Koliko mora biti tlak u gumama

Zanimljivosti

Koliko mora biti tlak u gumama

Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno?

Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg metalnog ljubimca, već još važnije, za samu sigurnost nas na cesti. Osim ispravnog motora, kočnica i razne druge auto opreme, jako važna stavka za sigurnost na cestama je i tlak u gumama. Naime, neispravan tlak u gumama može itekako utjecati na mogućnost upravljanja, skretanja i kočenja vozila, na njegovo sveopće ponašanje na cesti i prianjanje na podlogu. Također, tlak u gumama može itekako povećati potrošnju goriva, čak štoviše i bržu potrošnju guma. U nekim slučajevima, zbog tlaka u gumama čak možete i pasti na tehničkom pregledu. Upravo zato, jako je dobro znati koliko mora biti tlak u gumama. Da biste izbjegli sve neželjene posljedice koje smo opisali gore, u idućem tekstu ćemo vam objasniti koliko mora biti tlak u gumama i kako ga održavati na normalnoj razini. Uz tako usvojeno znanje, vaša sigurnost, potrošnja goriva i guma biti će očuvana.

Evo koliko mora biti tlak u gumama i kako izvršiti kontrolu tlaka

Automobili zaslužuju našu svakodnevnu brigu i pažnju. Osim što ćemo im na taj način produžiti vijek trajanja i očuvati vrijednost, također ćemo potencijalno očuvati i svoj život povećavajući sigurnost vožnje na cesti. Jedna od važnijih briga o autu jest briga o tlaku u gumama, stoga svaki odgovoran vozač mora znati koliko mora biti tlak u gumama. Naime, gume čak i ako su nove i potpuno savršenom stanju, one po samoj prirodi gube pritisak. Idealno bi guma gubila 0.1 bar mjesečno, ali to obično bude znatno više. Upravo zato, savjetujemo vam da kontrolirate tlak u gumama barem jednom mjesečno. To radite vrlo jednostavno. Posjetite obližnju benzinsku pumpu, prikvačiti ventil za punjenje guma i očitati koliki je trenutni tlak u gumama. Takvo mjerenje tlaka bilo bih dobro napraviti odmah ujutro dok su gume prazne, jer zagrijavanjem se mijenja njihov zlak. Ako vas zanima koliko mora biti tlak u gumama, to ćete najlakše saznati tako da očitate navedenu brojku sa same gume. Naime, gume obično sadržavaju taj podatak.

Koliko mora biti tlak u gumama općenito?

U prethodnom smo poglavlju naveli da gume obično sadrže podatak koliko mora biti tlak u gumama. Međutim, ako niste u mogućnosti naći tu brojku ili vaša guma jednostavno taj podatak ne sadržava, u nastavku ćemo vam reći određena opća pravila za pumpanje guma automobila. Naime, mnogi ljudi se pitaju koliko mora biti tlak u gumama upravo zato jer njihove gume ne sadrže taj podatak, niti ga mogu pronaći na internetu za taj model guma. U pravilu, brojke su sljedeće: stražnje gume trebaju biti napumpane otprilike na 1.9 do 2.1 bara, dok prednje gume trebaju biti napuhane od 2.1 do 2.3 bara. Ako se pak radi o niskoprofilnim sportskim gumama koje imaju ojačane bočne stijenke i mogu podnijeti veći pritisak, takve gume možete pumpati i do 2,6 bara za stražnje gume, tj. 2,8 bara za prednje. Ipak, takvo pumpanje guma vam ne bi preporučili za gradsku vožnju u kojoj automobil češće lupa o prepreke, oštre ležeće policajce i tome slično.

Tagovi: