Kako ukloniti žvakaću gumu s cipele

Zanimljivosti

Kako ukloniti žvakaću gumu s cipele

Neugodno je kada se žvakaća guma zalijepi bilo gdje

Iako žvakanje žvakaći guma zavarava glad, čisti zube, ali i vadi plombe, neugodna posljedica je da je žvakači ispljunu bilo gdje, kamo god se kreću, što je nekulturno, nehigijenski i nezdravo, jer taj žvakoljak je obično i pun klica i bakterija. Najgore je kada se žvaka na vrućem asfaltu razmekša i razvuče i tako bljakasta se zalijepi za prvu cipelu koja je nagazi. Neugodno je kad se žvakaća guma zalijepi bilo gdje, ali na cipele posebno.

Žvakaća guma sa cipela najlakše uklanjate zaleđivanjem, moguća su dva načina. Prvi način je da sjednete u hladovinu s kanticom leda pored sebe i kockicama leda prelazite preko razgažene žvake dok se ne skrutne i samo je odlijepite vrhom nožića, rašpice ili oštre grančice. Ovo je ugodno, jer se usput i sami rashlađujete. Drugi način je da cipelu dobro umotate u plastičnu vrećicu, tako da se vrećica prilijepi za žvaku, stavite u zamrzivač na dva sata i kada je izvadite iz leda i vrećice, žvaka će ostati na vrećici.

Žvakaća guma reagira na otapala i rastvarače kao i bilo koja druga guma

Skidanje zalijepljenih žvaka ledom i zaleđivanjem je primjenjivo i na odjeću i druge predmete koji stanu u zamrzivač. Ako ne koristite zamrzivač i cipela vam ne stane u mali frizer od frižidera, trebat ćete neke druge načine. Žvakaća guma reagira na otapala i rastvarače kao i bilo koja druga guma, samo trebate benzin, aceton ili bilo koje drugo otapalo, treba vam još samo krpica ili kozmetička blazinica i zaštitne rukavice i strpljenje i ustrajnost u trljanju.

Žvakaća guma se jednako dobro otapa u bilo kojem rastvaraču, ali ako ste osjetljivi na isparenja, uz zaštitne rukavice koristite i medicinsku masku, da vam isparenja ne nadraže grlo i gornje dišne puteve, jer su otapala ipak agresivne kemikalije. To je najbolje raditi vani, na balkonu ili uz otvoren prozor. Ove kemikalije su službeno otapala, ali primijenjena kemija ih često naziva razrjeđivačima. Benzin i druge razrjeđivače kupujete u trgovinama boja i lakova, aceton kupujete kao kozmetički proizvod za skidanje laka.

Žvakaća guma se s cipele može ukloniti maslinovim uljem

Kod ulja i masnoća u odstranjivanju žvaka morate biti pažljivi da ne zaflekate cipelu. Naime, žvakaća guma se s cipele može ukloniti maslinovim uljem, maslacem od kikirikija i vjerojatno i drugim masnoćama. Natopite maslinovim uljem razgaženu žvaku i ostavite je tako natopljenu 5 – 10, nakon toga je prebrišite papirnatim ubrusom, ostatke skinite grubljom krpicom, starom četkicom za zube, žičanom četkom ili vrhom oštrog nauljenog nožića. Svakako pazite da ne zamastite gornji dio cipele i sve oko sebe.

Žvakaća guma se maslinovim uljem može skidati još s lakiranih površina namještaja, kojeg nakon skidanja temeljito obrišite, osušite i uglancajte. Iz slijepljene i zamršane kose također možete bezbolno i glatko iščešljati zalijepljenu žvaku, maslinovo ulje hrani kosu, ali nije primjenjivo za druge predmete. Ako je kosa jako zamršena i zapetljana slijepljenom žvakom, možda ćete taj pramenčić sa žvakom ipak morati izrezati škaricama, ali ne brinite, bit će to neprimjetno i na sreću kosa brzo raste.

Tagovi: