Kurkuma kao biljka, začin i lijek istovremeno

Hrana i piće

Kurkuma kao biljka, začin i lijek istovremeno

Kurkuma kao biljke

Kurkuma kao biljka je uzgajana kao zeljasta biljka trajnica koja pripada porodici đumbira i ima podzemne stabljike. Kao biljka, ona potječe iz Indije i Indonezije gdje se uzgaja na širokim područjima. Biljka kurkume može doseći visinu od jednog metra, te ima bogate lisnate stapke. Biljku karakteriziraju maleni žuto-narančasti cvjetići koje kriju bijelo-ljubičasti listići. Kurkuma se često naziva indijskim šafranom, točnije zlatnim začinom.

Oblik kurkume u prahu na koje smo danas navikli kupovati, napravljen je od mljevenih korijena same biljke. Takva divna istaknuta žuta boja kurkume u povijesti se koristila za bojanje, ali i kao šminka kako bi se njome postigao zlatni sjaj na licu.

Najveći dio kurkume kao biljke dolazi zapravo iz Indije i to onaj isti proizvod koji mi pronalazimo u trgovinama. Osim što je odličan začin jelima koji im daje jedinstven okus, uz to ako se konzumira na dnevnoj bazi može u ljudskom tijelu izazvati zdravstveni napredak u mnogim organima.

Kurkuma kao začin

Kurkuma ima topao, blago gorkasti i pomalo dublji okus koji ima karakterističnu žarko žutu boju i najčešće se koristi i konzumira u obliku praha. Ima aromu sličnu slatkoj paprici kao začinu te se često koristi pri pripremi jela sa povrćem, jajima, ribom, ali i uz kaše, svinjetinu ili rižu.

Kurkuma je sastavom bogata proteinima, ugljikohidratima i vlaknima, no ističe se po svojoj bogatoj hranjivoj vrijednosti prepunoj željeza, mangana, kalija i vitamina C. Kurkumu možete dodavati u smjesu začina koju inače koristite za pripremu curry-ja, marinade za rebarca i slično. Također, jako dobro funkcionira sa uljem, octom, ali i sa mnogim drugim začinima u preljevima za salate.

Vaš dnevni unos ovog divnog začina možete uključiti i u pripremi svojih smoothie-ja, ali i variva i juha. Uz zanimljiv okus i novi preokret u jelima koja inače pripremate, ovaj je začin iznimno zdrav i pridonosi jako puno općenitom zdravlju ljudskog tijela. To je potrebno imati na umu, kako biste svakoga dana ovaj začin uključili u svoja jela ili pića koja konzumirate.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma je bogata svojstvima koja pridonose biološkim procesima u ljudskom tijelu. Tradicionalno se u Indiji koristi za liječenja protiv upalnih procesa i kroničnih bolova. Posebice kada je artritis u zglobovima u pitanju, ova biljka pomaže kod tih upala. Poboljšava i funkciju jetre jer ima utjecaj na antioksidativna svojstva na ljudsko tijelo.

Kurkuma je jedna od supernamirnica koje svojim svakodnevnim konzumiranjem utječu na smanjenje rizika od pojavnosti raka, posebice raka gušterače, multipla mijeloma i raka prostate. Kao lijek ima utjecaj i na pravilnu funkciju probavnog sustava te uvelike utječe i na smirenje simptoma sindroma iritabilnih crijeva. Uz sve to, snižava i razinu kolesterola u krvi, te snižava krvni tlak.

Ako ne možete podnijeti okus kurkume u svojim jelima, dodacima jelu ili piću, te nikako uzeti žličicu svakog dana uz gutljaj vode, tada razmotrite uzimanje kurkume u obliku kapsula. Bezbolno je, ne utječe na vaše okusne pupoljke u ustima, a zapravo je jako zdravo i može puno beneficija donijeti vašem tijelu. Pri uzimanju kurkume, pripazite na svojstva ovog začina koja mogu utjecati na razrjeđivanje krvi u vašem tijelu.

Tagovi: