Poliomijelitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Poliomijelitis - uzrok, simptomi, liječenje

Poliomijelitis – dječja paraliza

Poliomijelitis, također poznat kao dječja paraliza, najčešća je bolest u djece mlađe od 5 godina, ali se može pojaviti i kod odraslih. Uzrokuje ga poliovirus koji utječe na živčani sustav, što u teškim slučajevima dovodi do razvoja djelomične ili potpune paralize udova. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedna od 200 osoba razvije nepovratnu paralizu nogu. Ova zarazna bolest uništava neurone odgovorne za kretanje, a kada je riječ o leđnoj moždini i mozgu, postoje cjeloživotne posljedice koje uključuju bolove i probleme sa zglobovima, paralizu nogu, iskrivljeno stopalo, atrofiju mišića i poteškoće u govoru.

Virus ulazi u tijelo kontaminiranom hranom i kontaktom sa slinom bolesne osobe. Najviše su zahvaćeni mišići donjih udova, a zatim mišići disanja i gutanja. Virus se razmnožava u crijevima, može ući u krvotok, ući u živčani sustav i uzrokovati najteži oblik bolesti. Zahvaljujući obveznom cijepljenju, gotovo je iskorijenjen. Poliomijelitis može biti asimptomatski ili s vrlo teškim simptomima, poput paralize i dovesti do smrti.

Poliomijelitis – simptomi

Znakovi i simptomi dječje paralize variraju ovisno o kliničkom obliku, od izostanka simptoma do težih neuroloških manifestacija. Poliomijelitis može uzrokovati paralizu, ali većina zaraženih ljudi se ne razbolijeva i ne pokazuje nikakve simptome, puštajući bolest da prođe nezapaženo. Razdoblje inkubacije virusa varira od nekoliko dana do nešto više od mjesec dana. Među najčešćim simptomima su: glavobolja, grlobolja, groznica, opća slabost, mučnina, povraćanje, ukočenost u zatiljku, bolovi u trbuhu, zatvor, meningitis.

Sa ili bez simptoma dječje paralize, osoba će eliminirati virus putem izmeta, koji može kontaminirati druge ljude, osobito kada su sanitarni uvjeti neadekvatni. Kada bolest prijeđe u paralitički poliomijelitis, koji je najteži oblik, početne simptome prate mlohavi mišići koji zahvaćaju noge, što dovodi do paralize. Među glavnim posljedicama dječje paralize su: problemi sa zglobovima, bol, paraliza jedne noge, osteoporoza i bol. Liječnik može posumnjati na poliovirus ako pacijent ima simptome iznenadne paralize, osobito u mlađe djece. Dijagnoza se mora potvrditi laboratorijskim pretragama, uključujući pregled za otkrivanje poliovirusa u izmetu ili sluzi, kulturama cerebrospinalne tekućine.

Kako se liječi poliomijelitis

Postoji li liječenje za poliomijelitis? Prognoza ovisi o vrsti dječje paralize i zahvaćenom području s virusom. Ako leđna moždina i mozak nisu zahvaćeni, potpuni oporavak je sasvim moguć. Međutim, zahvaćenost mozga ili leđne moždine može rezultirati privremenom ili trajnom paralizom, pa čak i smrću, zbog povećanog rizika od problema s disanjem. Cijepljenje je jedini način prevencije dječje paralize. Djeca mlađa od pet godina moraju se cijepiti kao dio rutinskog rasporeda cijepljenja.

Posljedice se liječe vježbama koje pomažu razvijanju snage zahvaćenih mišića, što pomaže kod držanja tijela, poboljšava kvalitetu života osobe i smanjuje utjecaj posljedica. Osim toga, može se propisati uporaba određenih lijekova za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Ne postoji poseban tretman za poliomijelitis, ali pacijent mora slijediti savjet liječnika kako bi smanjio šanse za paralizu. Iako se najčešće javlja u djece, može se pojaviti i kod odraslih koji nisu imunizirani. Stoga je važno obratiti pozornost na preventivne mjere, kao što su: redovito pranje ruku, priprema hrane uz sve higijenske mjere i konzumacija pročišćene vode.

Tagovi: