Koliko je dug kineski zid

Zanimljivosti

Koliko je dug kineski zid

Koliko je dug kineski zid prema starim mjerenjima

Svima nam je poznato ovo sedmo svjetsko čudo koje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća proglašeno svjetskom baštinom pod zaštitom UNOSCOa. Kineski narod posebno je ponosan na ovu građevinu koja je počela sa gradnjom otprilike 500 godina prije rođenja Isusa Krista jer predstavlja najdužu i najveću građevinu na cijelom svijetu. Ova građevina je građena stoljećima i petnaest dinastija se angažiralo u gradnji ove prekrasne građevine.

Osnovna svrha kineskog zida stoljećima je bila obrana od Huna i njegova sama gradnja ovijena je brojnim legendama i Kina stoljećima nije htjela otvarati svoje granice. Tek krajem pedesetih godina prošlog stoljeća je kineski zid otvoren za javnost i postao turistička atrakcija.

Koliko je dug kineski zid do prije samo dvadesetak godina vjerovalo se da je njegova dužina 8850 kilometara, te sa visinama od deset i šesnaest metara doista predstavlja najveću svjetsku građevinu koju su izgradile ljudske ruke. Koliko je dug kineski zid nakon arheoloških istraživanja iznenadilo je i same znanstvenike.

Koliko je dug kineski zid prema novim mjerenjima

Ovo kulturno naslijeđe kineskog naroda dobilo je nove dimenzije nakon što je provedeno petogodišnje arheološko istraživanje. Znanstvenici su ostali iznenađeni sa otkrićima koji su ovu građevinu pronašli u arheološkim otkrićima u dimenzijama više nego duplo većim nego što se do tada mislilo.

Konačno je otkriveno koliko je dug kineski zid i dokazano da njegova duljina iznosi 21196 kilometara kao rezultat prvog službenog mjerenja koje je uključivalo i arheologe. Kako je građen od cigli, zemlje i kamena razni su dokazi pronađeni u nalazištima kao ostaci. S obzirom na starost i istrošenost kineska je vlast poduzela mjere kako bi zid zaštitila od daljnjeg propadanja. Brojne su rekonstrukcije već završene, a sa mnogima se nastavlja.

Koliko je dug kineski zid danas i koliko će biti dug u budućnosti ovisi upravo o očuvanju jer zidu osim prirodnih sila prijete i širenja ekonomije, rudarstva, te infrastrukture time i ljudskog faktora kao glavnog utjecaja na očuvanje ovog prekrasnog spomenika.

Koliko je dug kineski zid prema legendama

Koliko je dug kineski zid može se promatrati i drugi način, ne samo metrom i znanstvenim dokazivanjima. Ova građevina predstavlja ponos kineskog naroda kao znak ustrajnosti, znanja gradnje tako velike građevine koja u pravilnim razmacima ima kule stražarnice sa svojom širinom staze od 4,5 metra.

Brojne su legende o kineskom zidu u kojem su svoje živote i kosti ostavili nebrojeni vojnici i radnici koji su bili mobilizirani za gradnju ovog velikog obrambenog zida koji je trebao zaštiti cjelokupni kineski narod. Vojnici i radnici su prisilnim radom gradili ovaj zid dok mnogi od njih nisu u njega ugradili i svoje živote. Upravo zbog toga kineski zid ima poseban značaj kao svjetska baština, a naročito za Kineze.

Koliko je dug kineski zid je onoliko koliko vojnika i mobiliziranih radnika je u njemu ostavilo svoje živote, onoliko koliko ruku ga je stoljećima gradilo, onoliko koliko je života ugašeno gradnjom ove veličanstvene građevine koja i danas postoji.

Tagovi: