuje bakterija Legionella pneumophila. Ova bolest se razvija 2 do 10 dana nakon udisanja toplog i vlažnog zraka koji sadrži bakterije. Naziv bolesti dolazi od otkrića 1976. godine na konvenciji američkih vojnih veterana održanoj u jednom hotelu. Tada je više od 200 sudionika oboljelo od teške upale pluća, a umrla je 31 osoba. Kada je bakterija identificirana u siječnju 1977. godine, nazvana je legionela, dok je infekcija koju uzrokuje postala poznata kao legionarska bolest.

Čovjek se može zaraziti udisanjem legionele koja se prenosi zrakom u obliku pare iz sitnih kapljica vode u kojoj se nalazi bakterija. Legionela ima prirodno stanište u rezervoarima vode, jezerima, rijekama, vodopadima i vlažnom tlu. Bakterije se također mogu pronaći u sustavima kućne tople vode kao što su tuševi, bazeni, prskalice, filtri klima uređaja, odvlaživači zraka i fontane. Pijenje vode s ovom bakterijom neće izazvati bolest jer se prenosi s jedne osobe na drugu.

Legionarska bolest – koji su glavni simptomi

Zaraza se prenosi zrakom, odnosno udisanjem kapljica vode zaražene bakterijama. Razdoblje inkubacije za bakterije varira od dva do deset dana. Simptomi koji se javljaju slični su prehladi i gripi. Javljaju se suhi kašalj, glavobolja, groznica, bolovi u mišićima, otežano disanje, malaksalost, gastrointestinalni problemi, gubitak apetita, bolovi u trbuhu i proljev. Kako legionarska bolest napreduje, pojavljuju se znakovi ozbiljnijeg pogoršanja u obliku nedostatka zraka, brzog umaranja, otežanog izgovaranja rečenica, smanjene aktivnosti i pospanosti.

Krvavi ispljuvak javlja se u trećine bolesnika. Kod progresivne upale pluća s višestrukim zatajenjem organa može nastupiti smrt. Rizične skupine su osobe starije od 50 godina, zatim osobe s kroničnim plućnim bolestima, poput bronhitisa, te osobe sa slabim imunološkim sustavom. Neki ljudi imaju tendenciju da razviju ozbiljnu bolest koja zahtijeva hospitalizaciju. Legionarska bolest rijetko pogađa osobe mlađe od 20 godina, pa su djeca rijetko izložena riziku od infekcije, osim ako su već bolesna ili imaju jako slab imunitet.

Kako se liječi legionarska bolest?

Ova ozbiljna bakterijska upala pluća može biti kobna. Ali u velikoj većini slučajeva pravodobna intervencija uz primjenu antibiotika omogućuje izlječenje. Legionarska bolest se dijagnosticira na temelju laboratorijskih pretraga, tj. na temelju pretraga krvi i urina gdje se otkriva prisutnost bakterija. Infekcija se liječi odgovarajućim antibioticima, a uspjeh ovisi o pravovremenom liječenju. Koje mjere opreza treba poduzeti kada je u pitanju legionarska bolest? Kako biste smanjili rizik od zaraze, prije svega treba izbjegavati javna kupališta poput bazena, jacuzzija, fontana, kao i mjesta sa upitnom higijenom.

Filtre slavine i tuša uvijek čistite dezinficijensom, pazeći da su temeljito isprani. Nemojte udisati pare iz stajaće vode ili drugih mjesta gdje je vjerojatnije udisanje aerosola. Kako spriječiti legionelu? Budući da bakteriju nije lako spriječiti, važno je više pažnje posvetiti mjestima koja su identificirana kao najčešća žarišta infekcije. Najbolji način da se izbjegne infekcija ovom bakterijom je briga o ispravnosti vodovodnih sustava, procjena rizika te njihovo redovito održavanje i čišćenje.

Tagovi: