Kako vezati udicu

Zanimljivosti

Kako vezati udicu

Znate li kako vezati udicu?

Dok vezivanje Biminijevog zavoja ili Duncanove petlje nije tako uzbudljivo kao zavaravanje velike smeđe pastrve, sve je to dio divnog, složenog svijeta letećeg ribolova. Ono što čini ribolov tako fascinantnim je puno isprepletenih aspekata, i dubine na koje možete upasti u svaku disciplinu. Ne trebaju vam specijalni čvorovi kao što je Albright čvor ili čvor “vitka ljepota” za početak; možete biti uspješni slatkovodni ribolovac sa znanjem o samo nekoliko bitnih čvorova. Čvorovi koje koristitemorat ćete znati rutinski, jer ćete to učiniti desetke puta svaki dan. Zabavno je i kušati nove čvorove. Vidjet ćete da su vam neke čvorove lakše vezati nego druge, ili ćete naći nove metode vezanja starih čvorova. Kako stara izreka kaže, „postoje mnogi načini za skidanje mačke”, a postoje i mnogi načini povezivanja svih dijelova vašeg letećeg sustava – ovdje su neke pouzdane i vremenski provjerene metode, te razlozi iza njih. Znanje kako vezati udicu stoga je jedno od najprimarnijih u svijetu ribolova. Svakako posvetite dovoljno vremena da naučite i izvježbate kako vezati udicu.

Svaki dobar ribič zna kako vezati udicu!

Ako vaša linija nema petlje, postoji mnogo opcija za povezivanje udice. Možete napraviti petlju u vrhu linije ili koristiti čvor za čavle za stalnu pojednostavljenu vezu izravno s ribičkom linijom. Nitko ne koristi čavao da veže čvor za čavle-plastičnu cijev kao iz presjeka plesne olovke radi dobro. Oni su također velik broj alata za čavle na tržištu kako bi se malo olakšalo.

Postoje razne vrste flaksova koje morate poznavati kada je u pitanju kako vezati udicu. Monofilament znači doslovno „jedan filament”, a može se izrađivati od najlonskog ili fluorougljičnog materijala. Najlonski monofilament općenito je nepopustljiviji od fluorougljika, što znači da je lakše pravilno stajati i neće se gužvati, a suptilni materijali omogućuju udici da se više ­ slobodnije kreće u vodi i postiže cilj.

Fluorougljik je tvrđi i otporniji na abraziju. Također je skuplji. Njegova glavna prodajna točka jest da je njezin indeks refrakcije svjetlosti blizu indeksa vode, što znači da svjetlost prolazi kroz nju pod potpuno istim kutom, što ga čini manje vidljivim u vodi od najlonskog monofilamenta. Tu „nevidljivu liniju” mnogi ribolovci vide kao prednost, posebno u situacijama kada je voda bistra, a ribe imaju oštar vid.

Čip ima dvije svrhe: svaki put kad mijenjate udicu, gubite malo monofilamenta. Ako svoju udicu izravno vezujete za flaks, morat ćete je često zamijeniti jer kako mijenjate udice, glaks postaje kraći. Stoga se najprije izvježbajte kako vezati udicu pomoću špage prije nego što krenete koristiti pravu opremu.

Naučtte kako vezati udicu u lovite kapitalne primjerke ribe!

Ako maštate o ulovu velikog brancina ili zubaca, svakako se morate osigurati da vam ti kapitalni primjerci ne bi izmaknuli zato što niste dobro zavezali čvor na udici. Stoga je od krucijalne važnosti znati kako vezati udicu. U nastavku ćemo iznijeti nekoliko najvažnijih čvorova. Uni čvor je najpoznatiji i najkorišteniji čvor. Također, to je vrlo primjenjiv čvor koji možete koristiti za razne situacije. Ovaj čvor ćete napraviti tako da na monofilamentu napravite 5 do 7 pletiva a zatim kroz petlju provući živi dio udice i zategnuti. Preporučujemo da sami postupak proučite na videu jer ćete puno lakše shvatiti kako vezati udicu preko videa ili slika nego čistog teksta. Nakon što shvatite kako to napraviti, ne preostaje vam ništa drugo nego vježbati, vježbati i vježbati. Samo upornom vježbmom možete avladati taj čvor da vam postane rutinski. A kada ste ga savladali, vrijeme je da zubaci, orade, brancini, ušate i ostale ribe nagrade vaš trud!

Tagovi: