Kako skuhati jaje

Kako skuhati jaje

Kako skuhati jaje i na što sve pripaziti?

I dok se smatra kako kuhanje jajeta ne zahtijeva posebnu tehniku niti znanje, postoji par sitnica na koje bi trebali obratiti pozornost. Kako skuhati jaje i na što sve pripaziti? Prije početka samog kuhanja dobro pregledajte jaja. Ako postoji i najmanja naznaka pukotine, nemojte ga kuhati. Ove pukotine mogu se raširiti tijekom kuhanja i dobit ćete prolijevanje bjelanjaka. Iako često prakticiramo kuhanje jaja direktno iz hladnjaka, ovo je poželjno izbjegavati. Stavljanje hladnog jaja u kipuću vodu može uzrokovati njegovo pucanje.

Prije kuhanja izvadite jaja iz hladnjaka i neka odstoje na sobnoj temperaturi barem 10-ak minuta prije stavljanja u vodu. Ako planirate kuhati jaja, poželjno je da birate starija jaja radi lakšeg guljenja. Zašto? Kako jaja stare, ugljikov dioksid izlazi bolje kroz pore koje se nalaze na ljusci i jaja se lakše gule. Kako skuhati jaje? Mnogi će staviti jaja u vodu tek kada ona zavrije, no poželjno je da se ona odmah stave u vodu i da se kuhaju od početka. Zašto? Ako jaje direktno stavite u kipuću vodu, tada riskirate da bjelanjak ispadne gumenaste strukture.

Kako skuhati jaje da bude meko ili tvrdo?

Mnogi od nas se pitaju koliko dugo je potrebno kuhati jaja, no ovo ovisi o tome da li želite meko ili tvrdo kuhano jaje. Kako skuhati jaje da bude meko ili tvrdo? Postupak kuhanja je zapravo isti - Stavite jaja odmah u vodu za kuhanje, dodajte malu žličicu soli ili sode bikarbone i pričekajte dok voda ne krene kipjeti. Ako želite mekano kuhano jaje i kremasti žumanjak, tada ćete nakon vrenja jaje kuhati još 6 dodatnih minuta.

Ako želite tvrdo kuhano jaje, tada ćete nakon vrenja jaje kuhati još 10 do 12 minuta. Što ako želite potpuno tekući žumanjak, kako skuhati jaje? Tada ćete u zakuhanu i isto tako posoljenu vodu spustiti jaje sa žlicom i kuhati do 4 minuta. U slučaju da su jaja manja, tada se kuhaju 5 do 6 minuta. Nakon što prođe navedeno vrijeme, ono se stavlja na stalak za jaja, prethodno očišćeno i spremno za konzumaciju.

Kako skuhati jaje i što je potrebno izbjeći?

Kada kuhamo jaja poželjno je da izbjegnemo njihovo prekuhavanje. Ponekad će tvrdo kuhana jaja imati bezopasnu, ali veoma ružnu zelenu ovojnicu koja se može pojaviti oko žumanjka. Ovo se događa kada sumpor iz bjelanjaka i željezo iz žumanjka izreagiraju. Kako bi izbjegli navedenu pojavu kuhajte jaja na slabijoj vatri do maksimalno 12 minuta. Sada kada znate trikove kako skuhati jaje, potrebno je naučiti kako pažljivo oguliti jaja. Ukoliko niste baš u potpunosti sigurni kako zapravo oguliti skuhana jaja, tada će am sljedeći savjet biti od poveće koristi.

Nakon kuhanja, jaja prelijte s hladnom vodom ili ih stavite u hladnu vodu s ledom. Navedeno će stisnuti jaja i odvojit ih od ljuske, što će rezultirati lakšim guljenjem. Jaja lagano lupite u tvrdu površinu i krenite guliti. Isto tako, možete lupiti u tvrdu površinu i jaje staviti između vaših dlanova i nježno ga rotirati dok se sama ljuska ne krene lomiti u manje komadiće. Guljenje jaja može biti veoma jednostavno! Kako skuhati jaje često se smatra lakim zadatkom, no određeni savjeti nam mogu pomoći da usavršimo tehniku kuhanja kao i guljenja.


Tagovi: