Kako skuhati tursku kavu

Kako skuhati tursku kavu

Svi se kunu da imaju originalni recept kako se kuha turska kava

Stari recepti za sva jela i napitke su se uglavnom usmeno prenosila i tim prenošenjem mnogo promjena pretrpjela. Zatim su bakine kuharice u obliku malih bilježnica u koje se sve zapisivalo preuzele ulogu čuvanje starih recepata u neizmijenjenom obliku, iz kojih su je preuzele i prve tiskane kuharice, a virtualni mediji crpe informacije iz sva tri izvora. No, vlada veliko šarenilo, s manjim ili većim odstupanjima, a svi se kunu da imaju originalni recept kako se kuha turska kava.

Turska kava započinje svoj put svježim prženjem, ohlađenu treba samljeti u ručnom mesinganom mlincu, dok u bakrenoj i vatrenoj džezvi zavrije voda, kava će biti samljevena, taj miris svježe samljevene kave dok se ručka na mlincu još okreće već je udario na sva osjetila. Kada odlijete malo vode iz džezve i zakuhate dvije žličice kave stalno je miješajući ta smeđa mirisna pjena koja se diže micanje džezve s vatre da ne pokipi i vraćanje na vatru tri puta da opet zakipi, to je pravi ritual.

Budimo realni turska kava danas ima mnogo inačica

Proizvođači kave stalno podilaze kavopijama, pa je na tržište izbačena i verzija instant turske kave, koja može imati divnu aromu, ali nedostaje atmosfera, ta slika bakrene džezve, taj zvuk mesinganog mlinca, to iščekivanje i mirisi koji svoju puninu dosežu kada zakuhate tursku kavu i sporo, s užitkom ispijanje uz kocke šećera ili rahatluk. Budimo realni turska kava danas ima mnogo inačica, a najstarija je da u zagrijanu džezvu stavite dvije žličice kave i zalijete je kipućom vodom.

Originalna turska kava se kuha bez šećera koji se uz fildžane napunjene mirisnom crnom tekućinom poslužuje posebnu i to u kockama. Tri puta u džezvi mora kratko zakipiti, zato se dže s vatre, da ne prevri i da se ne uništi aroma i na kraju se samo zalije onom odlivenom vodom. Ako kuhate tursku kavu sa šećerom, šećer stavite u vodu i neka provri s vodom prije nego što dodate kavu, a u svaki fildžan žličicom ulijte malo pjenice na koju ćete naliti kavu.

Tehnički je turska kava iste kvalitete i ako zavri samo jedanput

Svi se pitaju zašto se mora džezva tri puta vraćati na vatru da zakipi, mijenja li to aromu, ali možete provjeriti, tehnički je turska kava iste kvalitete i ako zavri samo jedanput, zalije se odlivenom vodom i pusti se da malo odstoji, odmori se i da se talog slegne na dno džezve. Oni koji nemaju vremena čekati, nalit će malo hladne vode po pjeni, svega nekoliko kapi i hladna voda će ubrzati slijeganje taloga na dno džezve.

No, turska kava se kuha ritualno, poput japanske ceremonije čaja i zato ima svoje korake, a trostruko vraćanje na vatru da se pjena digne do ruba uz miješanje da ne pokipi je očito dio rituala i svi ga čini se poštuju. U fildžanu nikada ne bi trebali miješati kavu, čak ni ako vam kocka šećera padne u fildžan, jer ćete podignuti talog i poput pijeska ga osjetiti u ustima dok pijete kavu i to vam može pokvariti užitak u kavenisanju.


Tagovi: