Kako spriječiti prehladu

Kako spriječiti prehladu

Što je zapravo prehlada?

Tijekom zimskih mjeseci mnogi obolijevaju od prehlade ili gripe. Što je zapravo prehlada? Riječ je o najčešćoj infekciji gornjih dišnih puteva, i ona zapravo predstavlja najčešću bolest kod ljudi. Njeni simptomi mogu se prepoznati po osjećaju grebanja u grlu, začepljenom nosu, curenju iz nosa, kihanju, glavobolji, povišenoj temperaturi kao i bolovima u mišićima. I dok je prehlada veoma česta, za nju ne postoji čaroban lijek koji će ju eliminirati u roku par sati. Čime je uzrokovana?

Prehlade i gripe su uzrokovane virusima, točnije, ova stanja su uzrokovana radi više od 200 različitih respiratornih virusa, od kojih se izdvajaju rinovirusi. Da li se prehlade mogu prevenirati? Prevencija se sastoji od osnovnih pravila: Izbjegavanje kontakta s zaraženom osobom, primjenjivanje odgovarajućih higijenskih mjera. Iako su okom nevidljivi, virusi se mogu prenijeti dodirom, preko stvari, preko zraka, kapljičnim putem. U osnovnu prevenciju ubraja se često pranje ruku i korištenje dezinfekcijskih sredstava, kao i nošenje maski.

Kako se na vrijeme može zaustaviti prehlada?

U sezoni prehlade i gripa, najbolje je činiti navedene stvari kako bi minimalizirali zarazu: Spavajte dovoljno - Kvalitetan san je najbolji zaštitnik našeg imuniteta. Manjak sna može dovesti do uništenja T stanica i povećati upalne citokine, što će smanjiti sposobnost brzog oporavka. Konzumacija zdravih namirnica - Povrće, voće i cjelovite žitarice obiluju antioksidansima koji su potrebni za obnovi naših stanica te održavanja zdravlja imunološkog sustava.

Nemojte dirati nos, oči i usta - Kada ste vani i među ljudima, suzdržavajte se od dodira. Zaraze se najčešće šire preko prljavih ruku, stoga uvijek pazite kamo stavljate svoje ruke. Kontrolirajte razinu stresa - Kao i manjak sna, stres može uzrokovati crpljenje organizma, što u konačnici rezultira smanjenom proizvodnjom bijelih krvnih zrnaca koji su potrebni u borbi protiv infekcija. Unosite dovoljno tekućine - Pokušajte svaki dan unijeti u organizam minimalno 2 l tekućine, poželjno vode i čajeva.

Naime, dokazano je kako topli napici hrane naš imunosni sistem i kako ga potiče na borbu protiv prehlada ili gripe. Povećajte unos vitamina - Vitamini direktno osnažuju učinak našeg imunološkog sustava. Pobrinite se da unosite dovoljno C, A, E i B vitamina. Preporučuje se da se uzimaju kao dodatak prehrani. Prehlada se isto tako može prevenirati cijepljenjem. Cjepivo smanjuje mogućnost razvoja prehlade i gripe od 70 do 90 %.

Da li se prehlada može brzo izliječiti?

I dok je prehlada najčešća prolazna bolest današnjice, ne postoji brzi način za njeno liječenje. Kada se zarazite, najbolje je odvojiti kvalitetno vrijeme kako bi se ona izliječila. Kako izliječiti prehladu? Najbolje je da krenete s konzumacijom dodataka prehrani i s prirodnim pripravcima. Vitaminski dodaci prehrani - Njihova konzumacija neće spriječiti prehladu, no istraživanja pokazuju kako mogu smanjiti vrijeme trajanja. Redovita suplementacija s vitaminima smanjuje trajanje prehlade do 8 % kod odraslih i 14 % kod djece.

Njihova konzumacija također smanjuje i ublažuje simptome. Sirup od bazge - Bobice od bazge su prirodni imunološki pojačivač, što bazgu stavlja na sami vrh namirnica koje se koriste protiv prehlade. Bazga je bogata sa flavonoidima koji imaju antioksidativna svojstva, što sprječava oštećenje stanica. Pokušajte kupiti prirodan sok od bazge ili čaj, i ispijajte ga redovito tijekom prehlade. U njega po želji možete staviti i malo meda.

Med - I dok se često dodaje u čaj, može se konzumirati i samostalno. Med je imunološki pojačivač koji u sebi sadrži antivirusna svojstva koja smiruju upalu. Tijekom prehlade poželjno je da se konzumira na žličicu i u čaju. Češnjak - Njegova antimikrobna, antivirusna i antibiotska svojstva pomažu u ublažavanju prehlade. Sirovom konzumacijom skratit će vrijeme njenog trajanja i pojačat će rad imunološkog sustava. Prehlada se također može liječiti i s raznim lijekovima i pripravcima koji su dostupni u ljekarnama bez recepta.


Tagovi: