Žuć boli

Žuć boli

Žuč i njegova funkcija u organizmu

Uspros mišljenju da je žuč i žučna vrećica nevažan organ u tijelu, žuč ima itekako važnu funkciju kao organ tijela. Prvenstveno ovaj organ vrši funkciju detoksifikacije crijeva od toksičnih tvari jer ovaj organ otapa otrove i toksične tvari. Osim toga ovaj organ regulira kiselost crijeva što je važno u prevenciji raka crijeva.

Žučna vrećica probavlja i otapa masti koje su potrebne cijelom tijelu od zglobova, kože, podmazivanje oka, imunitet i proizvodnju hormona. Također pomaže kod apsorbiranja vitamina A, D, E i K koji su potrebni ljudskom metabolizmu za normalno funkcioniranje. Vrlo je važna uloga i u pražnjenju crijeva kojim putem se otrovi izbacuju iz organizma, pa ukoliko nema redovitog pražnjenja crijeva otrovi se vraćaju u organizam, a ako nema žuči otrovi će ulaziti u sve organe u tijelu.

Da bi razumjeli funkciju žuči treba znati da se žučna tekućina proizvodi u jetri, pa ukoliko je žučna vrećica izvađena iz ljudskog tijela ne postoji organ gdje bi se koncentrirala žučna tekućina i obavljala funkciju u tijelu koju treba obavljati.

Zašto žuč boli

U nekim situacijama može se dogoditi da žuč boli a uzroci boli mogu biti upalni proces ili nakupljanje kamenaca u žuči. Sastojci žuči koji se prirodno nalaze u žučnoj vrećici su bilirubin i kolesterol, te ako se oni talože može nastati pijesak ili kamenci koji će dovesti do blokiranja žučne tekućine i odvoda otrovnih tvari iz žuči koje trebaju putem crijeva otići iz ljudskog organizma.

Uslijed blokiranja izlaza žučna tekućina se nakuplja i uzrokuje oticanje i razvija se upalni proces koji se u medicini naziva kolecistitis. Sve to dovodi do slabog proticanja krvi, bolova i infekcije.

Dvije su vrste žučnih kamenaca, te razlikujemo kolesterolske žučne kamence nastale od netopljenog kolesterola, te pigmentni žučni kamenci koji su nastali od nakupljanja bilirubina i smeđe ili crne su boje. Žuč boli tako da se bol javlja u gornjem desnom dijelu abdomena praćena mučninom, povraćanjem, problemima s želucem i proljevom, pa je ponekad teško bez liječničke pomoći ustanoviti da bol dolazi od žuči.

Kako si pomoći kad žuč boli

Ako je bol akutna, jaka i iznenadna u području gdje se nalazi žuč najbolje je odmah se obratiti liječniku jer puknuće žučne vrećice može biti po život opasno jer će se sadržaj žućne vrećice zajedno sa nakupljenim otrovima i kamencima rasuti po cijelom adbomenu, a to može uzrokovati sepsu i u konačnici završiti smrću. Stoga nije nimalo bezazleno kada žuč zaboli već može biti vrlo opasno i to je bol koju ne smijete ignorirati. Vrlo vjerojatno ukoliko je žućna vrećica uništena bit će potreban operativni zahvat uklanjanja tog organa, no prvo je potrebno smiriti upalni proces.

Prirodni lijekovi koji djeluju preventivno, ali i mogu umiriti uplane procese žuči su kurkumin koji pomaže žuči da isprazni svoj sadržaj, a ujedno i štiti jetru. Može se koristiti čaj od kurkume, ali i prah u prehrani. Uz kurkumin, kava je još jedan prirodni sastojak koji pomaže u čišćenju žučnih vrećica i olakšavaju rad žuči, te omogućavaju normalnu izmjenu tvari u ovom važnom organu ljudskog tijela.


Tagovi: