Koliko europa ima država

Zanimljivosti

Koliko europa ima država

Koliko Europa ima država 45 ili 51

Koliko Europa ima država još uvijek je dilema zbog dva faktora, prvi je što se Europa proteže na dobar dio Azije, a drugi je faktor što neke od zemalja koje se nalaze na području Europe nisu priznate od strane Ujedinjenih Naroda. Također, neke zemlje imaju samo politike i društvene odnose sa Europom ali ne i teritorijalne veze.

Europa zauzima preko 10 milijuna kvadratnih kilometara sa stanovništvom preko 746 milijuna građana. Iako postoji i dilema jer neke države spadaju u Euroazijske države poput Rusije, Turske, Kazahstana, Gruzije i Azerbajdžana, svejedno ih se ubraja u države Europe. Sa njima ukupan broj je 45 koje su međunarodno priznate države. No postoje još šest država koje nisu međunarodno priznate a ubrajaju se u države Europe.

Koliko Europa ima država ukoliko pribrojimo i ovih šest nepriznatih, matematika je jasna 51 država. Nepriznate države su Pridnjestrovlje, Sjeverni Cipar, Gorski Karabah, Kosovo, Abhazija i Južna Osetija. Svaka od ovih nepriznatih država bori se za svoju samostalnost iz različitih razloga od etičkih do političko društvenih razloga.

Koliko Europa ima država i koje su regije Europe

Koliko Europa ima država može se promatrati i kroz podjelu na regije, odnosno šest regija Europe. Regije su podijeljene prema prirodnim teritorijalnim obilježjima, ali i društvenim, odnosno gospodarstvenim obilježjima. Šest regija su istočna, jugoistočna, zapadna, južna, srednja i sjeverna Europa.

Zapadnoj Europi pripadaju Francuska, Nizozemska, Belgija, Monako, Irska, Luksemburg, Ujedinjeno Kraljevstvo; dok sjevernoj Europi pripadaju sljedeće države: Estonija, Danska, Švedska, Latvija, Litva, Finska, Norveška, te Island. U srednju Europu ubrajaju se Hrvatska, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Njemačka, Švicarska, Austrija, Slovenija i Lihtenštajn.

Južnu Europu sačinjavaju male države poput San Marino, Andora, Vatikan, te veće države poput Portugala, Albanije, Malte, Grčke, Italije, Španjolske, te dio Gibraltara koji pripada Ujedinjenom Kraljevstvu. Jugoistočnu Europu čine Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Bugarska, te Rumunjska. Istočnu Europu čine države europsko područje Rusije, Bjelorusija, Moldova, Ukrajina.

Ukoliko pribrojmo i nepriznatih šest država dolazimo do odgovora koliko Europa ima država i koje su to države. Uz sve nedoumice možemo ustvrditi da se radi o 51 državi koje pripadaju Europi.

Koliko Europa ima država i gdje su granice sa Azijom

Činjenici da se državama Europe pribraja i dio Rusije utječe na to gdje je zapravo zamišljena granica između Europe i Azije kao dva kontinenta koji zapravo i nisu odvojeni. Stoga mnogi stavljaju u nedoumicu i broj kontinenata jer smatraju da su Europa i Azija jedan kontinent Euroazija.

Iako se povijesna granica Europe i Azije mijenjala tokom stoljeća kako su se mijenjale i države i carstva, danas je prihvaćena i dogovorena kopnena granica između Europe i Azije koja se i tretira kao granica između dva kontinenta. Ta granica ide gorjem Urala, pa rijekom Ural do Kaspijskog jezera, zatim sjeverom uz kaspijsku obalu do ušća rijeke Kume, grebenom Kavkaza koja je južna granica Rusije, dolinama rijeke Kume do Dona, preko Kerčkih vrata i Crnog mora do Bospora i Dardanela. Ovom zamišljenom granicom zapravo je određeno koliko Europa ima država.

Osim kopnenog dijela u odgovor na pitanje koliko Europa ima država svakako ne treba zaboraviti i otočki dio Europe poput Velike Britanije, Irske, Islanda, Sicilije, Korzike, Malte, Krete, Sardinije i drugih brojnih otoka koji pripadaju području Europe i dio su država koje sačinjavaju Europu.

Tagovi: