Kako skuhati rižu

Kako skuhati rižu

Kako skuhati rižu kao prilog

Ako želite imati cjelovit obrok i niste sigurni što biste mogli pripremiti kao prilog, sa rižom ne možete pogriješiti. Riža je namirnica koja ima bogatu nutritivnu vrijednost i pritom je iznimno zdrava i hranjiva. Kako skuhati rižu pravilno je sasvim jednostavno i brzo gotovo. Rižu je prije kuhanja potrebno isprati i procijediti kako ne bi postala pre vlažna. Zatim se riža stavlja u lonac sa duplo većim omjerom vode od količine riže. Vodu možete blago posoliti ovisno o količine riže koju ste stavili kuhati.

Nakon što voda sa rižom zavrije, smanjite vatru na srednju jačinu i ostavite ju da se blago kuha. Da biste znali kako skuhati rižu, ne treba vam puno kulinarskog znanja. Riži treba otprilike 20 minuta kuhanja kako ne bi ostala tvrda, ali i kako se ne bi sasvim raskuhala. Gnjecava i sluzasta riža nije baš tako primamljivo za jelo. Nakon tih 20 minuta kuhanja, rižu poklopite i ostavite da tako odstoji. Nakon što odstoji riža je spremna za jelo.

Kako skuhati rižu za rižoto

Osim za prilog drugi način kako skuhati rižu jest da ju pripremate kuhanjem za temelj jela - rižoto. Riža za rižoto se priprema malo drugačije no riža za prilog, ali vremenski je priprema riže jednaka. To se naravno podrazumijeva jer bi u protivnom ostala sirova ili završila prekuhana. Dakle, riža za rižoto se također priprema 20 minuta. Prvo ćete napraviti povrtni temeljac. Povrtni temeljac možete napraviti na klasičan način ili pomoću kupovne povrtne kocke, okus u svakom slučaju neće iznevjeriti.

Nakon što je temeljac skuhan možete ga ostaviti na laganoj vatri kako se ne bi ohladio dok se riža polako kuha. Zatim ćete na tavicu staviti malo maslinovog ulja, zatim na vruće ulje stavite narezani luk i lagano ga prepržite. Nakon što je luk zadobio zlatnu boju, na njega dodajete sirovu rižu i lagano ju dvije minute prepržite zajedno sa lukom. Nastavite ćete proces kako skuhati rižu za rižoto podlijevanjem riže sa prethodno pripremljenim temeljcem. Rižu ćete podlijevati 3-4 puta sve dok ne potrošite svoj skuhani temeljac.

Savjeti kako skuhati rižu

Svaka domaćica ima par trikova kako skuhati rižu i to je za nju pravilo kojim se vodi kako bi njena riža svaki put ispala jednako ukusna. Jedan od takvih savjeta jest da se riža ne ispire vodom prije samog stavljanja u lonac sa vodom i da se takva kuha, dok neki savjetuju da je riži potrebno isprati. Još jedan trik kako skuhati rižu jest da u vodu u kojoj se riža kuha dodate par kapi maslinovog ulja ili kockicu maslaca. Ulje i maslac bi riži dali puninu okusa i spriječili bi grudanje riže nakon kuhanja, no omogućili bi pravilno oblikovanje riže pri serviranju na tanjur pa ako patite na estetski izgled vašeg jela na tanjuru, ovo je pravi savjet za vas.

Ako volite hrskaviju i malo tvrđu rižu, možete smanjiti njeno kuhanje na 15-tak minuta, tako ćete dobiti ukusnu al dente rižu. Jedan od inovativnijih savjeta jest da umjesto maslinovog ulja ili maslaca pri kuhanju vodi sa rižom dodate malo kokosovog ulja koje će vašoj riži dati čudnovat i egzotičan okus.


Tagovi: