Što je kolecistolitijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kolecistolitijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je kolecistolitijaza

Pojam kolecistolitijaza opisuje prisutnost kamenaca u žučnom mjehuru. Kolecistolitijaza je medicinski termin koji se odnosi na stanje u kojem se u žučnoj vrećici odnosno mjehuru formiraju kamenčići, poznati kao žučni kamenci. Žučna vrećica je organ u obliku kruške koji se nalazi ispod jetre i služi za pohranjivanje žuči, te za pomoć u probavi masti. Žučni kamenci se formiraju kada se tvari koje se nalaze u žuči, poput kolesterola i bilirubina, nakupljaju u žučnoj vrećici i stvaraju kristale. Vremenom se ovi kristali mogu spojiti i formirati kamenje različitih veličina. Kamenci mogu biti prisutni u žučnom mjehuru bez stvaranja smetnji ili mogu stvarati smetnje. Žučni kamenci mogu se pojaviti kod bilo koga, ali neke skupine ljudi imaju povećani rizik od razvoja ovog stanja. Osobe starije životne dobi češće mogu razviti oboljenje od kolecistolitijaze. Žene su sklonije razvoju kolecistolitijaze od muškaraca. Dijete bogate mastima i lošim ugljikohidratima, te niske razine vlakana i visok sadržaj kolesterola mogu povećati rizik od razvoja žučnih kamenaca. Pretilost i višak tjelesne mase također su faktori rizika za žučne kamence. Tijekom trudnoće, hormoni mogu utjecati na probavni sustav i povećati rizik od stvaranja žučnih kamenaca. Osobe s obiteljskom anamnezom kolecistolitijaze imaju povećani rizik od razvoja ovog stanja. Osobe s nekim drugim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, ciroze jetre ili Crohnove bolesti, također su sklonije razvoju kolecistolitijaze.

Kolecistolitijaza - simptomi i vrste žučnih kamenaca

Kolecistolitijaza, odnosno prisutnost žučnih kamenaca u žučnoj vrećici, može biti asimptomatska u nekim slučajevima, ali u drugim može uzrokovati neugodne simptome. Neki od simptoma kolecistolitijaze su: bol u gornjem dijelu trbuha ili desnom gornjem kvadrantu koja može biti dugotrajna ili se pojaviti i nestati, zatim mučnina i povraćanje, nadutost i osjećaj punoće u želucu, žgaravica, gorak ili metalni okus u ustima, povećana osjetljivost na masnu hranu. U nekim slučajevima, žučni kamenci mogu dovesti do komplikacija kao što su upala žučne vrećice (kolecistitis), upala gušterače (pankreatitis) ili opstrukcija žučnih kanala. Ove komplikacije mogu uzrokovati ozbiljnije simptome, uključujući visoku temperaturu, žuticu, intenzivnu bol u trbuhu i zimicu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako su ozbiljni ili se pogoršavaju s vremenom, trebali biste se što prije posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste dobili dijagnozu i odgovarajući tretman.

Dvije su osnovne vrste kolecistolitijaze. Prva je kolecistolitijaza s kolesterolom. Ova vrsta kolecistolitijaze nastaje kada se kolesterol kristalizira i stvara kamenje u žučnoj vrećici. Ovaj tip kamena često se nalazi kod osoba koje imaju povišene razine kolesterola u krvi ili osoba s pretilošću. Drugi oblik kolecistolitijaze je tzv. vrsta kolecistolitijaze s pigmentima. Ova vrsta kolecistolitijaze nastaje kada se bilirubin, tvar koju proizvodi jetra, kristalizira i stvara kamenje u žučnoj kesi. Ovaj tip kamena često se nalazi kod osoba s nekim zdravstvenim problemima, poput ciroze jetre, anemije srpastih stanica ili infekcija žučnog mjehura. Kamenci u žučnoj vrećici mogu biti različitih veličina i oblika, od sitnih zrnaca pijeska do velikih kamena veličine oraha. Mogu biti pojedinačni ili se može formirati više kamenaca u žučnoj vrećici. Važno je napomenuti da se kamenci mogu formirati i iz drugih tvari osim kolesterola i bilirubina, a to uključuje kalcij, proteine i druge tvari. Oboljenje od žučnih kamenaca može biti asimptomatsko i ne zahtijeva liječenje, ali ako kamenje u žučnoj vrećici uzrokuje bolove ili druge simptome, može biti potrebno liječenje, uključujući promjenu prehrane, lijekove, kirurški zahvat.

Kako se liječi kolecistolitijaza i prevencija bolesti

Na koji način će se liječiti kolecistolitijaza ovisi o simptomima i težini stanja. Ako su kamenci asimptomatski, ne zahtijevaju liječenje, ali ako uzrokuju bolove ili druge simptome, mogu biti potrebni neki od sljedećih oblika liječenja: Prehrana bogata vlaknima, voćem i povrćem, uz smanjen unos zasićenih masti i šećera, može smanjiti simptome i spriječiti daljnje stvaranje žučnih kamenaca. Lijekovi se mogu koristiti za rastvaranje žučnih kamenaca ili za ublažavanje simptoma kao što su bol i upala. Međutim, ovi lijekovi su obično manje učinkoviti od kirurških postupaka. Ako su kamenci veliki ili uzrokuju teške simptome, kirurški zahvat može biti potreban za uklanjanje žučne vrećice. Postoji nekoliko vrsta operacija kada je u pitanju kolecistolitijaza, uključujući laparoskopsku kolecistektomiju, koja se izvodi malim rezom u trbuhu, i otvorenu kolecistektomiju, koja uključuje veći rez. Može se za liječenje koristiti i danas vrlo popularna tzv. litotripsija tj. postupak koji koristi zvučne valove za razbijanje kamena u manje komade koje tijelo može izbaciti prirodno.

Postoje neki načini na koje se može smanjiti rizik od razvoja kolecistolitijaze ili smanjiti vjerojatnost povratka nakon liječenja. Savjeti za prevenciju su održavanje zdrave težine budući je pretilost jedan od glavnih rizika za dobivanje kolecistolitijaze, stoga održavanje zdrave težine može smanjiti rizik. Prehrana bogata vlaknima, voćem i povrćem, uz smanjen unos zasićenih masti i šećera, može smanjiti rizik od kolecistolitijaze. Tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdrave težine i smanjenju rizika od kolecistolitijaze. Brze dijete ili ekstremni gubitak težine mogu povećati rizik od razvoja kolecistolitijaze. Prekomjerni unos alkohola može povećati rizik od kolecistolitijaze. Neki drugi zdravstveni problemi, poput dijabetesa, mogu povećati rizik od kolecistolitijaze, stoga je važno pravilno upravljati tim zdravstvenim problemima. Ako imate povećani rizik od razvoja kolecistolitijaze, savjetujte se s liječnikom kako biste razgovarali o mogućim preventivnim mjerama koje možete poduzeti.


Tagovi: