L-carnitine (l-karnitin) – što je i kako djeluje

Ljepota i zdravlje

L-carnitine (l-karnitin) - što je i kako djeluje

L-carnitine što je?

L-carnitine ili L-karnitin je tvar (ranijih godina poznat pod nazivom „vitamin BT”) danas popularan kao tvar koja „topi” masnoće, kao i da povoljno sudjeluje u rastu mišića. Najpoznatija funkcija L-carnitina je prijenos masnih kiselina kroz staničnu membranu u tijeku procesa njihovog sagorijevanja. Da bi naš organizam proizveo L-carnitine osim aminokiselina lizina i metionina potrebni su vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. L-karnitin naše tijelo proizvodi u jetri i bubrezima te je važan pri proizvodnji energije, a nužan za funkciju srca i mozga te za kretanje. Važno je znati da konzumacijom l-carnitina u velikim količinama nećemo postići učinak redukcije masnog tkiva bez uključene pojačane aerobne tjelesne aktivnosti. Osobe koje se bave vrhunskim sportovima imaju pojačane zahtjeve za L-karnitinom te takve osobe poznato je da koriste farmaceutske pripravke kao dodatak prehrani. Koriste ga i osobe čije razine mogu biti niske zbog određenih genetskih poremećaja, ili su npr. podvrgnuti hemodijalizi, uzimaju ga vegani, osobe na restriktivnim dijetama i nedonoščad. Ako se u bilo kojem slučaju odlučite za uzimanje L-karnitina (preporučuju se tekući pripravci L-karnitina) bitno je paziti da ne prekoračite preporučene dnevne doze (4g odrasli), inače se mogu pojaviti neke neželjene nuspojave kao npr. neugodan „riblji” miris kože.

L-carnitine – kada ga nemamo dovoljno

Ukoliko tijelo nema dovoljno L-karnitina, masti se ne koriste za stvaranje energije već se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima. U zdravom tijelu i normalnim uvjetima (odsustvo psihičkog i fizičkog stresa) ljudsko tijelo proizvodi dovoljne količine L-carnitina potrebne za život, ali u nekim okolnostima (npr. kod nekih bolesti jetre ili bubrega) tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga je potrebno unositi izvana. Može ga se dodatno unijeti i hranom, osobito hranom životinjskog podrijetla (posebno crveno meso – govedina, svinjetina, ovčetina, zatim perad te riba – osobito bakalar, mlijeko i mliječni proizvodi) koja je glavni izvor L-carnitina, dok hrana biljnog podrijetla sadrži vrlo malo L-carnitina (možemo ga naći u pšenici, šparogama, avokadu i kikiriki maslacu, soji). Ako nemamo dovoljno L-carnitina, može doći do slabosti mišića, općenitog osjećaja slabosti. Simptomi nedostatka L-carnitina mogu biti osjećaj mučnine i mišićne slabosti, osjećaj potrebe za slatkišima. Iako se može unijeti navedenim namirnicama, u većem nedostatku L-carnitina potrebno je uzimati L-carnitine u obliku dodatka prehrani. Za dobrobiti dopune korištenja L-carnitina ističu se kao najdjelotvornije korištenje toga dodatka prehrani prilikom vježbanja, kako bi se više pojačali njegovi učinci i podržali učinci sagorijevanja masti te osjećaj smanjivanja gladi. Nadalje dodaci L-carnitine spominju se za jačanje imuniteta, podizanje tjelesne energije, gubitak tjelesne mase, pospješivanje koncentracije, radnih sposobnosti i regulaciju raspoloženja, neki ga ističu kao pomoć kod muške neplodnosti pa čak i Alzheimerove bolesti. Također i da sudjeluje u sprječavanju stvaranja mliječne kiseline pa time ublažava upalu mišića i umor, za dobivanje mišićne mase.

L-carnitine kao dodatak prehrani

Kao dodatak prehrani L-carnitine se općenito dobro podnosi. Ipak važno je ne prekoračiti dnevni unos (preporučena dnevna doza do 4g za odrasle osobe). U suprotnom mogu se pojaviti neki gastrointestinalni simptomi kao što su abdominalni grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Dobro je zbog navedenog uzimanje L-carnitine započeti s manjim dozama koje se onda postupno povećavaju. Prema nekim napisima rađena su istraživanja o nuspojavi nastanka ateroskleroze, srčanih bolesti, stoga je dobro biti oprezan i nikako s ovim sastojkom ne pretjerivati niti ga povećano uzimati bez liječničkog nadzora, a nikako ga ne treba uzimati u vrlo visokim dozama od 5 ili više grama dnevno. Također uvijek je važno znati da L-karnitin u obliku dodatka prehrani ne smije se koristiti kao nadomjestak ili kao zamjena uravnoteženoj prehrani. Također takvi pripravci nisu namijenjeni djeci, a trudnice i dojilje trebaju se o eventualnom uzimanju obavezno posavjetovati s liječnikom. L-karnitin dodatak prehrani može se naći u obliku tableta, kapsula a najpreporučljivije ga je uzimati u tekućem obliku.

Tagovi: