Koliko godina ima dana

Zanimljivosti

Koliko godina ima dana

Koliko godina ima dana, nisu sve godine iste

Kada bih vas netko sada upitao koliko godina ima dana, vrlo vjerojatno bi kao iz topa odgovorili 365. Većinu puta to je točan odgovor, ali ne i uvijek. Kako to mislimo? Možda niste znali ovaj fun fact tj. Zabavnu činjenicu, ali svaka četvrta takozvana prijestupna godina traje jedan dan više i ima zapravo 366 dana. Kako i zašto dolazi do prijestupnih godina? Sunčeva godina, vrijeme koje je potrebno našoj zemlji da napravi rotaciju oko sunca traje po prilici 365 dana s 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Mislite kako tih 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi nije nešto vremena, ali upravo su oni odgovorni za to zašto imamo prijestupne godine. Koliko godina ima dana je odgovor koji varira svakih par godina. Točnije, godina s 366 dana se događa svakih 4 godine. Postoje određene zanimljivosti vezane za ove godine, jedna od najvećih zanimljivosti je 29. veljača. Primjerice, u Velikoj Britaniji je ovaj dan poznat kao „Bachelor’s day“, dan kada žene preuzimaju ulogu muškaraca i zaprose svoje bolje polovice. Da li znate možda nekoga tko je rođen na 29. veljače? Teško, vjerojatnost je 1: 1. 500 da se netko rodi na ovaj datum, zato je svega oko 4 milijuna ljudi rođeno na ovaj dan, za usporedbu to vam je jedna Hrvatska.

Koliko godina ima dana, što je godina

Otkrili smo koliko godina ima dana, 365 i svake prijestupne 366. Ali što je točno definicija godine? Jedna cijela godina je vrijeme koje je potrebno našoj zemlji da obiđe tj. Napravi krug oko sunca. Godina je najduža jedinica za tijek i računanje vremena. Primjerice 2021 godina nije prijestupna godina kao što je 2020 bila. Što znači da 2021 godina ima 365 dana, 52 tjedana, 12 mjeseci. Zanimljivo je što je ova godina krenula s petkom i završava s petkom te tako savršeno zaokružuje godinu. Da li se koliko godina ima dana računa po kalendaru? Kalendari se razlikuju po tome je li riječ o solarnim ili lunarnim kalendarima ili njihovoj kombinaciji. Kalendarska godina je period između dva istoimena datuma u kalendaru. Najrašireniji kalendar danas u svijetu je gregorijanski. Gregorijanska kalendarska godina traje 365 dana, a prijestupna 366 dana. Godina se dijeli na 12 mjeseci, počinje 1. siječnja i završava 31. prosinca. Još nismo naveli kako je tjedan vremenski period od 7 dana i za njega se može reći da formira neovisni kalendar u kontinuitetu.

Koliko godina ima dana, Nova godina

Većina nas slavi novu godinu a da ni ne znamo hoće li ta godina biti bogatija za dan ili ne. Koliko godina ima dana nije pitanje s kojim se zamaramo na proslavi nove godine. Što u biti slavimo? Slavimo zemljin puni krug oko sunca, i to većina nas obilježava s novim počecima. Naveli smo kako zemlji treba otprilike 365 dana da napravi puni krug, što bi se dogodilo da nema prijestupnih godina? Bez prijestupnih godina s 366 dana, naš kalendar bi svake godine imao grešku od gore navedenih 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi, za 100 godina kalendar bi bio u krivu za otprilike 25 dana. Nitko od nas se realno ne zamara ovim računicama, iako ih je zanimljivo znati za kada vas netko pita koliko godina ima dana. Vrijeme kao pojam je oduvijek i zauvijek će fascinirati ljudski rod, tako da ne čudi činjenica je upravo vrijeme i njegova prolaznost uvijek među filozofskim temama.

Tagovi: