Kruh koji ne deblja recept

Kruh koji ne deblja recept

Kruh koji ne deblja od slanutka i badema

Kruh se smatra velikim izvorom ugljikohidrata i velika većina dijeta izbacije kruh iz jelovnika, no ako se napravi proteinski kruh on je važan izvor proteina i vlakana koje su blagodat za ljudski probavni sustav.

Recept za kruh koji ne deblja možete pronaći u kombinaciji s raznim vrstama sjemenki i njihovih brašna, jedan takav je s brašnom od slanutka i brašnom od badema. Za izradu ovog kruha će vam biti potrebno 30 g brašna od slanutka, 15 g kokosovog brašna, 250 g zobenih posija, 15 g lanenog brašna, 15 g bademovog brašna, 10 g praška za pecivo, 500 g posnog sira, 4 jaja i 15 g sitne soli. Kalup za pečenje ćete prirpemiti tako da ga obložite papirom i zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa.

Sve sastojke osim jaja zajedno promiješajte te dodajte jedno po jedno jaje istodobno miješajući tijesto. Kada dobijete dobro pomiješano glatko tijesto rasporedite ga u kalup za kruh i poravnajte. Ovako pripremljen kruh koji ne deblja je potrebno peći 45 minuta, no ovisno o jačini pečnice pazite da korica ne zagori. Kruh je pečen kada ga izbodete čačalicama i na čačkalici ne ostaje zaljepljeno tijesto nego vlažne mrvice. Kruh se ohladi, pa ga pokrijte krpom od pamuka preko noći i spreman je za konzumaciju sutradan.

Kruh koji ne deblja od suncokreta, buče i lana

Domaći proteinski kruh koji ne deblja može se izraditi jednostavnim receptom od suncokretovih sjemenki i sjemenki buča. Po receptu za pripremu ovog domaćeg kruha trebate ćete nabaviti 100 gzobenih pahuljica, 40 g suncokretovih sjemenki, 50 g sjemenki buče, 500 g svježeg sira, 5 jaja, 3 žlice sjemenki lana, 1 žličica praška za pecivo i malo soli.

Prvo umješajte jaja sa sirom i posolite, dodajte žličicu praška za pecivo, i sve sjemenke. Lan se može prethodno samljeti jer se tako bolje upotrijebe hranjivi sastojci iz lana. Smjesu dobro izmješajte kako bi se sjemenke ravnomjerno rasporedile u tijestu, te pripremite kalup za kruh obloživši ga papirom za pečenje. Kalup za kruh možete koristiti i kalup za pečenje torti promjera 24 do 28 centimetra.

Tijesto je potrebno peći na 180 stupnjeva Celzijusa sat vremena, a čačkalicom ćete provjeriti da li je kruh u kalupu pečen. Nakon što je kruh pečen potrebno ga je ohladiti kako se ne bi mrvio dok ga režete. Kruh koji ne deblja pripremeljen s ovim sastojcima najbolje je jesti hladan.

Kruh koji ne deblja uz dodatak kokosovog brašna

Kruh koji ne deblja priprema se po sličnim receptima u kojima nema žitarica poput pšenice i ostalih žitarica koje su bogate ugljikohidratima. Za kruh koji ne deblja od kokosovog brašna trebate nabaviti i 250 g zobenih posija, 15 g kokosovog brašna, 30 g brašna od slanutka, 15 g lanenog brašna, 10 g praška za pecivo, 500 g posnog sira, 15 g soli i 4 jaja.

Kalup za kruh obložite papirom i pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva celzijusa. Dok se pećnica zagrijava umiješajte sve sastojke bez jaja. Jaja ćete umiješati sa sirom u zasebnoj posudi s mikserom i posoliti. U posudu u kojoj ste miksali sir i jaja dodajte suhe sastojke i promiješajte da dobijete ravnomjernu gustu smjesu. Smjesu premjestite u kalup za kruh i poravnajte na površini i stavite u pećnicu. Kruh pecite 45 minuta, a trik sa čačkalicom već znate, te pazite da korica ne zagori jer ona mora biti zlatno žute boje. Kruh iz kalupa istresite na na rešetku naopačke i prekrijte pamučnom krpom, te ostavite preko noći da se ohladi.


Tagovi: