Koliko čovijek može bez vode

Zanimljivosti

Koliko čovijek može bez vode

Znate li koliko čovijek može bez vode?

Sigurno ste se jednom u životu, ako ništa onda u mladosti, upitali koliko čovijek može bez vode. Postavljanje takvih pitanja je dobro, jer odgovori vam katkada mogu spasiti život, ili, ako ništa, u vidu prevencije ojačati vašu svijest da do takvog događaja ne dođe. Možda ste i čuli za podatak da je Mahatma Gandhi preživio 21 dan bez hrane. Ipak, voda je jedna potpuno druga priča. Uspoređivati koliko čovijek može bez vode s tim koliko može bez hrane je u startu pogrešno. Vjerojatno znate da je skoro 70 % ljudskog tijela sačinjeno od vode. Voda je odgovorna za sve vitalne procese u našem tijelu, ona služi kao svojevrsno mazivo za zglobove, omogućava međustanične procese i regulira našu temperaturu tijela. Maksimalno vrijeme koje čovjek može preživjeti bez vode jest tjedan dana, ali u ekstremnim slučajevima. Neki prosjek bi više bio oko tri do četiri dana, pogotovo u uvjetima velikih vrućina.

Evo koliko čovijek može bez vode!

Kao što znate, ljudsko tijelo treba mnogo vode za izvođenje raznih funkcija. Stoga vas ne treba čuditi da odgovor na pitanje koliko čovijek može bez vode nije puno dana. Naša tijela naime stalno gube vodu, bilo znojenjem, mokrenjem, čak i kada dišemo. Ako se ta izgubljenja tekućina ne nadomjesti, opasno se približavamo dehidraciji. Stoga ne treba čuditi da postoji točno određeni vremenski period nakon kojeg nedostatak vode može postati ozbiljna ako ne i smrtonosna posljedica. Iako ne postoji točan, u satima izražen odgovor na pitanje koliko čovijek može bez vode, možemo vam pomoći i reći vam okvirne vremenske parametre. č Iako su zabilježeni slučajevi gdje pojedinici preživljavaju i do tjedan dana bez vode, izglednije je da je maksimalan broj dana koje možete preživjeti bez vode oko 3 ili 4 dana. Znajući to, potrudite se da u svakom trenutku unosite dovoljan broj tekućine, a ako idete na neki izlet u prirodu gdje će izvori vode biti ograničeni, potrudite se da ponesete dovoljno vode sa sobom.

Koje su posljedice dehidracije i koliko čovijek može bez vode?

Ako ste se ikada pitali što vam se u tijelu događa za vrijeme dehidracije, sada ćemo vam probati to objasniti. To je jedan dosta neugodan proces, a smrt dehidracijom predstavlja jednu od najbolnijih i neugodnijih smrti na svijetu. Kao što ste već iskusili, pogotovo ako se pitate koliko čovijek može bez vode, jest da je prva faza dehidracije sama žeđ. Osjećate da vam je veoma potrebna voda, dapače možete u toj fazi izgubiti i do 2 % svoje težine. U tom trenutku, tijelo se oslanja na svoje zalihe tekućine. Tijelo reagira na način da bubrezi sve manje šalju tekućine u mjehur što rezultira tamnojom mokraćom. Isto tako, krvotog se usporava. Druga faza je nesvijest i ona nastupa već dva dana bez vode. Dakle ako se pitate koliko čovijek može bez vode, iako je odgovor 3 -4 dana, vjerojatno je da ćete samo dva dana biti u svjesnom stanju. Tada gubite do 4 % težine, krv je iznimno koncentrirana i dodatno se usporava krvotok, krvni tlak pada i prestajemo se znojiti kako ne bismo dodatno gubili tekućinu, što vodi do porasta temperature tijela. Treća faza je faza oštećenja organa. Tada smo izgubili već oko 7 % težine tijela, usprava se dotok krvi organima poput bubrega i želuca bez kojih možemo preživjeti, a to uzrokuje njihovo oštećenje. Na kraju nastupa 4 faza: smrt. To je odprilike 4 ili 5 dan nakon prestanka unosa vode, čovjek gubi oko 10 % težine tijela. Sam razlog smrti će vjerojatno biti rezultat otkazivanja bubrega te nakupljanje toksičnog otpada u krvi.

Tagovi: