Kako zaustaviti proljev

Kako zaustaviti proljev

Kako zaustaviti proljev, što je proljev i što ga uzrokuje

Proljev je česta probavna smetnja i u većini slučajeva nije opasan po naše zdravlje. Mnogi dobe proljev tako jednom do dva puta godišnje i isto tako ne traje dulje od dva ili tri dana. Kako zaustaviti proljev? Proljev zaustavljamo ciljanom prehranom i bezreceptnim lijekovima. Proljev može biti akutni ili kronični. Razlika je u tome što akutni proljev traje do nekoliko dana, dok kronični proljev može trajati do tri tjedna. Ovdje ćemo obraditi temu akutnog proljeva koji je kratkotrajni i najčešći. Što uzrokuje proljev? Postoji više mogućih uzroka proljeva, a najčešći je onaj putem virusne zaraze. Do proljeva također može doći putem: Bakterijskih infekcija koja je posljedica trovanja hranom, infekcije koja je uzrokovana stranim organizmima primjerice parazitima, do proljeva također može doći ako je organizam pod stresom ili strahom, ako se jede hrana koja ne odgovara probavi, ako ste alergični na određenu hranu, kao nus pojava određenih lijekova, ako imate bolest probavnog sustava, ili od prevelike konzumacije alkohola. Najvažnije značajke u kako zaustaviti proljev je kontrolirana prehrana i pijenje dovoljno tekućine.

Kako zaustaviti proljev, simptomi proljeva i kako ga zaustaviti

Simptome proljeva možemo podijeliti na lakše i teže, Teški simptomi mogu biti znak ozbiljnih bolesti i zahtijevaju liječnički pregled. U lakše simptome ubrajamo: Grčevi i nadutost u trbuhu, mekana i vodenasta stolica, mučnina i povraćanje, naglija potreba da odete na wc, razne turbulencije u dijelu trbuha i crijeva, suha usta i glavobolja što je ujedno i znak dehidracije. Oblici težih simptoma mogu biti: Krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine i groznica koja je popraćena visokom temperaturom. Kako zaustaviti proljev? Bitna stavka je svakako što jesti i piti kada imate proljev, no ako imate blagi proljev tada možete samo jednostavno pričekati da on prođe. Najvažnije je uzimati puno tekućine. Što piti nije toliko bitno koliko je bitno da nadoknadite tekućinu koju gubite proljevom. Važno je naglasiti kako je samo poželjno izbjegavati mlijeko. Poželjna konzumacija tekućine bi bila u obliku čajeva, mineralne vode, voda s limunom, i općenito gazirani sokovi. Uz gubitak tekućine važno je nadoknaditi i gubitak soli i minerala. Kada je u pitanju hrana nemojte postiti kada imate proljev, mnogi tu griješe jer svedu prehranu na dvopek i lakše namirnice. Hrana koju jedete ne smije samo biti premasna ili preslatka. Možete tako jesti sve, ali ne prenajedati se. Ako ipak želite nešto lakše onda svakako možete jesti dvopek, tost, banane, rižu kao i slane štapiće da nadoknadite gubitak soli. Kako zaustaviti proljev ovisi o obliku proljeva kao i o vašem organizmu.

Kako zaustaviti proljev, lijekovi za ublažavanje proljeva

Pošto je neki oblik virusa najčešći uzročnik proljeva, kod samog proljeva ne piju se antibiotici. Lijekovi koji mogu ubrzati oporavak od proljeva mogu biti: Aktivni ugljen koji na sebe veže nečistoće u crijevima, probiotici, Linex, acidofilni jogurt koji pospješuje crijevnu mikrofloru. Kako zaustaviti proljev prirodnim putem? Kava s limunom je jedan od najučinkovitijih alternativnih metoda kako zaustaviti proljev. Dovoljno je da pomiješate 3 žličice mljevene kave i 2 žličice limunovog soka. Sastojke miješate dok ne dobijete kašu a zatim ju pojedete. Okus je gorak, kiseo i neukusan ali je efikasan i pomaže. Također možete piti što više biljnih napitaka poput čaja od kamilice ili metvice jer smiruju želudac i isto tako sprečavaju probavne smetnje. Prežgana juha kao starinski recept čija je baza brašno, ulje i voda poznata je od pamtivijeka kao jelo koje krijepi organizam. Također možete oguliti jabuku i naribati te ostaviti da potamni prije konzumacije, jabuka pomaže u balansiranju crijevne mikroflore. Banana je isto voće koje je poznato da „zatvara“ probavu, zato se često preporučuje kada osoba ima želučane tegobe jer sadrži veliku količinu pektina. Zaustavljanje proljeva prirodnim putem je uvijek najbolji način, no ako ste više za soluciju lijekova, lijekovi za ublažavanje proljeva dostupni su u svim ljekarnama.


Tagovi: