Dali kokice debljaju

Dali kokice debljaju

Kokice - općenito

Kokice, poznate i kao „popcorn” na engleskom jeziku, su popularna grickalica koja se proizvodi od posebne vrste kukuruza. Proces pripreme kokica uključuje zagrijavanje zrna kukuruza dok ne pukne i ne pretvori se u laganu, pahuljastu masu. Imaju dugu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Arheološki nalazi pokazuju da su domorodački narodi u Sjevernoj i Južnoj Americi konzumirali kokice još prije 5000 godina. Zrna kukuruza koja su se koristila pronađena su u drevnim grobnicama u Peruu i Novom Meksiku. Kukuruz koji se koristi za izradu kokica specifičan je po svojoj tvrdoj ljusci i sadržaju vlage unutar zrna. Kada se zrno zagrije, vlaga unutar zrna pretvara se u paru. Kako se tlak pare povećava, zrno kukuruza na kraju eksplodira, pretvarajući se u mekano i jestivo pahuljasto tkivo. Postoji nekoliko načina pripreme kokica, kao što su priprema na štednjaku, mikrovalna pećnica, te aparati za popcorn. Veoma su prilagodljive raznim okusima i dodacima. Najčešći dodaci uključuju sol i maslac, karamel, sir i čokoladu. Sol i maslac čine klasičnu kombinaciju koja je najpopularnija u kinima, dok se karamel koristi za slatku varijantu, sir za slani i sirasti okus, a čokolada za prelivanje rastopljenom čokoladom ili čokoladnim prelivom. Prirodno su niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini zdravom užinom, no dodatak maslaca, soli ili šećera može značajno povećati njihov kalorijski sadržaj i smanjiti nutritivnu vrijednost. Postale su sinonim za odlazak u kino, a u mnogim zemljama konzumiraju se i tijekom raznih sportskih događanja i festivala.

Kokice - nutritivne vrijednosti

Kokice su prirodno niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini zdravom užinom kada se konzumiraju bez dodataka. One sadrže oko 31 kaloriju po šalici. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava, i sadrže antioksidanse, poput polifenola, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Međutim, nutritivna vrijednost kokica može se značajno promijeniti dodavanjem maslaca, soli, šećera, sira ili drugih preljeva. Na primjer, dodavanje maslaca značajno povećava unos kalorija i zasićenih masti, dok sol povećava unos natrija, što može dovesti do povećanja krvnog tlaka. Karamelizirane kokice sadrže dodatne šećere i kalorije, što ih čini manje zdravima, dok one prelivene prahom od sira sadrže dodatne masti i natrij. Iako su dobar izvor dijetalnih vlakana i antioksidansa, konzumiranje velikih količina kokica s visokokaloričnim dodacima može pridonijeti debljanju. Ako se jedu u umjerenim količinama i pripremaju bez visokokaloričnih dodataka, one mogu biti dio zdrave prehrane, ali je važno obratiti pažnju na ukupni unos kalorija i uravnoteženu prehranu kako bi se održala zdrava tjelesna težina. Umjerenost i pažljiv odabir dodataka ključni su za uživanje u kokicama bez negativnih utjecaja na zdravlje.

Kokice - recept

Za pripremu kokica kod kuće možete koristiti nekoliko metoda, no jedna od najpopularnijih je priprema na štednjaku. Prvo, pripremite veliku posudu s poklopcem koja ima debelo dno kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila. U posudu stavite dvije do tri žlice biljnog ulja, kao što je kukuruzno, suncokretovo ili kokosovo ulje, i zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri. Kada ulje postane dovoljno vruće, dodajte pola šalice kukuruznih zrna za kokice. Pokrijte posudu poklopcem i povremeno protresite kako bi se zrna ravnomjerno zagrijavala i spriječila da zagore. Kako zrna počnu pucati, nastavite povremeno tresti posudu dok pucanje ne uspori. Kada između pucanja prođe nekoliko sekundi, maknite posudu s vatre kako ne bi izgorjele. Otvorite poklopac pažljivo zbog pare koja može izaći, te prebacite ih u veliku zdjelu. Po želji, možete dodati sol, rastopljeni maslac, sir u prahu ili druge omiljene preljeve i začine. Ako preferirate mikrovalnu pećnicu, možete koristiti mikrovalne kokice koje jednostavno stavite u mikrovalnu pećnicu na nekoliko minuta, prateći upute na pakiranju. Za one koji žele još zdraviju verziju, mogu koristiti aparate za popcorn koji koriste vrući zrak umjesto ulja, čime se smanjuje unos masti.


Tagovi: