Korona virus, koronavirus ili korona-virus?

Pravopis

Korona virus, koronavirus ili korona-virus?

Korona virus, koronavirus ili korona-virus su sve tri varijante koje se često koriste u medijima i javnosti, no samo jedna od njih je pravilna. Kao što smo već spomenuli, nazivi virusa dolaze iz latinskog jezika i uvijek se pišu sastavljeno. Stoga, pravilno se piše koronavirus, bez crte ili razmaka između riječi.

Koronavirus je postao jedna od najvažnijih tema u svijetu u prvom kvartalu 2020. godine, kada se pojavio u Kini i brzo se proširio na ostatak svijeta.

Nitko nije očekivao posljedice koje je donio sa sobom, a pandemija koju je izazvao utjecala je na sve aspekte društva, od zdravstvenog sustava do gospodarstva i društvenog života.

Koronavirus je virus koji uzrokuje bolest COVID-19, koja se manifestira različitim simptomima, od blagih do teških. Najčešći simptomi su povišena temperatura, kašalj i otežano disanje, a bolest može dovesti i do smrti, posebno kod starijih osoba i onih s oslabljenim imunološkim sustavom.

Borba protiv koronavirusa zahtijeva suradnju svih država i građana. Važno je pridržavati se mjera prevencije, kao što su redovito pranje ruku, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Također, važno je cijepiti se protiv virusa kako bi se smanjio rizik od zaraze i širenja bolesti.

Koronavirus je promijenio svijet kakav poznajemo i postao je jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočilo u modernoj povijesti. No, uz zajednički napor i solidarnost, možemo pobijediti ovu pandemiju i vratiti se normalnom životu.