Karijes na zubu – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Karijes na zubu - uzrok, simptomi i liječenje

Što je karijes na zubu i koji su uzroci nastanka

Karijes na zubu odnosno Caries Dentium je bakterijska infekcija koja će dovesti do razgradnje demineralizacijom tvrdih dijelova zuba. Karijes se prvo pojavljuje na površini i širi se prema unutrašnjosti zuba do korijena i pri tome razara zub u cijelosti. Ukoliko je caklina zuba oštećena podloga za razvoj karijesa je stvorena i karijes može progresivno prodrijeti u dubinu zuba.

Uzroci nastanka karijesa su u svakodnevnom unosu hrane nakon koje se ne održava pravilna dentalna higijena. Zaostaci hrane zajedno sa kiselinom će stvoriti bakterije koje će se nakupiti na površini zuba. Ta kiselina će postupno uništavati plak koji predstavlja zubnu površinu i razviti karijes koji ako se ne liječi će dovesti do propadanja samog zuba.

Karijes na zubu se treba liječiti odmah čim nastane jer postoje progresivne vrste karijesa koje vrlo brzo mogu prodrijeti u dubinu zuba i uzrokovati propadanje zuba sa uništavanjem živca zuba i korijena zuba. Redovnim pregledima kod stomatologa na vrijeme se mogu otkloniti prvi znakovi pojave karijesa.

Simptomi koji upućuju na karijes na zubu

Ukoliko konzumirate prekomjerno puno slatkiša i slatkih gaziranih pića zasigurno će se pojaviti karijes na zubu u vašim ustima. Slatkiši nisu samo bomboni, kolači te ostale poslastice, već su to i pereci, krekeri, banane, neke žitarice, te čips. To ne znači da sada odjednom trebate prestati jesti slatko i piti sokove, ali trebate održavati redovnu dentalnu higijenu, pranje zubi ujutro i navečer, najbolje poslije svakog jela.

Simptomi koji upućuju na karijes na zubu su tamne naslage koje ćete primijetiti na zubu i njegovoj površini. Ukoliko pregledavate redovno svoje zube sami i niste primijetili takve tamne naslage, dodatno možete provjeriti da li imate karijes kod svog stomatologa. Bol nije simptom nastanka karijesa, već se bol javlja kada je došlo do upale zuba ili zubnog mesa koje će biti potrebno liječiti antibioticima.

No, jedan od simptoma koji upućuje na karijes jest da će zub ostati osjetljiv kada konzumirate slatku, hladnu ili vruću hranu ili piće. To je siguran znak da se sa vašim zubom nešto događa čak iako niste primijetili tamne naslage na zubu.

Karijes na zubu prevencija i liječenje

Kao i kod svake bolesti uvijek je prevencija najvažnija kako do bolesti ne bi došlo, pa tako i u slučaju kad je karijes na zubu u pitanju. Prevencija se sastoji od redovite dentalne higijene zuba, zubnog mesa i cijelih usta. Minimalno je potrebno dva puta dnevno prati zube pravilno, ujutro i navečer prije spavanja.

Najidealnije je kako bi se spriječio karijes na zubu prati zube nakon svakog obroka. Najbolje je koristiti četkicu sa mekanim vlaknima jer će biti nježna za vaše zubno meso. Također, pripazite da redovito mijenjate četkicu za zube i da je ne zatvarate nakon korištenja već da se ona osuši kako se na mokrim podlogama ne bi razvile bakterije na samoj četkici. Prilikom pranja ne zaboravite iščetkati i jezik na kojem se također skupljaju bakterije. Grickajte hranu koja prirodno čisti zube poput mrkve, celera ili jabuke. Grgljanje jabučnog octa ujutro prije pranja će pomoći u uništavanju bakterija u ustima.

No, ukoliko je ipak nastao karijes potrebno je javiti se svom stomatologu što prije čim primijetite tamnu naslagu ili je vaš zub postao osjetljiv. Stomatolog će pristupiti liječenju karijesa ovisno o njegovoj vrsti i koliko je duboko karijes uspio prodrijeti u vaš zub.

Tagovi: