Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode

Zanimljivosti

Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode

Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode i zašto oni postoje?

Nacionalni parkovi, parkovi prirode, strogi prirodni rezervati, sve su ovo danas zaštićena prirodna područja koja predstavljaju prirodu na najbolji mogući način. Kako to mislimo? Postajanjem nacionalnih parkova, parkova prirode i strogih prirodnih rezervata čuvamo prirodu i pomoću njih učimo koliko je bitno da budemo prirodno osviješteni. Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode? Prvo je važno da znamo da oba parka imaju za zadatak očuvati prirodu.

Kada pričamo o nacionalnim parkovima pričamo o djelu prirode koji se zaštićen radi svojih prirodnih te krajobraznih vrijednosti. Nacionalni parkovi danas imaju svrhu učiti nas kako je bitno čuvati prirodu, oni također prezentiraju kako priroda izgleda kada ljudska ruka nije svakodnevno u doticaju s njom. Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode?

Park prirode je s druge strane više fokusiran na samu zaštitu krajobrazne raznolikosti, točnije prezentira bioraznolikost i georaznolikost na određenom području. Mnogi nacionalni parkovi i parkovi prirode danas u ponudi imaju razne edukativne programe koji pomažu gostima razumjeti zašto je određeno područje posebno.

Važno je naglasiti kako osim nacionalnih parkova i parkova prirode postoje i strogi i posebni rezervati prirode, njihova je zadaća očuvati izvornu prirodu i pratiti njen razvoj bez pomoći ljudske ruke. Hrvatska danas po statistikama ima oko 9% prirodnog teritorija koji je pod zaštitom, što je u brojkama oko 4500,66 km. Važno je za napomenuti da u Hrvatskoj imamo registrirano i zaštićeno 78 posebnih prirodnih rezervata.

Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode, što su nacionalni parkovi?

Naveli smo osnovne razlike kao odgovor na pitanje koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode, sada ćemo se pobliže pozabaviti s temom nacionalnih parkova u Hrvatskoj. U Hrvatskoj za sada brojimo 8 nacionalnih parkova: Brijuni, Krka, Kornati, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, i Sjeverni Velebit. Što čini svaki navedeni nacionalni park posebnim?

NP Brijuni su skup od 14 otoka i park se prostire na površini od 3395 ha na zapadno istarskoj obali. NP Krka je prepoznatljiv po svojih 7 slapova koji oduzimaju dah, fascinantno je što se nalaze u “dalmatinskom kršu”, sami nacionalni park ima najvišu kategoriju prirodnog spomenika radi svoje raznolikosti. NP Kornati čini 89 otoka u labirintu, mnogi ga nazivaju kameno biserje Mediterana.

NP Mljet je prvo proglašeni Jadranski nacionalni park, poseban je rasi prisutnosti 5 različitih vrsta šuma i jedini otok koji na sebi ima dva jezera. NP Paklenica je dio Velebita koji je oaza za planinare i alpiniste, 9 staza i 150 km šetnje privlači mnoge na najpoznatiju planinu u Hrvatskoj. NP Plitvička jezera su najpoznatiji NP u Hrvatskoj, nalazi se na UNESCO popisu svjetske i kulturne baštine, park je poseban radi jezera i slapova.

NP Risnjak, Risnjak je kao i Paklenica prava oaza za planinare radi svojih šumsko / planinskih prostranstva koja nude sve ljepote Gorskog Kotara. NP Sjeverni Velebit, najmlađi NP na popisu i možda najteži za upoznat, Sjeverni Velebit obiluje šumama i kamenjem i mogućnošću da sretnete medvjeda, vuka ili risa. Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode? Odgovor je da ih razlikujemo po namjeni i njihovoj raznolikosti.

Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode, što su parkovi prirode?

U Hrvatskoj imamo više parkova prirode nego nacionalnih parkova. Danas u Hrvatskoj za sada postoji 12 zaštićenih parkova prirode: Biokovo, Kopački rit, Lastovsko otočje, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Učka, Velebit, Vransko jezero, Žumberačko i Samoborsko gorje te Dinara. Koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode?

Park prirode opisujemo kao prostrano ili dijelom kultivirano područje na kopnu ili moru koje ima veliku georaznolikost. PP Biokovo je svakako posebno radi činjenice što se radi o planini koja kreče s mora i uzdiže se na 1762 m visine gdje se spaja mediteranska i kontinentalna klima. PP Kopački rit je najvredniji prirodni rezervat u Hrvatskoj, najstariji je park prirode i karakterističan je po svojim močvarnim područjima.

PP Lastovsko otočje je mladi park prirode i karakterizira ga naglašena krajobrazna vrijednost. PP Lonjsko polje je najveće močvarno područje u Hrvatskoj. PP Medvednica je šumska planina iznad Zagreba koja je iscrtana s 40 – ak planinarskih staza. PP Papuk je Slavonska planina koja je uz park prirode još i geopark. PP Telašćica, najveća Jadranska uvala koja u ponudi ima bezbroj rtova.

PP Velebit nudi spoj planine i mora kao i bogatstvo krševitih ponikvi, dolina, kukova te grebena. PP Vransko jezero je jezero koje se nalazi na mediteranskoj klimi i kao takvo je najveće prirodno Jezero u Hrvatskoj koje broji i mnoga močvarna područja. PP Učka, najveća i najljepša Istarska planina koja ima nevjerojatnu bioraznolikost.

PP Žumberačko i Samoborsko Gorje je najslabije naseljeni prostor u Hrvatskoj, fascinantno je radi očuvanih tradicionalnih krajobraza i popularna je destinacija za mnoge izletnike. PP Dinara obuhvaća cijelo područje njenog masiva koje obiluje brojnim prirodnim vrijednostima. Priroda je od iznimne važnosti u Republici Hrvatskoj, pitanja poput koja je razlika između nacionalnog parka i parka prirode bi se svakako trebala više postavljati kako bi mogli upoznati sve ljepote lijepe naše i naučiti kako se brinuti o prirodi.

Tagovi: