Koliko mlijeka treba beba

Koliko mlijeka treba beba

Koliko mlijeka treba beba i koliko često bebe jedu?

Ako ste po prvi puta roditelj sasvim je normalno da si u moru drugih pitanja oko bebe postavite i pitanje koliko mlijeka treba beba i koliko često moraju jesti? Bebe prvih mjesec dana svog života također love svoj ritam, moglo bi se reći da jedu kada požele bez obzira da li majka doji ili se hrani na bočicu. Većinom si majke pomisle kako je beba gladna svaki put kada zaplače, pa je sasvim normalno i prirodno da reagiraju na način da ih se nahrani.

Majke se tako minimalno deset puta na dan pitaju da li je moja beba gladna i koliko mlijeka treba beba da bi bila sita? Dojenje je svakako najbolji način kako hraniti bebu, dokazano je kako ono donosi niz prednosti. Glavna prednost? Ne morate brinuti o količini unosa mlijeka, točnije beba će sama prestati kada joj je dovoljno. Mame nikada ne znaju koliko su količinski bebe popile, što često predstavlja problem ukoliko se beba hrani na bočicu.

U prosjeku, tek rođene bebe mogu se hraniti od 8 do 12 puta tokom dana, no ono se mijenja kako beba postaje starija i kako se već javlja potreba za drugačijom vrstom prehrane. U počecima bitno je prepoznati znakove gladi, jer beba će sama dati do znanja kada joj je bilo dosta mlijeka ili kada želi još. Nikako nemojte siliti bebu da jede jer mislite da je gladna.

Koliko mlijeka treba beba i kako hraniti bebu sa adaptiranim mlijekom?

Ukoliko ne dojite svoju bebu, tada je adaptirano mlijeko najbolja alternativa za majčino mlijeko. Adaptirano mlijeko u prosjeku ima isto kalorija kao i samo majčino mlijeko, ali raspored hranjenja je svakako drugačiji. Zašto? Bebama je potrebno nešto više vremena da probave adaptirano mlijeko, što znači da je vrijeme između hranjenja dulje nego kod dojenja. Beba će zasigurno biti gladna svaka tri do četiri sata, i za početak će dobivati 60 grama mlijeka u svakom obroku, ali do navršenog prvog mjeseca količina će porasti na 120 grama.

Koliko mlijeka treba beba varira od mjeseca do mjeseca, točnije beba će svaki mjesec dobivati 30 grama više dok se ne dođe do količine od 180 do 240 grama, to je obično oko šestog mjeseca bebinog života. Koliko mlijeka treba beba i kada završava prehrana s adaptiranim mlijekom? Kada beba dosegne svojih punih šest mjeseci ono se lagano upoznaje sa dohranom. Kako se ne bi pitali koliko je potrebno hraniti svoju bebu, donosimo vam prikaz hranjenja za dojene bebe i bebe na adaptiranom mlijeku.

Od trenutka rođenja do prvog mjeseca života bebe jedu od 60 do 120 grama dnevno po obroku, beba se treba hraniti 7 do 8 puta dnevno. Od prvog pa sve do trećeg mjeseca života bebe jedu od 150 do 180 grama dnevno po obroku, beba se treba hraniti 5 do 7 puta dnevno. Od trećeg pa sve do šestog mjeseca života bebe jedu od 180 do 240 grama dnevno po obroku, beba se treba hraniti 4 do 6 puta dnevno. Od šestog mjeseca pa do prve godine života bebe jedu od 210 do 240 grama dnevno po obroku i ovdje dolazi dohrana u obliku 4 bočica dnevno s 2 do tri obroka krute hrane dnevno.

Koliko mlijeka treba beba i kako znati da li beba jede dovoljno?

Kada je riječ o bebi koja se tek rodila, koliko mlijeka treba beba i koliko često hraniti bebu će ovisiti striktno o tome koliko beba zapravo želi jesti. Ukoliko se pitate kako prepoznati da je beba gladna najbolje je obratiti pažnju na bebine gestikulacije, točnije ako krene micati usnama kao da sisa ili ako počinje okretati glavicu to su očiti znakovi da je ona gladna.

Kako znati da je beba pojela dovoljno i da je sita? Kada beba prestane aktivno sisati i kada dobije tzv. pijani pogled od mlijeka znat ćete da je dovoljno jela. Mokra pelena svakih najviše tri sata je također znak da je beba dovoljno jela. Bebe su prirodno svjesne kada su gladne i kada im je bilo dovoljno. Ukoliko hranite bebu na bočicu nemojte ju nikako siliti da dovrši bočicu ako ona to ne želi, okretanje glave i guranje bočice su jasni znaci da se najela.

Koliko mlijeka treba beba može isto tako varirati od bebe do bebe, neke jedu manje, neke više. Proces hranjenja je nešto novo vama kao roditelju i bebi, zato je bitno u startu prepoznati znakove gladi i sitosti. Isto tako ukoliko primijetite probleme kod hranjenja najbolje je obratiti se pedijatru koji će vas savjetovati s najboljim načinom kako hraniti bebu za njen bolji rast i razvoj.


Tagovi: