Kako smiriti psa koji se tjera

Kako smiriti psa koji se tjera

Kako smiriti psa u sezoni tjeranja i kako prepoznati tjeranje?

Psi sezonu parenja nikako ne doživljavaju kao igru, već kao poriv za razmnožavanje. Navedeni poriv javlja se kod mužjaka koji osjete ženke koje su spremne za parenje. Što je zapravo tjeranje i kako ga prepoznati? Tjeranje ili isto tako estrus naziv je koji se odnosi na razdoblje gdje je ženka spremna na parenje. Ovaj ciklus traje oko 21 dan i kod ženki se najčešće pojavljuje dva puta godišnje. Vlasnici ženke često će primijetiti psihičke i fizičke promjene. Ženke će imati promjene u ponašanju, i iza sebe će ostavljati izlučevinu iz vagine koja je tamna i krvava. Iako se ono često naziva menstruacijom, radi se o drugačijem procesu.

Krvarenje je znak da je došlo do promjene na stijenki vagine prije ovulacije, što daje do znanja da je ženka spremna za parenje. Mužjaci su za razliku od ženki spremni na parenje cijele godine, no često ovisi o tome da li je mužjak zainteresiran za kuju ili ne. Kako smiriti psa u sezoni tjeranja? Ukoliko imate ženku, poželjno je da češće izlazite na mokrenje, nemojte potencirati duge šetnje s susretima drugih psa, obraćajte pažnju na simptome nervoze ili uznemirenosti, redovito čistite za njom. Kako smiriti psa u sezoni tjeranja? Ukoliko imate mužjaka, tada je najbolje da ga držite na povocu, da ne odlazite na mjesta gdje znate da se tjera kuja, da ga ne puštate blizu drugih mužjaka.

Kako smiriti psa u sezoni tjeranja i kako izbjeći incident?

Svima nam je poznat barem jedan slučaj kada je mužjak odlutao jer je namirisao ženku u tjeranju. Iako su ovakvi slučajevi više vezani za sela, u gradu isto tako postoje određeni problemi. Ako imate ženku u tjeranju, normalno je da ćete morati u šetnju. Tijekom šetnje ženka će mokrenjem ostaviti miris koji će privući mužjake. Kako bi se izbjegao incident, poželjno je da se ženke uvijek šeću podalje od mužjaka i da su one uvijek pod kontrolom. Nažalost, mnogi vlasnici ne znaju kontrolirati svoje pse, i to može dovest ne samo do napada psa, već i neplanirane trudnoće. Kako smiriti psa kada je u pitanju ženka koja se tjera?

U slučaju da imate mužjaka koji je nanjušio kuju u tjeranju, nabolje je da odete u drugom smjeru. Uvijek imajte svog psa na povocu kako ne bi došlo do mogućih incidenata s ostalim mužjacima. Kako smiriti psa kada je u pitanju tjeranje? Istina je da se trebaju kontrolirati i ženke i mužjaci. Vlasnici ženki bi trebali odabrati rute za šetnju koje nemaju puno pasa, i za vrijeme boravka vani trebali bi koristiti sredstva koja mogu umanjiti miris tjeranja. Vlasnici mužjaka ne bi smjeli dozvoliti da pas krene u jednom smjeru i da naskakuje i liže ženku u tjeranju. Samo trenutak nepažnje može dovesti do problema.

Kako smiriti psa u sezoni tjeranja i da li je poželjno razmotriti sterilizaciju i kastraciju?

Kako se ne bi morali pitati kako smiriti psa u sezoni tjeranja, najbolje je da obavite sterilizaciju. Preporučeno je da se sterilizacija obavlja prije sezone parenja kako bi se spriječila neželjena trudnoća i ciklus estrus. Zašto je poželjno razmotriti sterilizaciju ženki ili kastraciju mužjaka? Za početak, ako se ne planirate baviti uzgojem, tada ćete si uštedjeti puno živaca i bit ćete sigurniji u šetnjama. Sterilizacija i kastracija donose sljedeće prednosti:

Psi žive dulje - Kod ženki smanjuje se mogućnost pojave raka dojke ili infekcije maternice. Kod mužjaka se smanjuje mogućnost razvoja raka testisa. Sprječava se ulazak u sezonu parenja - Ženke više neće prolaziti kroz cikluse, a mužjaci će biti manje zainteresirani za ženke. Psi ostaju u vašoj blizini - Tijekom sezone parenja može se dogoditi da mužjak odluta kako bi pronašao ženke. Kastracija smanjuje poriv za bježanjem (bilo od kuće ili vani), što smanjuje rizik od mogućeg stradavanja.

Sprječava se agresivnost - Psi kao i ljudi mogu odrediti tko im odgovara, a tko ne. Nerijetko se događa da to "ne sviđanje" prerasta u agresivnost koja može ostaviti štetne fizičke posljedice. Pomažete u smanjenju prekomjerne populacije pasa - Ponekad možete biti na oprezu koliko god želite i ženka jednostavno može odlučiti da se želi pariti. Ovo može dovesti do neželjenih psića i većih troškova. Kako smiriti psa ako ipak ne želite sterilizaciju ili kastraciju? Obratite pažnju na ponašanje vašeg psa i uvijek kontrolirajte situaciju. Imajte na umu da što god se dogodi da ste krivi samo vi, ne vaš pas.


Tagovi: