Lajmska borelioza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Lajmska borelioza - uzrok, simptomi, liječenje

Lajmska borelioza – Lajmska bolest

Lajmska borelioza ili lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose krpelji. Uzrokuje ga bakterija Borrelia burgdorferi. U trenutku uboda krpelja bakterija ulazi u krvotok i širi se po tijelu. Da bi krpelj prenio lajmsku bolest, mora biti pričvršćen za kožu osobe najmanje 5 do 36 sati. Što je krpelj manji, to ga je teže vidjeti kada je pričvršćen za kožu.

Budući da se radi o insektu koji je prisutan u prirodi, najveći faktor rizika je boravak u parkovima i šumama tijekom toplih mjeseci, kada je krpelj aktivan. Lajmska bolest se ne može prenijeti s osobe na osobu, ali kod trudnica postoji mogućnost prijenosa na plod ako je majka zaražena bolešću tijekom trudnoće. Simptomi mogu trajati tjednima i mjesecima, nakon čega dolazi do ozbiljnih komplikacija. Lajmska borelioza se svrstava u zoonoze jer zahvaća i životinje. Ova bolest može imati velike zdravstvene posljedice ili čak dovesti do smrti. Jedan od najvažnijih koraka je rana dijagnoza.

Lajmska borelioza – simptomi

Kada je riječ o lajmskoj boreliozi, najrizičnija skupina su ljudi koji su u čestom kontaktu s prirodom, a zatim djeca i starije osobe. Lajmska borelioza ima 3 stadija. Rana faza uključuje razdoblje inkubacije bakterije. Glavni simptom je crvena mrlja koja se pojavljuje nakon uboda krpelja. U većini slučajeva mrlje imaju crvenkaste prstenove oko sebe, dok je središte tamnije crveno.

Ove točke su bolne, svrbe i vruće na dodir. Nakon razdoblja inkubacije bakterije počinju se javljati glavni simptomi, a to su: glavobolja, umor, grlobolja, natečeni limfni čvorovi, povišena tjelesna temperatura, ukočen vrat, bolovi u mišićima, leđima i zglobovima, mučnina i povraćanje. Ovi simptomi nestaju i mogu se ponovno pojaviti što može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija koje mogu ugroziti srce i živčani sustav. U ovoj fazi simptomi se razvijaju u artritis, oticanje zglobova, posebno koljena. Ako se lajmska borelioza ne liječi, pacijent razvija simptome povezane s kognitivnim oštećenjem, srčanim problemima i meningitisom.

Kako se liječi lajmska borelioza?

Kako se dijagnosticira lajmska borelioza? Osim kliničkih pretraga i analiza, važno je postaviti dijagnozu na temelju simptoma koje pacijent ima i je li bilo kontakta sa životinjama koje su imale krpelja. Ako osoba pronađe krpelja na koži, a ne zna kako da ga pravilno izvadi, potrebno je potražiti pomoć liječnika kako bi se spriječio razvoj bolesti. Lajmska borelioza je izlječiva, ali može ostaviti posljedice do kraja života, pogotovo ako se liječenje započne kasno ili se liječenje ne provodi na adekvatan način. Liječenje se temelji na uporabi antibiotika za uklanjanje bakterija.

Informacije i načini zaštite od velike su važnosti za prevenciju lajmske bolesti. Budući da ovu bolest prenose krpelji zaraženi bakterijom, najbolja prevencija prilikom boravka u parkovima, šumama i vrtovima je nošenje duge, svijetle odjeće i obuće prikladne za šetnju, kako tijelo ne bi bilo izloženo ugrizima krpelja. Također se savjetuje korištenje sredstava protiv insekata izravno na koži. Ako ste boravili na mjestima gdje ima krpelja, potrebno je pažljivo pregledati cijelo tijelo.

Tagovi: