Dojenje bebe – do kada je potrebno dojiti dijete

Ljepota i zdravlje

Dojenje bebe - do kada je potrebno dojiti dijete

Dojenje kao najbolji i najzdraviji izbor za majku i dijete

Dojenje je u modernom svijetu preživjelo nekoliko dramatičnih promjena. Bilo je vrijeme kada je to bio jedini izbor i najprirodnija stvar na svijetu, a ako bi majka iz bilo kojeg razloga ostala bez mlijeka obitelj je tražila dojilju među ženama koje su u isto vrijeme rodile i imale viška mlijeka.

Takve dojilje su se u narodu često nazivale i majke po mlijeku, a majke iz bogatijih slojeva društva su i u ranijim razdobljima unajmljivale dojilje jer je to bilo pitanje statusa i staleža. Onda je došlo vrijeme kulta tijela i straha da se ženino tijelo trudnoćom i dojenjem ne izobliči i ne deformira, a u tom vremenu je trebalo naviknuti populaciju na adoptivno mlijeko koje je tek osvajalo tržište. Sva sreća, taj štetni trend više nije u modi. Dojenje kao najbolji i najzdraviji izbor za majku i dijete je ponovo zauzelo prvo mjesto i najbolja preporuka koja ima najbolji i najzdraviji učinak na razvoj bebe i majčin oporavak od trudnoće i poroda.

Dojenje bebe do preporučenih šest mjeseci, a što onda

Prvih šest mjeseci su presudni za uravnotežen razvoj bebe i stvaranje bebinog imuniteta, pa je majčino mlijeko u tom vremenu nezamjenjivo. Adoptivno mlijeko je samo nužna zamjena koju koriste majke kada iz bilo kojeg razloga izgube mlijeko. Dojenje bebe do preporučenih šest mjeseci, a što onda, e pa tada majke počinju navikavati bebu na druge okuse, na drugu hranu, ali obično zadrže barem večernji podoj za utjehu bebi, a često i majci. Beba se mora polako navikavati na ostalu ljudsku hranu u interesu opstanka, no neke majke svoju djecu doje do tri godine, pa i duže, a stručnjaci to čak odobravaju.

Naravno, tako dugo dojenje je zaposlenim majkama vrlo komplicirano, pa većina majki odustane s povratkom na posao. Ali i zaposlene majke često produžuju večernji podoj kao nagradu i utjehu i sebi i svojoj bebi. Jedan broj mladih majki ima problema kada bebu trebaju odvojiti od prsa, osjećaju strahovitu krivnju, a ponekada mogu pasti i u pravu depresiju.

Dojenje beba izdojenim majčinim mlijekom kada je majka odsutna

Mnoge majke izdajaju višak mlijeka i spremaju u frižider za trenutke kada moraju otići nešto obaviti da njihova beba ne mora piti adoptirano mlijeko. Na tržištu je velik broj različitih pumpica za izdajanje o kojima neki stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje, jer tvrde da je zato izdojeno mlijeko slabije kvalitete i sadrži manje hormona od mlijeka koje dijete samo posisa.

Naime, jedan dio stručnjaka kategorično tvrdi da je dojenje tako izdojenim mlijekom u redu, samo ako se majka ručno izdaja. Istina, neke majke ipak ostave adoptirano mlijeko, ali ako se duže vremena zadrže izvan kuće, prisiljene su negdje naći mirno mjesto i izdojiti se da smanje pritisak u prsima i izbjegnu navalu mlijeka, zgrušavanje i moguću upalu prsa. Zato je mudrije izdojiti se ranije, adekvatno spremiti izdojeno mlijeko i dati ga bebi kada odsustvo majke sprječava dojenje. Izdajanje je tako korisno i za majku i za bebu, barem u tim ranim mjesecima.

Tagovi: