Koliko često se smije piti sumamed

Koliko često se smije piti sumamed

Sumamed kako djeluje

Sumamed je vrlo jak antibiotik i pripada skupini makrolidnih antibiotika kojim se liječe infekcije izazvane mikroorganizmima. Ovaj lijek pomaže kod liječenja infekcija i donjih i gornjih dišnih puteva. Kada kod infekcija donjih dišnih puteva dolazi do pogoršanja kroničnog bronhitisa, upale pluća, te kod gornjih dišnih puteva upala ždrijela, upale sinusa, te čak i upale srednjeg uha ovaj je lijek djelotvoran.

Ujedno se sumamed koristi za liječenje infekcija kože i potkožnog tkiva poput akni, prvog stadija lajmske bolesti, impetigo, piodermija i erzipel. Ovim je lijekom moguće liječiti i spolno prenosive bolesti, te upale mokraćnih puteva i prostate koje su izazvane Chlamydia trachomatis bakterijom. Infekcije izazvane Helicobacter pylori u želucu i dvanaesniku također se uspješno liječe ovim lijekom.

Prije korištenja ovog lijeka obavezno provjerite da niste alergični na neki od sastojaka lijeka kako ne biste imali ozbiljnu alergijsku reakciju koja može biti opasna po život, također se lijek ne preporučuje osobama koje imaju bolesti srca, te osobe koje imaju poremećaje u radu jetre ili bubrega.

Koliko često se smije trošiti sumamed

Sumamed je antibiotik i svi znamo da se antibiotici i druge vrste ne bi smjeli uzimati prečesto jer će tada tijelo postati otporno na antibiotik te lijek neće djelovati. Kod djece se vrlo često propisuju antibiotici a djeca su često i bolesna naročito u zimskim mjesecima kada u grupama borave više u zatvorenom prostoru pa se virusi i bakterije lako šire među djecom u vrtićima i školama. Već u dječjoj dobi se počine stvarati otpor prema antibioticima jer se previše koriste, kad trebaju i kad ne trebaju.

Sumamed kao jedan vrlo jaki antibiotik se nikako ne smije koristiti učestalo, a liječnik je taj koji će odrediti da li je ovaj antibiotik potreban ili se infekcija može liječiti i nekim drugim lijekom koji djeluje kao antibiotik. U nekim će slučajevima biti neophodno propisati terapiju sumamedom jer je infekcija jaka i potreban je jak antibiotik poput ovog. No, svakako se ne preporučuje korisiti ovaj lijek više od dva puta godišnje ako nije prijeko potrebno.

Sumamed nuspojave

Nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom terapije Sumamedom mogu biti vrlo ozbiljne naročito ako se promjeni rad srca, pojavi se omaglica i vrtoglavica, nesvjestica, te ako osjetite slabost u mišićima. Nuspojave se mogu pojačati ako uz Sumamed trošite i druge lijekove, pa o tome svakako informirajte liječnika kako ne bi došlo do pojačanog ili oslabljenog djelovanja u kombiniranju lijekova. Ovaj lijek ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje osim ako nije prijeko potrebno, a ujedno utječe na kognitivne sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilima.

Kao nuspojava u terapiji lijekom Sumamed može se pojaviti dugotrajan proljev koji u sebi ima krv ili sluz, također se može pojaviti i kožni osip s crvenilom i ljuštenje kože, ali i toksične epidermalne nekroze kao oštećenje kože i sluznica u ustima, spolnim organima i očima. Neki će osjetiti nepravilne otkucaje srca, a nekima će se krvni tlak spustiti na niske razine što za njih nije uobičajeno.

Nuspojave koje se tokom terapije ovim lijekom još mogu pojaviti su glavobolje, mučnine, povraćanja i bolovi u trbuhu, u krvnim pretragama će se vidjeti smanjeni broj bijelih krvnih stanica limfocita i bikarbonata. Mogu se javiti i gljivične upale, bakterijske upale, upale pluća, upale rodnice, poremećaji disanja, gubitak apetita, nervoza, nesanica, osjećaj pospanosti, poremećaj okusa, trnci u ekstremitetima, te dugi niz različitih nuspojava na koje trebate obratiti pažnju u uputama samog lijeka prije nego počnete terapiju ovim lijekom.


Tagovi: