Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Konjuktivitis kod djece i odraslih – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Konjuktivitis kod djece i odraslih - uzrok, simptomi i liječenje

Konjuktivitis koji su uzroci nastanka kod djece i odraslih

Konjuktivitis predstavlja upalu tanke ovojnice koja je prozirna i prekriva bijeli dio oka i unutarnji dio vjeđa, koj ase naziva spojnica. Kada dođe do upale spojnica oči ovisno o uzroku mogu reagirati crvenilom, pojačanim krvnim kapilarama, gnojnim iscjetkom, suzenjem očiju i slično. Postoje različiti uzročnici konjunktivitisa od virusa, bakterija, te alergija. Ovisno o uzročniku razlikuju se i simptomi i liječenje konjunktivitisa.

Virusni konjuktivitis je uzrokovan virusom koji se vrlo kalo širi kapljičnim putem, i to adenovirusom koji je kao obična prehlada ali vrlo zarazna. Iako vrlo zarazan ova vrsta nije opasna i uobičajeno prolazi za par dana bez potrebnog liječenja.

Pojava bakterijskog konjunktivitisa je ozbiljnija od virusnog i uzrokovana je bakterijama. Uobičajeno zahvaća prvo jedno oko, ali se brzo proširi na drugo oko. Prenosi se dodirom prljavim rukama po očima, te ukoliko se pravovremeno ne liječi može uzrokovati trajne posljedice i oštećenja oka.

Alergijska vrsta konjunktivitisa je uzrokovana alergenima iz okoline kao što su na primjer dlaka životinje, prašina ili pelud. Ova vrsta može biti sezonska naročito ako se radi o peludi, pa se tako i javlja u dobu godine kada je pelud u zraku. Ovaj oblik konjunktivitisa nije zarazan i može potrajati nekad i cijele godine, te biti i iziritiran dimom cigarete, smogom, klorom u bazenima ili nekim toksičnim plinovitim tvarima.

Konjuktivitis simptomi

Kod konjunktivitisa koji je uzrokovan adenovirusom pojavit će se simptomi suznih očiju i vodenastog iscjetka koji nije žut ili zelen. Pojavit će se nadraženost očnih vjeđa, te crvenilo i natečenost spojnice oka. Najčešće se simptomi virusne pojave konjunktivitisa javljaju u kasnu jesen i rano proljeće, a mogu se javiti i velika osjetljivost na svjetlost i osjećaj da postoji strano tijelo u oku.

Bakterijski konjuktivitis je infekcija koja će prouzročiti akutnu upalu spojnice oka. Simptomi koji se javljaju su ljepljivi, gnojni iscjedak u oku. Bakterije se prenose putem dodira tjelesnih tekućina zaraženih osoba, infekcija se može proširiti putem bakterija iz nosa ili sinusa, te nepravilnim održavanjem kontaktnih leća.

Alergijski konjuktivitis se manifestira suzenjem očiju, crvenilom spojnice i čak natečenosti očnih kapaka, ovisno o tome koliko je jaka alergijska reakcija na alergen koji je potaknuo ovu vrstu konjunktivitisa. Moguća su i peckanja i svrbež očiju, a sve može biti popraćeno curenjem nosa. Uobičajeno se javlja na oba oka i ne prenosi se na druge osobe jer je izazvan alergenima.

Konjuktivitis liječenje

Liječenje virusnog konjunktivitisa neće biti potrebno jer će se virusni konjuktivitis povući sam od sebe nakon nekoliko dana ukoliko vaš imunitet funkcionira na zdrav način. Međutim ukoliko ne prođe potražite liječničku pomoć oftalmologa ili svog liječnika opće prakse kako se upala ne bi zakomplicirala i stvorila teže posljedice s obzirom da je oko vrlo osjetljiv organ.

Kod bakterijskog konjunktivitisa liječenje uključuje antibiotike u obliku kapi za oči koji u blagim slučajevima se mogu nabaviti bez recepta, no ukoliko se upala razbuktala oftalmolog će vam propisati i druge lijekove. Ova se vrsta konjunktivitisa može izliječiti u nekoliko dana, te ubuduće treba pripaziti na dobru higijenu ruku jer se kod djece ova vrsta može učestalo ponavljati i širiti među djecom.

Alergijski konjuktivitis se liječi lijekovima za alergije, ovisno o alergenom stanju takve će vam lijekove vaš liječnik i propisati. Na vama je da izbjegavate alergene kako biste spriječili pojavu ove alergije. Nažalost ukoliko se radi o peludi teško ćete zaštiti oči vani, već ćete trebati trošiti lijekove koji će umanjiti simptome.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav