Koje cvijeće saditi u sjeni

Koje cvijeće saditi u sjeni

Hladovina i koje cvijeće saditi u sjeni

Doboka hladovina i ostala sjenovita mjesta ne moraju biti dosadni, prazni i neiskorišteni prostori, bez boja mirisa, pčela, leptira i ostalih kukaca. Hladovina i koje cvijeće saditi u sjeni zahtijevaju malo znanja i možda malo eksperimentiranja, ali i u hladu, pod drvetom bogate krošnje možete posaditi lukovice svojih omiljenih trajnica (narcisa, tulipana, sunovrata). Skoro sve proljetnice uspijevaju pod drvećem, jer i u šumi rastu pod stablima, samo izaberite koje želite pod vašim stablom imati.

Koje cvijeće saditi u sjeni zimzelenog drveća morate već je malo veći problem, ali pod nekim vrstama je ipak moguće ponešto posaditi, svaka cvjećarna vas može savjetovati. Možda je najbolje saditi biljke ukrasnog lišća, kao što je lovor, razne vrste hosta koje uspijevaju u hladovini i općenito su vrlo otporne i često imaju šareno lišće koje je samo po sebi ukras. U dubokoj sjeni listopadnog drveća uspijeva i gorka metvica, zatim potočnica (spomenak, nezaboravak) koja će prekriti tlo na kojem ni trava ne raste.

Koje cvijeće saditi u sjeni balkona

Nemate dvorište, ali imate balkon na koji baš i ne dopire previše sunca, a volite cvijeće. Ne brinite ima načina da uljepšate svoj balkon na kojem ćete se odmarati okruženi vatrometom boja. Informacije o tome koje cvijeće saditi u sjeni balkona će vam dati svaki rasadnik, vrtlarija ili cvjećarna. Sjenu dobro podnose fuksije (srdašca), vodenike, lobelije, bršljan, begonije. ukrasna kopriva, a čak i hortenzija se iz vrtova preselila među balkonsko cvijeće u mini verzijama.

Dok tražite koje cvijeće saditi u sjeni mislite i na ukrasno zelenilo, izaberite paprat, Bakopa cvjeta u slapovima sitnih dražesnih cvjetića, a možete je kombinirati sa drugim balkonskim cvijećem, petunijama, pelargonijama, surfinijama, a možete se okušati i sa ukrasnim grmljem, pa čak i vinovom lozom na balkonu. Neke začinske biljke dobro podnose sjenu a od cvjetnica azaleje nude veliki izbor boja. Ako želite uživati u večerima na svom balkonu bez komaraca, posadite lavandu, matičnjak, citronelu ili indijsku biljku nim.

Koje cvijeće saditi u sjeni i prednosti mirisnog cvijeća

Ako vam je balkon drugi dnevni boravak ljeti ili u dvorištu pod svojim omiljenim stablom provodite svaki slobodni trenutak, okružit ćete se bojama jer boje podižu optimizam, potiču veselje i djeluju iscjeljujuće na svakoga. Kada birate koje cvijeće saditi u sjeni i prednosti mirisnog cvijeća vam trebaju biti na umu. Lijepi dragoljub veseli oči, ali mirisni neven ili kadifice lijepo izgledaju, intenzivno mirišu i rastjeruju dosadne insekte. Obje biljke imaju mirisne cvjetove i mirisno lišće.

Gorki pelin može izgledati dekorativno sa svojim čipkastim lišćem koje se bjelasa, ne smeta mu sjena, a mirisom će otjerati komarce, mrave i druge dosadne kukce. Kod dileme koje cvijeće saditi u sjeni ne morate se držati predloženih ideja ili uobičajenih, već uhodanih stereotipa. Pod ukrasnim grmljem uspijevaju mirisne jagode, a ima ih i na mnogim balkonima. Eksperimentirajte odvažno, ali vodite računa da većina cvijeća koje voli sjenu traži i nešto više vode, vodenike su po tome i dobile ime.


Tagovi: