Što je kvadriplegija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kvadriplegija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je kvadriplegija i zašto nastaje?

Kvadriplegija ili tetraplegija je stanje oduzetosti koje je nastalo radi ozljede leđne moždine. Uzroci nastanka mogu biti razni, no najmanja šteta može se očitati u najvećoj šteti - nepokretnosti osobe. Koji su najčešći uzroci kvadriplegije? Kvadriplegija nastaje onda kada dođe do oštećenja cervikalnih segmenata u leđnoj moždini od razina C1 DO C8. Sama ozljeda stanične strukture ili lezija može donijeti potpuni ili djelomični gubitak funkcije svih udova. Tipični uzroci su trauma: Prometna nesreća, težak pad, sportska ozljeda, bolesti (transverzalni mijelitis ili poliomijelitis), urođeni poremećaji poput mišićne distrofije.

Možemo ozlijediti leđnu moždinu bez da dođe do loma kralježnice, u primjeru: Puknuće vertebralnog diska koji se nalazi u leđnoj moždini. Navedeno stanje se često naziva i tetraplegija i oba imena stanja se odnosi na paralizu svih 4 uda. Riječ je o najgorem obliku ozljede leđne moždine, prvenstveno radi same činjenice da je osoba koja pati od ovog stanja u potpunosti ovisna o tuđoj brizi i pomoći.

Koje simptome donosi kvadriplegija?

Ono što ćemo vizualno prvo primijetiti kod osobe koje ima kvadriplegiju je motoričko oštećenje ruku i nogu. Kvadriplegija se očituje u oduzetosti tijela. Funkcije oštećenja su vidljive i na ostatku trupa. Gubitak funkcije samog torza može rezultirati gubitkom ili oštećenjem kontrole nad stolicom, mjehurom, gubi se spolna funkcija, normalnosti probave, disanje nije pravilno. Sami simptomi kvadriplegije se mogu razlikovati ovisno o tome kakva je ozljeda leđne moždine. Osobe koje imaju ozljede leđne moždine na razini C1 najvjerojatnije pate od gubitka funkcije od vrata prema donjem dijelu tijela i zahtijevaju stalnu pomoć kod disanja preko ventilatora.

Osoba koja ima ozljedu na C8 može izgubiti funkciju kod prsnog koša na dolje. ali posjeduje kontrolu nad rukama i prstima. Kada je u pitanju potpuna ozljeda leđne moždina, tada su simptomi potpuni gubitak kretanja. Često se misli kako kvadriplegija znači potpuni gubitak kontrole nad tijelom, no to ne mora biti slučaj. Kao što je navedeno, bitno je procijeniti stupanj ozljede leđne moždine. Ozljeda se može pogoršati s vremenom, zato je bitno na vrijeme reagirati pregledima koji će dati detaljan uvid u stanje i moguće promjene koje mogu nastati.

Kako se kvadriplegija liječi?

Niti jedna ozljeda ne mijenja život kao ozljeda vlastite kralježnice. Liječenje kvadriplegije se odnosi na fizičko i mentalno stanje osobe. U prvih mjesec dana liječenja bolesnik prolazi kroz najteže stanje - spinalni šok. Ovdje dolazi do poremećaja svih tjelesnih funkcija, te se pojavljuju nove komplikacije nakon ozljede. Kvadriplegija zahtjeva neurološke preglede, testiranje refleksa, ispitivanje osjetljivosti, ispitivanje lezije vegetativnih funkcija, određivanje same lezije središnjeg i perifernog motornog neurona. Nakon prve faze liječenja i stabilizacije stanja, osoba prolazi rehabilitacijski program.

Rehabilitacijski program se radi prema mogućnostima osobe i služi kao oporavak mišića koji se nalaze ispod oštećenja. Rehabilitacija služi kao pomoć osobi da postigne svoje maksimalne fizičke i psihičke sposobnosti. Nakon prolaska rehabilitacijskog programa, osoba se susreće sa zadnjim korakom - povratak u život. Kvadriplegija je stanje gdje osoba u većini slučajeva ne može voditi brigu sama o sebi, što znači da je ona ovisna o pomoći drugih. Pri povratku u svakodnevni život, osobe koje su pretrpjele ozljedu kralježnice mogu postati depresivne, agresivne, anksiozne. Novi život nikako nije lak, i potreban je osobni angažman i angažman svih ostalih kako bi se osoba privikla na svoji novi život.


Tagovi: