Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Sport

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Što je to i koliko dnevno treba voziti sobni bicikl?

Prije nego saznate koliko dnevno treba voziti sobni bicikl, trebali bi naučiti što je to uopće sobni bicikl. Sobni bicikl je bicikl koji je namijenjen za vožnju u zatvorenim prostorima. Ovo vam možda zvuči čudno, ali ovaj bicikl ne izgleda kao klasični bicikl. Naime, ovaj bicikl umjesto dva kotača ima dva fiksna postolja na kojima stoji. Sobni bicikl služi za vožnju prazno, tj. vi dok pedalirate stojite na mjestu. Sobni bicikl možemo nazvati i simulatorom prave vožnje. Pedaliranje na sobnom biciklu možete otežati na način da povećate brzinu.

Povećanje brzine ili otpora vaše će pedaliranje otežati. Sobni bicikli su savršena sprava za vježbanje u teretanama, fitness studijima, ali i u vlastitom domu. Oni se najčešće koriste kao sprava za zagrijavanje prije glavnog treninga, ali se oni mogu koristiti i kao sprava za izvođenje glavnog dijela treninga. Tada je uglavnom riječ o kondicijskom treningu. Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl ovisi o vašim ciljevima.

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl?

Kao što je navedeno u prethodnom odlomku, to koliko dnevno treba voziti sobni bicikl ovisi o vašim ciljevima koje ste si postavili. Ako ste vi rekreativac koji sobni bicikl želite koristiti za fizičku rekreaciju, onda sobni bicikl vozite nekoliko desetaka minuta. Preporučuje vam se da sobni bicikl koristite samo danima kada je vrijeme loše te ne možete vježbati vani. U protivnom radije odaberite pravu vožnju bicikla u prirodi. S druge strane ako ste profesionalni sportaš sobni bicikl će vam uvelike pomoći kod vaših treninga.

Sobni bicikl mogu koristiti svi sportaši neovisno kojim se sportom bave. Ako ga kao sportaš koristite za zagrijavanje, sobni bicikl vozite do 10,15 minuta. No, ako ga želite koristiti kao glavnu spravu za vaš trening, onda sobni bicikl vozite onoliko koliko vam vaš kondicijski trener preporuči. Vozite ga intenzivno u intervalima od nekoliko minuta sa pauzom između svakog intervala, kako bi imali što bolju kondiciju. Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl ovisiti će i o vašem ukupnom zdravlju. Svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom o tome koliko bi trebali voziti sobni bicikl.

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl i koji odabrati za sebe?

Uz to koliko dnevno treba voziti sobni bicikl, trebali bi znati i što gledati kada kupujete sobni bicikl. Fokusirajte se na programe i konzolu koji sobni bicikl ima. Postoje sobni bicikli koji imaju 21 program, taktilne srčane senzore, držač tableta, sjedalo podesivo po visini i težini te podesivu ručku. Što se tiče programa, sobni bicikl vam može omogućiti automatski generirani otpor prema odabranom profilu. Isto tako može prilagoditi otpor prema broju otkucaja srca.

Program možete podesiti s obzirom na to da li želite smršavjeti, poboljšati kondiciju ili želite poboljšati kardiovaskularni kapacitet. Pojedini sobni bicikli mogu raditi i na temelju pulsa, a za to mora imati mjerač otkucaja srca ili mora imati senzor u volanu koji će preko vaših ruku mjeriti vaš puls. Na konzolu sobnog bicikla može vam biti prikazana udaljenost, vrijeme, brzina u km/ h, odabrana razina otpora, broj utrošenih kalorija, broj otkucaja srca itd. Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl ovisiti će i samom modelu sobnog bicikla koji koristite.

Tagovi: