Kako zaustaviti krv iz nosa

Ljepota i zdravlje

Kako zaustaviti krv iz nosa

Kako zaustaviti krv iz nosa, krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa ili epistaksa se obično pojavi iznenada i to većinom samo iz jedne nosnice. Nosne sluznice su dosta osjetljive, tako da je vrlo lagano oštetiti ih i vrlo lako dolazi do same infekcije. Prehlada je najbolji primjer. Kako bi znali kako zaustaviti krv iz nosa prvo se moramo upoznati s razlozima zašto do njega uopće i dolazi. Krvarenje iz prednjeg djela nosa nije opasno, dok krvarenja iz stražnjeg djela nosa mogu biti opasna. Ovakva krvarenja se osjete niz stražnju stranu grla. Obilna krvarenja mogu imati zastrašujuć efekt, no ona su česta pojava osobito kod male djece. Do krvarenja kod male djece često dolazi radi oštećenja sluznice. Krvarenje iz nosa kod starijih osoba može tako biti posljedica anemije, visokog tlaka, prevelikog fizičkog napora, poremećaja u zgrušavanju krvi ili tumora na mozgu. Do krvarenja može doći i ako sluznica nosa nije ozlijeđena. Mjesta za brigu nema kao do njega dolazi povremeno ili rijetko. Tijekom samog krvarenja iz nosa krv više teče iz jedne nosnice a ponekad iz obje. Krvarenje može biti teže ili lagano i može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, sukladno tome bitno je znati kako zaustaviti krv iz nosa.

Kako zaustaviti krv iz nosa, uzroci krvarenja iz nosa

Unutrašnjost našeg nosa je puna sitnih krvnih žila koje mogu krenuti krvariti kada dođe do manjih ozljeda prilikom ispuhivanja ili kopanja nosa. Obilnija krvarenja iz nosa se mogu dogoditi ako se sluznica unutar nosa isušuje i to dovodi do nastanka korice. Uzroci variraju od infekcije, hladnog vremena ili centralnog grijanja kao i dobi osobe. Glavni uzroci koji dovode do krvarenja iz nosa su: Lokalne ozljede, isušivanje sluznice, lokalne infekcije, sistematski poremećaji, strana tijela u nosu, arterioskleroza ili tumori. Kako zaustaviti krv iz nosa kada do njega dođe? Krvarenje iz nosa možemo zaustaviti štipanjem nosa i to neposredno iznad nosnica i to otprilike 10 minuta. Ako ćete se nagnuti prema naprijed i disati kroz usta, krv će vam se tada izlučivati kroz nos umjesto niz stražnju stranu vrata. Kako zaustaviti krv iz nosa kada ono traje duže? Ako ne prestane u svega 10 ak minuta bilo bi poželjno da nazovete doktora i zatražite savjet. Zaustaviti krvarenje također možete pomoću komadića gaze ili spužve u nosu.

Kako zaustaviti krv iz nosa, trikovi kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa može biti nezgodna pojava, osobito ako se pojavi samo odjednom i to upravo dok ste na poslu, autu ili bilo kojem javnom mjestu. Iako je većini poznat samo jedan način kako zaustaviti krv iz nosa, postoje 3 glavna trika koji će vam pomoći u zaustavljanju krvarenja. Prvi trik ili način je stisak. Bitno je da sjednete ravno i nagnete glavu prema naprijed, nježno ispušite nos i zatim pritisnite nježno s kažiprstom i palcem mekani dio nosa kod hrskavice i držite 10 ak minuta. Drugi trik ili način je kompresa. Bit će potrebno da napravite smotuljak od gaze ili pamučne maramice, tada kompresu stavite u usta ispod korijena nosa i držite 10 minuta. Treći trik ili način kako zaustaviti krv iz nosa je hladan oblog. Kocku leda ili hladniji oblog naslonite na nosnicu koja krvari, držite određeno vrijeme i napravite pauzu i zatim opet. Hladni oblozi su dobri jer sužavaju krvne žile i zaustavljaju krvarenja. Krvarenje iz nosa možete prevenirati tako da pijete puno tekućine, ne pretjerujte s klima uređajima i grijanjem koji dovode do isušivanja nosa. Pojačajte unos c vitamina.

Tagovi: