Kozja sirutka – gdje kupiti i kako se radi

Hrana i piće

Kozja sirutka - gdje kupiti i kako se radi

Gdje se može kupiti kozja sirutka

Koze su domaće životinje koje daju mlijeko ljudima koje ljudi mogu konzumirati u obliku mlijeka, sira, jogurta i sirutke kao proizvode ili kao dodatak mnogim jelima. Svi kozji mliječni proizvodi su iznimno hranjivi za ljudski organizam jer po sastojku kozje mlijeko je vrlo slično ljudskom majčinom mlijeku. Kozje sirutke su bogate velikom količinom proteina i aminokiselina koji povoljno djeluju na ljudsko tijelo i pridonose zdravom načinu prehrane.

Kozje mliječne proizvode se može nabaviti u mljekarnama, voćarnama, mesnicama. Kozja sirutka se može naručiti i na nekim web stranicama na kojim se prodaju namirnice bio podrijetla i sastavni su dio zdrave prehrane koja se uzgaja ekološki. Sirutka koju daje koza i kozje mlijeko su idealan nutritivan dodatak prehrani i za djecu i za odrasle.

Iako i kozja i kravlja sirutka imaju puno proteina, ipak kozja sirutka sadrži veliku količinu i linolne kiseline, te puno više vitamina A nego što to sadrži kravlja sirutka. Sirutka, koja je kozji mliječni proizvod sadrži probiotike koji su dobre bakterije odlične za ljudsko zdravlje, posebno za probavni sustav.

Kako se radi kozja sirutka

Da biste napravili kozju sirutku, prvo trebate nabaviti svježe kozje mlijeko. U staklenku ulijte malo mlijeka i pokrijte staklenku kako biste mlijeko zaštitili od nečistoća. Ostavite staklenku u kuhinji na ravnoj površini četiri do sedam dana, prateći kad će se mlijeko početi razdvajati na komponente.

Što je sobna temperatura veća, to će se kozje mlijeko prije početi odvajati na komponente. Na posudu stavite sterilnu gazu raširenu, a ispod nje morate namjestiti sito. Ulijte kozje mlijeko koje je odstajalo i procijedite ga kroz gazu i sito. Sve grudice iz kozjeg mlijeka će se izdvojiti i ostati u gazi i situ, a kozja sirutka će ostati u posudi.

Kozja sirutka se može čuvati u frižideru za vrijeme dok je konzumirate, jer zasigurno ne možete sve popiti odjednom. Iako ste dobili kozju sirutku, čak i grudice koje su ostale u gazi se mogu iskoristiti. Od grudica se može napraviti sirni namaz te u njega dodati začin koji vam odgovara i uživali u okusu koji vam odgovara.

Za što se koristi kozja sirutka

Uz velike blagodati koje ima kozja sirutka za ljudsko zdravlje, najviše za probavni sustav, sirutka se može koristiti na mnoge načine tokom kuhanja. Kozju sirutku možete koristiti za jelo sa voćem ili žitaricama. Kozju sirutku možete koristiti u bilo kojem receptu za pripremu kolača kao zamjena za vodu ili mlijeko nekog drugog tipa. Ukoliko imate veću količinu sirutke koju znate da ne možete odmah iskoristiti, možete je zamrznuti u kalupu za led kako bi je podijelili na manje dijelove i tako sačuvali za buduće korištenje pripremanja hrane.

Kozja sirutka može bit idealan dodatak kod tjestenina, krumpira, juha i variva, zobene kaše, te temeljca. Iskoristite svoju kozju sirutku u pripremi zdravih domaćih sokova, smoothie-ja i shake. ova koji su nutritivno bogati i jako ukusni. Ovo je odlična prilika da u svoju zdravu prehranu uvedete zdravo i slatko, te da izbacite slatkiše i nezdrave šećere.

Iako kozju sirutku možete na mnogo načina iskoristiti u pripremi hrane i pića, možete ju iskoristiti i za njegu kose. Kozja je sirutka bogata proteinima koji hrane i njeguju vašu oštećenu kosu. Možete je iskoristiti kao dodatak šamponu ili uz regenerator kao dio njege ili maske za kosu koje ćete dobro isprati nakon što neko vrijeme odstoji na kosi.

Tagovi: