Klavobel bid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Klavobel bid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Klavobel bid - primjena i djelovanje

Klavobel Bid je kombinirani antibiotik koji se sastoji od amoksicilina i klavulanske kiseline. Amoksicilin je penicilinski antibiotik, dok je s druge strane klavulanska kiselina inhibitor beta laktamaze, to je enzim koji uništava penicilin i druge oblike antibiotika. Ovi sastojci skupa djeluju sinergijski, te zajedno imaju puno jače i intenzivnije djelovanje. Klavobel Bid tablete se koriste za liječenje infekcija koje su uzrokovane od strane bakterija koje su osjetljive na ovaj antibiotik, što uključuje infekcije uha, grla, nosa, sinusa, bronhija, pluća, mokraćnog sustava, kože i mekih tkiva. Amoksicilin djeluje na način gdje on sprječava razvoj i proširenje bakterija. Zajedno u kombinaciji s klavulanskom kiselinom poboljšava učinkovitost liječenja, jer klavulanska kiselina štiti amoksicilin od djelovanja beta laktamaze. Kao i svi antibiotici, tako i ovaj lijek može kod nekih pacijenata uzrokovati određene neželjene učinke. Više o tome koje nuspojave uzrokuje ovaj lijek, kako se uzimaju tablete te koje sastojke možete saznati u nastavku članka.

Klavobel bid - upute i nuspojave

Klavobel Bid tablete se uzimaju oralno uz čašu vode nakon obroka kako biste smanjili rizik od nuspojava. Doza lijeka kao i trajanje liječenja ovisi o vrsti i težini infekcije, kao i životnoj dobi i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Veoma je važno slijediti upute liječnika o doziranju i trajanju terapije. Obično se preporučuje uzimanje jedne tablete dvaput dnevno, i to svakih 12 sati. Lijek se treba uzimati redovito, u isto vrijeme svaki dan, kako bi se održao učinak u krvi. Nemojte prekidati terapije kao ni mijenjati dozu bez konzultacije s liječnikom. Kao i kod svih antibiotika, moguće su nuspojave kod uzimanja Klavobel Bid tableta. Nuspojave mogu biti blage do teške, ovisno o dozi lijeka i osjetljivosti pacijenta. Najčešće nuspojave su probavne smetnje, glavobolja, vrtoglavica, problemi kod spavanja, alergijske reakcije i super infekcija. Važno je se obratiti liječniku ako se pojave nuspojave ili ako se one pogoršaju. Također trebate odmah potražiti medicinsku pomoć ako imate simptome poput teških alergijskih reakcija, kratak dah, problema s gutanjem ili naticanje lica, usana ili grla.

Klavobel bid - cijena i iskustva

Djelatna tvari koje se nalaze u Klavobel bid tabletama su 875 miligrama amoksicilina u obliku amoksicilin trihidrata, te 125 miligrama klavulanske kiseline u formi kalijevog klavulanata. Također, lijek sadrži i druge pomoćne tvari. U jezgri tablete se nalaze mikrokristalična celuloza, vrsta A natrijev škroboglikolat, koloidni i bezvodni silicijev dioksid te magnezijev stearat. U filmu ovojnice tablete se nalaze makrogol, hipromeloza i boja titanijev dioksida. Rok valjanosti lijeka je 2 godine od trenutka kada se stavi na tržište, te je datum naznačen na samom pakiranju lijeka. Nakon isteka se više ne smiju dalje koristiti tablete. Dostupan je za kupiti u pakiranju od po 14 tableta po kutiji, te je cijena lijeka vrlo povoljna. Klavobel bid tablete se mogu kupiti jedino uz predočenje recepta koji Vam ga je propisao liječnik opće medicine. Što se tiče iskustva drugih pacijenata, mnogim je osobama do sada pomogao kod tretiranja bakterijske infekcije te su se brzo oporavili od nje.


Tagovi: