Kako sniziti tlak

Kako sniziti tlak

Kako sniziti tlak, što je povišeni tlak

Povišeni krvni tlak je sve prisutniji problem u današnjem svijetu. Povišeni tlak ili hipertenzija se danas kategorizira kao kronična bolest gdje je tlak u arterijama povišen što dovodi do toga da srce mora snažnije raditi kako bi se održala normalna cirkulacija krvi. Svjetska zdravstvena organizacija je ustanovila kako je hipertenzija vodeća u smrtnosti u Hrvatskoj, 37% stanovništva boluje od navedene bolesti koja može također uzrokovati srčani ili moždani udar, zatajenje rada srca, bubrežne bolesti kao i aneurizmu aorte, plućnu emboliju i aterosklerozu. Kako sniziti tlak? Za liječenje povišenog krvnog tlaka danas se koriste kombinacije lijekova kojima je cilj naš tlak spustiti na prihvatljivu vrijednost. Često dolazi do promjene lijekova u procesu liječenja, ovim načinom se dolazi do prave kombinacije lijekova i adekvatnih doza. Ako imate povišeni krvni tlak od iznimne je važnosti redovito mjeriti tlak i zapisivati njegove vrijednosti s vremenom i datumom mjerenja kako bi se našli najučinkovitiji lijekovi i odgovor na pitanje kako sniziti tlak. Osim lijekova, povišeni tlak možemo probati sniziti i prirodnim načinima kroz promjenu prehrane i životnog stila.

Kako sniziti tlak, promjene u životu

Najčešći problem danas je kombinacija povišenog krvnog tlaka i prekomjerna tjelesna težina. Prekomjerna težina uzrokuje lošiju cirkulaciju, oslabljuje naše zglobove i kosti i naravno opterećuje rad našeg srca. Kod slučajeva pretilosti kako sniziti tlak je promjena prehrane i životnog stila. Što ovo znači? Zdrava prehrana i fizička aktivnost. Prehrana se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću i niskokaloričnim mliječnim proizvodima. U svrhu smanjenja krvnog tlaka razvijena je poznata DASH dijeta koja je pomogla mnogima da snize svoj krvni tlak. Teško je mijenjati dugogodišnje prehrambene navike, no sa trikovima poput vođenja dnevnika, lista za kupnju, svjesnog jedenja možete već puno učiniti. Još jedan odgovor na kako sniziti tlak nalazi se u fizičkoj aktivnosti. Fizička aktivnost dokazano smanjuje krvni tlak, kretanjem otvaramo stisnute krvne žile i tako omogućujemo lakšu i bolju cirkulaciju u našem tijelu. Samo 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti u danu može pomoću u smanjenju krvnog tlaka. Promjena u prehrani s umjerenom tjelovježbom mi već činimo puno za naše tijelo.

Kako sniziti tlak, svakodnevni trikovi za smanjenje tlaka

Naravno, postoje i određeni svakodnevni trikovi koji vam mogu pomoći kako sniziti tlak. Smanjene unosa soli je prvi savjet koji mnogi liječnici savjetuju svojim pacijentima s povišenim krvnim tlakom. Konzumacija previše soli dovodi do nakupljanja tekućine u našem tijelu što uzrokuje povišeni tlak. Unesite u redovitu konzumaciju namirnice koje snižavaju krvni tlak: Maslinovo ulje, tamna čokolada, čaj od hibiskusa, bijeli grah, cimet, češnjak, glog, bazga. Također je poželjno izbjegavati stresne situacije, ako ste primjerice redovito izloženi stresu na poslu preporučuje se opuštanje uz umirujuću glazbu. Ograničeni i smanjeni unos alkohola također vam može pomoći kako sniziti tlak, kao i prestanak pušenja. Povišeni krvni tlak može dovesti do itekako ozbiljnih zdravstvenih problema koji mogu trajno oštetiti naš organizam. Povišeni krvni tlak je iznimno opasan jer se naziva „tihi ubojica“ i često ne možemo iskusiti nikakve simptome dok ne izmjerimo tlak. Promjenama u svakodnevnom životu, pa čak i onim najmanjima smanjujemo rizik od povišenog krvnog tlaka i razvoja ozbiljnih bolesti od kojih danas pate milijuni ljudi diljem svijeta.

Tagovi:

Više članaka

Kako ojačati slabe i lomljive nokte

Kako ojačati slabe i lomljive nokte

Jaki, zdravi i njegovani nokti su jedne od najvažnijih osobina lijepih ženskih ruku. Svakodnevna upotreba laka za nokte, može vaše nokte učiniti slabima, lomljivima pa čak im promijeniti i boju. Donos

Zašto je rajčica dobra za zdravlje

Zašto je rajčica dobra za zdravlje

Rajčica je povrće koje se koristi u mnogim jelima, kako mesnim tako i vegetarijanskim. Bila je nepoznata u Europi sve do otkrića Amerike, kada su je donijeli Španjolci.
Rajčica je bogata vitaminom C

Kako smanjiti volumen prostate

Kako smanjiti volumen prostate

Predstojna žlijezda, poznatija kao prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi u prostoru između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva muškarca. Okružuje mokraćnu cijev koja je odgovorna za provođen