Koliko se kuha krumpir

Hrana i piće

Koliko se kuha krumpir

Koliko se kuha krumpir za pire

Naizgled jednostavno, ogulite ili ne ogulite krumpir, stavite u vodu i uključite štednjak. Zapravo jednostavno i jest, ali kad planirate ručak onda planirate kakav će biti i prilog glavnom jelu. Na našim područjima krumpir je zauzeo prvo mjesto na popisu priloga uz glavno jelo. Međutim, postoji razlika za koju namjenu se krumpir kuha i kako se krumpir kuha.

Ako želimo napraviti pire, imat ćete pitanje koliko se kuha krumpir za pire, da li je potrebno krumpir oguliti prije kuhanja ili ga kuhati sa korom. Svi veliki kuharski majstori preporučit će vam kuhanje sa korom jer na taj način krumpir više zadržava svoja svojstva, ne zaboravite krumpir prije kuhanja oprati. Međutim, kada kuhate u kori nećete ga rezati pa morate paziti na veličinu svakog krumpira da budu podjednake, jer malim krumpirima treba manje vremena za kuhanje, a većim duže. Također, koliko se kuha krumpir za pire ovisi i o tome rad li se o mladom ili starijem krumpiru, bijelom ili crvenom.

Za pire krumpir je svejedno koju vrstu krumpira ćete odabrati, bitno je da je krumpir skuhan, a to traje uobičajeno 10 do 30 minuta ovisno o veličini. Ako ipak želite jednake veličine krumpira tokom kuhanja onda ga prerežite ili skroz ogulite i narežite na kockice.

Koliko se kuha krumpir za pripremu pola krumpira

Koliko se kuha krumpir za pripremu pola krumpira, a pole krumpira se mogu i ispeći? Pole krumpira također možete staviti u hladnu vodu u kori, čak ih možete i prerezati po dužini da već kod kuhanja imaju oblik pola. Ovisno da li koristite mladi ili stari krumpir, ovisno o samoj veličini krumpira tako će ovisiti i vrijeme kuhanja krumpira.

Vodite računa da se mladi krumpir skuha brže od starog krumpira, pa mu je stoga potrebno manje vremena jer je mekši. Bez obzira za koju namjenu kuhate krumpir nakon što voda zaključa, stvorit će se pjena koja može iskipjeti ako ne smanjite izvor topline. Pjenu možete ukloniti žlicom i nastaviti kuhanje.

Ne zaboravite povremeno provjeriti da ne bi voda ishlapila iz lonca, krumpir mora tokom cijelog vremena kuhanja biti pokriven vodom, pa dolijte vode ukoliko je nedostaje u loncu. Koliko se kuha krumpir ovisi i o vrsti krumpira, ali u pravilu možemo potvrditi da je minimum 10, maksimum 30 minuta. Ne zaboravite posoliti vodu prilikom svakog kuhanja krumpira, krumpir se kuha u posoljenoj vodi.

Koliko se kuha krumpir za pripremu posoljeni krumpir sa blitvom

Čuveni prilog krumpir s blitvom preliven maslinovim uljem i sitno narezanim češnjakom savršeno odgovara uz morske specijalitete, ribe, lignje. Zapravo to je jedan jednostavan stari mediteranski recept naših predaka koji je prehranio generacije i generacije. Kao i u životu sve stvari koje su jednostavne su najbolje, a kod hrane se to posebno očituje samo je treba znati pripremiti.

Imate volju pripremiti dobar ručak i pitate se koliko se kuha krumpir za serviranje sa blitvom i lignjama. Iako je krumpir najbolje kuhati u kori, ipak u ovom slučaju ipak je bolje oguliti krumpir i narezati ga na jednake kockice. Ubacite narezane kockice krumpira u posoljenu vodu i stavite na izvor topline.

Koliko se kuha krumpir kad je ovako narezan na kockice ovisi o veličini kockica, ali vjerujte vrlo kratko. Ako je krumpir mlad trebat će nekih desetak minuta, za stariji krumpir možda koju minutu dulje. Pazite da krumpir tokom kuhanja ne ostane na suhom, dolijevajte vode tokom kuhanja. Da biste bili sigurni da je kuhan možete provjeriti vilicom i osjetit ćete je li mekan ili još uvijek tvrd. Ako je kuhan procijedite ga i ponovo posolite prema potrebi i servirajte uz blitvu i ribu ili lignje. Dobar tek!

Tagovi: