Lažni trudovi – kako ih prepoznat i razlikovat

Lažni trudovi - kako ih prepoznat i razlikovat

Lažni trudovi variraju u trudnoćama

Lažni trudovi poznati su pod imenom Braxton Hicksove kontrakcije te se mogu javiti tijekom trudnoće. Vrijeme kada se javljaju varira od trudnice to trudnice, no također može varirati i od trudnoće do trudnoće kod iste osobe. Lažni trudovi obično se znaju pojaviti pred kraj drugog tromjesečja trudnoće, no najčešći su u trećem tromjesečju, iako se ponekad mogu javiti i mnogo ranije. I dok će ih neke trudnice osjetiti u nekom trenutku svoje trudnoće, ne znači da će biti prisutni kod svake trudnice. Za razliku od pravih trudova, lažne trudove karakterizira određeni oblik nelagode i stezanja, za razliku od pravih trudova koji uzrokuju ne samo nelagodu, već i bol. U nastavku teksta možete saznati kako je moguće razlikovati prave od lažnih trudova te kako si olakšati vrijeme kada se pojave trudovi koji su lažni. Lažne kontrakcije pripremit će vas na ono što dolazi, to jest, pripremit će vas na prave trudove i sam porod.

Lažni trudovi i neki najčešći uzroci

Iako se lažni trudovi mogu pojaviti gotovo u bilo kojem trenutku trudnoće, najčešće će se dogoditi satima ili danima prije pravih trudova. Iako lažni trudovi nisu bolni, mogu biti itekako intenzivni i time uzrokovati nelagodu trudnicama. Lažne trudove može uzrokovati velik broj čimbenika od kojih su najčešći dehidracija tijela, umor i iscrpljenost trudnice, neka stanja poput anksioznosti ili infekcija mokraćnih puteva te mnogi drugi. Također se smatra da tijelo lažnim trudovima daje do znanja da se time dijete stavlja u ispravan položaj za rađanje, zbog čega takve kontrakcije češće iskuse trudnice čije dijete se nalazi okrenuto naglavačke, za razliku od onih čije su bebe postavljene na zadak i trebaju porod carskim rezom. Također, što je više trudnoća žena prošla, to su veće šanse za pojavu lažnih trudova jer su njihove maternice i zdjelice bile višestruko opterećene već što može dovesti do nekih nepravilnosti maternice i zdjelice te tijelo na taj način signalizira to.

Lažni trudovi i kako ih razlikovati od pravih

Ne postoje načini pomoću kojih ćete sa stopostotnom sigurnošću raspoznati lažne od pravih trudova, no svakako postoje neke smjernice koje će olakšati raspoznavanje istih. Lažni trudovi su u pitanju najčešće ako su ti trudovi nepravilni i ukoliko prestanu kada promijenite položaj ili aktivnost. Također, ukoliko se njihova učestalost kao ni trajanje kontrakcija ne povećava, ne morate brinuti jer ukoliko se pojave pravi trudovi, njihova se učestalost kao i trajanje povećava. Preporučuje se popiti pokoja čaša vode jer lažni trudovi znaju biti posljedica dehidracije te se na taj način mogu primiriti isti. Ukoliko osjetite trudove za koje niste sigurni jesu li lažni ili pravi, promijenite položaj ili postanite aktivni ukoliko ste do tog trenutka mirovali ili obrnuto, iz aktivnog stanja stavite se u mirovanje. Lažne trudove promjena položaja često može zaustaviti. No, ukoliko niste sigurno o čemu je riječ, kontaktirajte svog ginekologa, posebice ako vam je termin poroda blizu kako bi uklonili sve sumnje.


Tagovi: