Koliko se kuha kukuruz

Hrana i piće

Koliko se kuha kukuruz

Koliko se kuha kukuruz koji je svježi i slatki

Kraj ljeta je savršeno vrijeme za berbu kukuruza za konzumaciju i prilog jelu, ili kao večernja poslastica. Od raznih vrsta kukuruza možemo reći da je kukuruz šećerac najbolji za jelo zbog sastojaka koje ima, ali i svoje slatkoće. Prilikom odabira klipova trebate pripaziti da kukuruz nije pretvrd jer tada više nije za konzumaciju nego za stočnu hranu.

Koliko se kuha kukuruz koji je svježi i slatki ovisi o njegovoj veličini i kako ga kuhate. Nabavili ste šećerac, provjerili da su zrna na klipu meka i kad ih stisnete imaju mliječni sok, imate pravu stvar za pravu poslasticu. Ukoliko ne možete odmah pripremati kukuruz najbolje ga je staviti u hladnjak, ali ne naslagane klipove jedan na drugi, već ih malo razmaknite. Klipove možete i zamrznuti, pa nakon nekog vremena izvaditi, odmrznuti i skuhati svoju omiljenu poslasticu.

Prije nego stavite kukuruz u lonac trebate znati da koliko god kuhanje kukuruza izgleda jednostavno, zapravo i nije, trik je u očuvanju njegovih sastojaka i slatkoće. Koliko se kuha kukuruz ovisi da li ćete ga kuhati sa ili bez komušine (listova kukuruza), veličine klipova, vrste kukuruza, hoćete li ga kuhati u klipu ili zrnu.

Koliko se kuha kukuruz sa listovima u klipu

Koliko se kuha kukuruz sa listovima u klipu, na koji način se kuha, koliko je potrebno posoliti vodu, dat ćemo vam nekoliko savjeta. Kako biste očuvali aromu samog klipa i zrna kukuruza stručnjaci savjetuju da se klipovi kukuruza kuhaju zajedno sa komušinom, odnosno listovima.

Na dno lonca prvo stavite listove koje ste prethodno ogulili sa klipa, na to naslažite oguljene klipove kukuruza, posolite, zalijte vodom i postupak ponovite dok imate listova i klipova. Koliko se kuha kukuruz na ovaj način ovisi o veličini klipova, ali i tvrdoći zrna. Manji i mekši klipovi se kuhaju nekih dvadesetak minuta, sukladno tome veći i tvrđi se trebaju duže kuhati otprilike tridesetak minuta. Svakako pri kraju kuhanja provjerite zrna da li su meka za jelo.

U nekim kuhinjama se u lonac uz sol dodaje i žličica šećera, međutim ako ste nabavili šećerac, dodatni šećer vam nije potreban osim ako baš volite jako slatko. Tokom kuhanja pripazite da voda ne iskipi jer kukuruz treba biti u vodi cijelo vrijeme kako bi se pravilno skuhali klipovi koji su na dnu lonca, tako i oni na vrhu lonca.

Koliko se kuha kukuruz u zrnu

Kukuruz je sa svojim vrijednim sastojcima vitamina B koji je dobar za naš mozak, vitamina E, nezasićenih masnih kiselina, folne kiseline koja štiti naš krvnožilni sustav, te vlakna koje čuvaju i štite probavni sustav našeg tijela jedna od vrlo cijenjenih namirnica nutricionista.

Često kupujete kukuruz u konzervama i odlučili ste se na pripremu svježeg kukuruza, pa vas muči koliko se kuha kukuruz u zrnu kad biste ga sami kuhali. Nabavili ste klipove kukuruza, ali radi lakše i brže pripreme skinuli ste zrna sa klipova.

Koliko se kuha kukuruz u zrnu ovisi o mekoći zrna, u pravilu se kukuruz u zrnu kuha desetak minuta zaključale i posoljene vode. Kako smo već naveli možete dodati i malo šećera, ali sol je prilikom kuhanja kukuruza najbitniji dodatak jer će iz kukuruza izvući najbolje arome a da se ne uvuče u kukuruz. Ovako pripremljen kukuruz možete koristiti za pripremanje juha, variva, dodatak pizzama, prilog glavnom jelu.

Tagovi: