Kako skuhati palentu

Kako skuhati palentu

Kako skuhati palentu, žgance, puru

Kako skuhati palentu koja se u našim krajevima još naziva i žganci ili pura vrlo je jednostavno. Povijest palente potječe sa sjevera Italije kao njihovo autohtono jelo za siromašni narod i tamo se naziva cucina povera. Palenta se priprema od kukuruznog brašna i to najčešće od kukuruzne krupice, odnosno grubo mljevenog kukuruznog zrna.

Kukuruz je vrlo hranjiva biljka i ne sadrži škrob, pa je palenta povoljna za prehranu ljudi koji su osjetljivi na gluten ili osobe koje boluju od celijakije. Ovo zdravo jelo se može pripremati za doručak, ručak ili večeru. Također, može biti glavni dio obroka kada se priprema uz određene dodatke i preljeve i umake, ali može biti i dodatak glavnom jelu koji je onda uobičajeno mesnog porijekla.

Kako skuhati palentu možete na različite načine ovisno o receptu koji koristite. Za ukuhavanje jedne šačice kukuruzne krupice možete koristiti ili tri šalice vode ili proporcionalno te tri šalice tekućine podijelite na vodu i mlijeko. Također možete prilikom kuhanja dodati i malo maslaca da palenta bude što kremastija.

Kako skuhati palentu kao glavno jelo

Kako skuhati palentu kao glavno jelo ovisi koji recept ćete koristiti i želite li da ona bude kao gusta kremasta juha, dakle mekana ili želite da bude tvrda pa ćete je preliti nekim dodatkom poput umaka ili dodatkom sira ili kajmaka. Palentu ćete nakon što voda zavrije staviti u vrelu posoljenu vodu sa malo mlijeka i maslaca, i miješati brzo na laganoj vatri kako bi se razbile grudice.

Morate smanjiti vatru da palenta ne bi prskala po vašoj ruci i opekla vas, a brzim miješanjem ćete grudice brzo otkloniti. Grudice se neće napraviti ukoliko palentu polako stavljate u vrelu tekućinu dok paralelno miješate dodajući palentu, odnosno kukuruznu krupicu.

Ako će vam palenta biti glavno jelo možete je poslužiti uz dodatak kajmaka ili sira, a ukoliko volite malo jače dodatke možete dodati i češnjak i neke druge biljne začine. Pustite mašti na volju i odaberite umak i prilog palenti prema vašem odabiru. Također, kako skuhati palentu da bude glavno jelo možete i sa malo preprženih komadića špeka ili sa malo čvaraka. Izbor je šarolik, a na vama je da pripremite palentu kao glavni obrok onako kako vi volite.

Kako skuhati palentu kao dodatak jelu

Kako skuhati palentu kao dodatak jelu ovisi čemu će palenta biti prilog. Ako je palenta prilog nekom saftu možete je pripremiti i da bude mekana i da bude malo tvrđa, pa ćete prema tome prilagoditi vrijeme kuhanja palente. Palenta je odličan izbor kao dodatak jelu jer je vrlo zdrava i puna hranjivih nutritivnih vrijednosti za vaš probavni sustav.

Palenta i kako skuhati palentu kao dodatak na primjer pečenim mesnim odrescima bit će savršen prilog uz odgovarajuću salatu koju volite. Čak i kada je palenta prilog nekom jelu možete je umiješati sa nekim dodacima koje volite na primjer možete je posipati kajmakom, ili malo češnjaka sa kiselim vrhnjem.

Ne zaboravimo da palenta potječe iz sjeverne Italije gdje je parmezan obavezan dodatak u velikoj većini jela pa tako i kod palente. Palenta posipana parmezanom jer vrlo ukusna. Palenta je vrlo odličan partner u pripremljenom obroku i sa gljivama i to svih vrsta jer je palenta vrlo blagog okusa, a također je i izvrstan dodatak svim vrstama riba.


Tagovi: