Koji se čajevi ne smiju miješati

Zanimljivosti

Koji se čajevi ne smiju miješati

Čajevi se piju od davnina, no koji se čajevi ne smiju miješati?

Čaj je zdrav i ukusan niskokalorični napitak, brojne su dobrobiti pijenja čaja, ali je važno znati kada i koji se čajevi ne smiju miješati.

Pijenje čaja potiče još iz davnina kada je prema legendama, kao izvrstan, osvježavajući napitak, koji vraća snagu i otklanja umor oduševio poznatog kineskog cara. Kasnije čaj je proglašen kineskim nacionalnim pićem. Uskoro postaje omiljen u Japanu, a zatim se iz Japana konzumiranje čajeva širi i u europske zemlje.

U početku je čaj bio vrlo skup te su si ga mogli priuštiti samo najimućniji ljudi. Posebno je popularan u Engleskoj a općenito u svijetu je uz vodu čaj najčešće konzumirana tekućina.

Uz bogatstvo okusa čajevi su poznati po svojoj djelotvornosti i zdravstvenim vrijednostima.

Bez obzira koliko puno čaj ili kombinacija različitih vrsta čajeva mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje, moramo biti oprezni i znati koji se čajevi ne smiju miješati.

Ako uzimate neki lijek, prije nego počnete uzimati pojačano biljni čaj, potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom da se djelovanjem čaja ne bi pojačalo ili umanjilo djelovanje lijeka. Tako npr. čaj od gloga (djeluje na snižavanje krvnog tlaka) nije dobro piti kada pijemo i crni čaj (zbog kofeina koji sadrži podiže krvni tlak). Čaj od brusnice i čaj od medvjetke međusobno iako pomažu kod upale mokraćnoga mjehura, ako se uzimaju zajedno međusobno poništavaju djelovanje. U tom smislu je potreban oprez kod pijenja čajeva, iako su oni vrlo vrijedan dar iz prirode za naše zdravlje.

Kao i kod ostalog nije dobro pretjerano konzumirati čaj a kod nekih čajeva preporučuje se nakon nekog vremena svakako napraviti pauzu.

Kako piti čaj i paziti koji se čajevi ne smiju miješati

Različite vrste čajeva potrebno je pripremati na različite načine, ovisno o vrsti čaja, prilagoditi treba temperaturu pripreme i vrijeme kuhanja (da se neki čaj ne prekuha). Neki se čajevi zbog toga ne smiju miješati.

Prosječna preporučena dnevna količina čaja je 2 – 3 šalice, a potrebno je nakon nekoga vremena (3 – 4 tjedna) napraviti pauzu u konzumaciji iste vrste čaja ako se pije svakodnevno.

Postoje upute o količini i duljini konzumacije čaja koje su različite za svaku vrstu biljke pa i na taj način. Predugo kuhanje nekih vrsta čajeva može dovesti do smanjenja i oštećivanja ljekovitih svojstava čaja, dok premalo ili na preniskoj temperaturi obrađen čaj rezultirati će nedovoljnim aktiviranjem sastava čaja.

Kada govorimo o tome koji se čajevi ne smiju miješati jedan od odgovora je i zbog okusa koji nam u kombinaciji ne bi odgovarao.

Pojedini čajevi mogu poništiti svojim djelovanjem djelotvornost drugog čaja.

Potrebno je svakako prilagoditi čajeve i pažljivo ih kombinirati, tako da ne miješamo čajeve pri kuhanju koji nisu kompatibilni po vremenu i temperaturi kuhanja.

Također kod kupnje radije izabrati one čajeve koji su iz organskog uzgoja te nisu tretirani raznim pesticidima, herbicidima ili umjetnim gnojivima.

Kao i u svemu osim znanja o tome koji se čajevi ne smiju miješati tako je kod pijenja čajeva potreban oprez jer njihovo pretjerano konzumiranje može imati i štetne posljedice.

Uživati u čaroliji čajeva ali znati koji se čajevi ne smiju miješati

Uživati u čaroliji čajeva ali znati koji se čajevi ne smiju miješati možemo već ako smo pročitali uputu za čaj ako smo ga kupili. Ljubitelji čajeva znaju i sami prikupljati za čaj ljekovito bilje iz prirode. U tom slučaju potrebno je znati i kako se biljke suše i kasnije pravilno koriste za čajeve. Važno je znati jedino pripaziti da jedan čaj ne poništava efekt drugoga da znamo koji se čajevi ne smiju miješati.

Čajevi mogu biti pripravljeni od različitog ljekovitog bilja, mogu biti voćni, od sjemenki ili korijenja biljaka ili raznih mješavina. Naročito preporučljivi su biljni čajevi. Najpoznatiji i vrlo dobar za zdravlje je zeleni čaj, zatim stručnjaci preporučuju osobito bijeli, žuti, crni, oolong i rooibos čaj. Brojni su ljubitelji voćnih čajeva koji ne sadrže kofein.

Najčešće se čaj priprema na način da količinu jedne čajne žličice biljke ili filter vrećicu prelijemo s 2 dcl proključale vode. Kod nekih čajeva kao što je zeleni čaj, treba ostaviti da se temperatura čaja spusti na oko 90 stupnjeva pa tek onda preliti. Većinu čajeva nije potrebno kuhati, ali ima nekih koji se trebaju prokuhati neko kraće vrijeme (čaj od stolisnika, šipka, kore nekog drveća). Također važno je koliko je potrebno da čaj odstoji da bi bio najukusniji i imao najbolje koncentrirane sastojke (čaj od kamilice važno je piti svjež, da dugo ne stoji). Najbolje ga je ispijati dok je 60 stupnjeva topline i iz keramičkih šalica.

Čajevi su sve više popularni i među mladim generacijama a u današnje vrijeme imamo na izbor puno različitih vrsta čajeva za okrjepu. Osim ljekovitosti čajeva čaj sve više postaje društveni ritual i sve je više ovaj zdravi napitak u trendu diljem svijeta te ih se pije u barovima, kafićima, slastičarnicama, restoranima, na privatnim druženjima.

Možemo ga piti na zdraviji način u cjelovitim listićima umjesto u filter vrećicama jer na taj način zadržava više korisnih sastojaka, a neki čajevi izvrsni su za pripremu ledenog osvježavajućeg čaja. Osim biljnih možemo piti vrlo ukusne voćne slatkaste i mirisne čajeve, svakako bolji izbor od zaslađenih gaziranih napitaka.

Ovo je popis samo nekih čajeva u čijem okusu i mirisu možete uživati a istovremeno čine dobrobit za naše zdravlje: bijeli čaj, žuti, zeleni, crni, cooling čaj, rooibos, čaj od šipka, kamilice, metvice, majčine dušice, sljeza, lipe, bazge, kadulje, bazge, stolisnika, koprive, pasiflore, lavande, poljske preslice, borovnice, maline te tzv. mješavine – planinski čaj ili uvin čaj za urinarne probleme. Čajevi bi nam ovih dana mogao osobito prijati u kombinaciji s mirisnim cimetom, đumbirom, klinčićima, narančom, anisom ili uz malo ruma.

Tagovi: