Kako skuhati šunku u mrežici

Kako skuhati šunku u mrežici

Kako skuhati šunku u mrežici i kako ju odabrati

Bliže se Uskrsni blagdani i vi tražite savjete kako skuhati šunku u mrežici? Šunku u mrežici je lako skuhati ako znate odabrati idealna komad mesa i na pravilan ga način pripremiti. Uskršnja je gozba svakako nezamisliva bez kuhane šunke koja savršeno odgovara uz tvrdo kuhana jaja, proljetni svježi luk, crvenu rotkvicu, umak od hrena i domaći kruh za doručak. Pravu stvar koju morate znati kod toga kako skuhati šunku u mrežici jest odabrati pravi komad koji ćete kuhati.

Komad koji možete odabrati za kuhanje može biti lopatica, vratina ili klasična dimljena šunka koju ćete skuhati. To koji ćete komad odabrati za svoju Uskršnju šunkicu, ovisi o tome kakvo meso i kakav komad više volite. Ako volite komad šunke sa jako malo masnoće, odabrat ćete vratinu, no sve ovisi o tome kako volite. Najbolje je da odete u provjerenu mesnicu i kupite što vam prija mirisom i izgledom. Većina ljudi igra na sigurno i kupuje gotovu dimljenu šunku koju samo prokuhaju.

Savjeti kako skuhati šunku u mrežici

Najvažniji savjet oko toga kako skuhati šunku u mrežici jest taj da morate imati na umu kako se kuha šunka vremenski po kilaži. Dakle, razmjerno težini šunke, povećavaju se ili smanjuju sati koje je potrebno utrošiti da bi se šunkica u mrežici dobro skuhala. Znači šunkica od 3 kilograma kuhat će se oko 3 sata, to je samo primjer koji ćete sukladno primijeniti na svoj slučaj pri pripremi.

Prije samog kuhanja možete dodati malo soli u vodu jer će šunkica izgubiti svoju slanost dok se kuha te će se ispariti. Tradicionalno, u receptima koji sadrže upute za to kako skuhati šunku u mrežici stoje i upute o začinima koji se dodaju pri kuhanju.

Šunkicu možete tokom kuhanja začiniti sa klinčićem, klekovim bobicama, češnjakom, zvjezdastim anisom, đumbirom, lukom, lovor, no to ovisi o tome kakav okus skuhane šunke volite. Nakon što ste odredili vrijeme kuhanja i začine koje ćete koristiti, šunkica se stavlja kuhati, nakon što vrijeme istekne, ostavite ju u vodi neka se ohladi te tek nakon toga ju izvadite i obrišite te pripremite do kraja kako ste zamislili.

Kako skuhati šunku u mrežici i kako ju dovršiti

Nakon što ste naučili kako skuhati šunku u mrežici, morate imati na umu i to kako ju planirate dovršiti. Ako ste navikli za Uskrs na stolu imati šunku u kruhu, tada ćete nakon kuhanja šunkicu omotati klasičnim tijestom za kruh koje ste umijesili i staviti peći. No, ako vam se baš ove godine žuri i ne znate hoćete li imati vremena za napraviti klasičnu šunku u kruhu, možete radije šunku omotati u lisnato tijesto te si na taj način skratiti pečenje u tijestu na desetak minuta.

Osim šunke u kruhu, šunkicu možete samo zapeči sa ili bez glazure kako biste dobili hrskavu kožicu na površini šunke. Šunkicu možete namazati medom kako biste dobili sjajnu slano slatku kombinaciju okusa dok ju jedete, također, ako ste odvažni pri pripremi, možete napraviti glazuru od meda i senfa te namazati šunkicu i blago ju zapeči dok kožica ne dobije boju. Vrlo je jednostavno to kako skuhati šunku u mrežici, ako prvi put pripremate Uskrsni doručak, ništa ne brinite, nećete pogriješiti.


Tagovi: