Kako zapaliti vatru koristeći povećalo

Zanimljivosti

Kako zapaliti vatru koristeći povećalo

Otkrijte kako zapaliti vatru koristeći povećalo!

U ruksacima brojnih avanturista, planinara, off road vozača možemo pronaći pribor za paljenje vatre. Često se navedeni pribor sastoji od upaljača ili šibica. Povećalo i nije čest predmet u torbama avanturista, no nije loše da se u slučaju viška mjesta ono spakira. Zašto? Zamislite si scenarij gdje se slučajno smočite ili izgubite upaljač ili šibice a treba vam vatra. U tim scenarijima povećalo vam može biti od velike pomoći. Kako zapaliti vatru koristeći povećalo? Potrebno je pronaći sunčano mjesto i suhi prostor. Na mjestu paljenja vatre donesite malo suhog granja ili lišća, češera.

Uzmite povećalo u svoju ruku i usmjerite ga direktno prema suncu. Ovdje ćete primijetiti kako kroz povećalo probija sunčeva zraka koja će pomoći u postizanju vatre. Kako zapaliti vatru koristeći povećalo? Usmjerite zraku sunca na mjesto predviđeno za paljenje – prema suhom granju. Ovdje trebate obratiti pažnju da je sama zraka što manja i okruglija kako bi što prije došlo do paljenja vatre. Potrebno je biti strpljiv i držati povećalo mirno narednih 5 do 10 minuta. Prvo ćete primijetiti pojavu dima, a nedugo nakon toga i maleni plamen. Kada se vatra malo rasplamsa možete maknuti povećalo i krenuti s održavanjem vatre.

Kako zapaliti vatru koristeći povećalo i na što treba pripaziti?

Potrebno je pripaziti na samu vatru i mjesto gdje ćete ju zapaliti. Samo mala pogreška može izazvati požar koji može ugroziti vas i okolinu. Znate kako zapaliti vatru koristeći povećalo, no da li znate kako ju održavati? Vatru je potrebno održavati, no nije poželjno da radite preveliki plamen. Najbolje je vatru zapaliti što dalje od suhog raslinja ili šume, na otvorenom prostoru. Ovo će vam dati više slobode u održavanju vatre. Vatra će se održavati laganim nadodavanjem suhih grana, lišća, raslinja, češera.

Mnogi su se zapitali kako zapaliti vatru koristeći povećalo i tako izazvali požare. Kako ne bi pripali u tu grupu, poželjno je oprezno održavati vatru i prilikom odlaska ju ugasiti. Kako ugasiti vatru? Nemojte nadodavati novo granje na vatru, pustite da se ona ugasi. Ugašenu vatru je potrebno provjeriti kako na nekim debljim grančicama ili raslinju ne bi ostala potencijalna iskra. Mjesto na kojemu je gorila vatra možete prekriti sa zemljom ili pijeskom. Isto tako, ako imate višak vode – ognjište možete poškropiti s vodom kako bi se ono brže ohladilo.

Kako zapaliti vatru koristeći povećalo i što još može poslužiti za paljenje vatre?

Rijetko tko sa sobom nosi povećalo, ali što još može poslužiti za paljenje vatre a da daje isti efekt? Plastična vrećica! Svi avanturisti uvijek nose nešto hrane u svojim ruksacima, kao i vrećice za skupljanje smeća. Ako se nađete u situaciji gdje su vam glavni izvori za vatru mokri ili izgubljeni, tada će vam vrećica omogučiti dobivanje vatre. Pročitali ste kako zapaliti vatru koristeći povećalo, a paljenje vatre uz pomoć vrečice je veoma sličan proces.

Ovdje je potrebno da u blizini imate vodu kako bi napunili vrećicu. Na predviđeno mjesto paljenja vatre na kamenu izdrobite suhu koru drveta. Plastičnu vrećicu napunite vodom i oblikujte u krug kako bi dobili veći promjer leće. Gledajte na to da je površina što ravnomjernija. Uz pomoć sunca prah će se krenuti dimiti, i tada je potrebno na njega staviti suhu travu, zatim postepeno kruće raslinje. Uvijek je dobro znati kako zapaliti vatru koristeći povećalo ili uz ostale pomoćne stvari koje se često nađu u ruksaku.

Tagovi: