Kampilobakterioza – uzrok, simptomi, liječenje

Kampilobakterioza - uzrok, simptomi, liječenje

Kampilobakterioza bolest trovanja hranom

Bolest kampilobakterioza je trovanje hranom koje dovodi do upale probavnog sustava, uzročnik bolesti je bakterija Campylobacter, a može se prenijeti na čovjeka sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Ljudi se najčešće zaraze kontaminiranim namirnicama koje potječu od zaražene životinje, preko zaraženog nedovoljno termički obrađenog pilećeg ili purećeg mesa, svinjetine, govedine, ovčetine, jaja, bakterijom se možemo zaraziti preko kontaminiranih kamenica i drugih školjkaša. Možemo se zaraziti i ako pijemo nepasterizirano ili neprokuhano mlijeko.

Također moguća je zaraza i preko radnih površina, prljavih ruku na kojima postoji bakterija, preko kontaminirane vode i leda. Bakterija Campylobacter je osjetljiva na vrućinu i uobičajena sredstva za dezinfekciju, često se nalazi u životinjskom izmetu, no za razliku od ljudi, kod životinja ova bakterija ne uzrokuje bolest. Do razvoja bolesti kod ljudi dolazi tako što bakterija koja dospijeva u crijeva, proizvodi toksine koji izazivaju bolest. Za zarazu ovom bakterijom dovoljan je i mali broj bakterija da bi izazvale trovanje. Onečišćena hrana ima normalan miris, okus, izgled, te prema tome ne možemo zaključiti da li je hrana zagađena.

Do kontaminacije bakterijom može doći u mesnicama, klaonicama, kuhinjama, bolest mogu širiti muhe, miševi i štakori. Kućni ljubimci (npr. psi, mačke, ptice i dr. ) zaraženi bakterijom, preko stolice uz nedovoljnu higijenu mogu također biti prijenosnici kampilobakterioza bolesti. Zabilježeni su slučajevi zaraze bakterijom Campylobacter povezani sa zagađenom vodom za rekreaciju (bazeni, jezera).

Kampilobakterioza simptomi bolesti

Inkubacija obično traje od dva do pet dana, u nekim slučajevima od 1 do 10 dana, nakon čega Campylobacter izaziva kod ljudi simptome bolesti kampilobakterioza koji uključuju probavne probleme, kao što su proljev, grčevi i bolovi u trbuhu, glavobolju, ponekad i povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje, a stolice mogu biti i krvave. Kod nekih ljudi bolest može proći bez simptoma, nezapaženo, obično traje oko tjedan dana, ali kod osoba s poremećenom funkcijom imunološkog sustava bolest kampilobakterioza može biti po život opasno stanje.

Također bolest može biti opasna kod dojenčadi, male djece, starijih osoba i odraslih koji boluju od teških kroničnih bolesti ili kojima je imunitet oslabljen. Komplikacije kod ove bolesti mogu biti prodiranje bakterija u krv - tzv. bakterijemija, zatim upala jetre, te rijetko i reaktivni artritis, Guillain-Barreov sindrom. Osoba koja je jednom preboljela, bila izložena infekciji postaje donekle imuna, odnosno u slučaju ponovljene zaraze simptomi bolesti se u većini slučajeva očituju u blažem obliku.

Kako se dijagnosticira i liječi bolest kampilobakterioza

Bolest kampilobakterioza dijagnosticira se na temelju anamneze i pregleda bolesnika, a dokazivanje uzročnika bolesti postavlja se bakteriološkom pretragom stolice oboljele osobe. Klinička slika bolesti može varirati, od blagog do teškog oblika, najčešće se većina oboljelih oporavi unutar dva do pet dana, ali oporavak može potrajati i desetak dana. U liječenju je značajno spriječiti dehidraciju bolesnika kako bi se spriječila dehidracija i gubitak važnih šećera i minerala iz tijela, uzimanjem dovoljnih količina tekućine, vode, nezaslađenih čajeva ili rehidracijske tekućine.

Tekućinu je dobro uzimati češće u malim gutljajima, a izbjegavati gazirana pića, kavu i alkohol. Po potrebi liječnik će odrediti liječenje antibioticima, u slučajevima jakih bolova u trbuhu može pomoći uzimanje paracetamola. Za sprječavanje ove bolesti koja može izazvati kod nekih ljudi dodatne komplikacije i situacije opasne po ljudski život važno je pridržavati se preventivnih higijenskih mjera. Naravno da to podrazumijeva redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom, u svakom slučaju nakon upotrebe toaleta, prije pripremanja i konzumiranja hrane. Oprez i dodatna higijena potrebni su nakon manipulacije sirovom hranom, nakon bavljenja stokom, nakon kontakta s kućnim ljubimcima i drugim životinjama, nakon mijenjanja dječjih pelena i sl. Posuđe i kuhinjske površine potrebno je uvijek održavati čistima pranjem sapunom i vrućom vodom, spriječiti miješanje sirove i gotove pripremljene hrane u kuhinji. Potrebno je da hranu dobro termički obradimo, kuhanjem ili pečenjem, te dovoljno dugo, na temperaturama minimalno 80°C kako bi se uništila Campylobacter.

Dobro je jesti svježe pripremljenu hranu a sirove namirnice i kuhanu hranu čuvati u hladnjaku minimalno na 4°C. Također od posebne važnosti za prevenciju bolesti kampilobakterioza je temeljito pranje voća i povrća prije nego ga konzumiramo sirovo. Kako bi se izbjegla zaraza ovom bakterijom mlijeko treba biti kuhano ili pasterizirano. Voda za piće posebno je bitno da bude samo ona koja je provjerena za konzumaciju, ne smijemo piti higijenski sumnjivu vodu npr. iz neprovjerenih potoka, jezera ili rijeka.


Tagovi: