Kako skinuti temperaturu (kod djece i odraslih)

Ljepota i zdravlje

Kako skinuti temperaturu (kod djece i odraslih)

Kako skinuti temperaturu na starinski način, prirodnim putem

Zdravlje je oduvijek bilo skupo i nekada se nije trčalo ni doktoru ni u apoteku baš za svaku sitnicu. Temperatura se smatrala samo signalom da nešto ne valja i da treba nešto poduzeti. Kako skinuti temperaturu na starinski način, prirodnim putem, najvažniji saveznici su bili voda, čaj, kompot, rakija, jabučni ocat, svinjska ili guščja mast i pileća juhica. Hladni oblozi iz hladne vode, oblozi iz rakije za odrasle, a iz jabučnog octa za djecu, masni oblozi su također pomagali ili se mast jednostavno utrljala u zoni prsišta, pilo se puno vode, čaja, kompota od svježeg ili suhog voća i pileća juha.

Svi su znali kako skinuti temperaturu, dobro se je podsjetiti da tuširanje mlakom vodom skida temperaturu odmah i bez gutanja kemijskih lijekova. Svaka kuća je imala ovu “prirodnu apoteku”, pri ruci i u sezoni gripe i prehlade su se svi znali snaći. Doktoru se išlo samo ako bi temperatura potrajala, bila ekstremno visoka i ničim se nije mogla skinuti.

Kako skinuti temperaturu krumpirom, listovima kupusa ili hrena

Krumpir je čarobna namirnica, može ga se spravljati na stotine načina, a davno je uočeno da sirove ploške krumpira dobro upijaju tjelesnu toplinu i počeo se koristiti kao oblog na stopalima ili na čelu. Kako skinuti temperaturu krumpirom, listovima kupusa ili hrena, sirove ploške složite na tabane, obujte čarape, a isti postupak napravite na čelu; povežite maramu oko čela, nisko, do obrva i kriške sirovog krumpira podvucite pod povez po cijelom čelu.

Listovi kupusa jednako dobro mogu poslužiti, kako skinuti temperaturu kupusnim listovima stucite tvrdi dio na listu, omotajte stopala i obujte čarape. Nekad su stari ljudi u istu svrhu koristili velike listove lepuha. Dugačkim listovima hrena koji imaju protuupalna, antibakterijska i antibiotička svojstva, također treba istući i listove namazati svinjskom ili guščjom mašću i kao oblog ih posložiti na prsa i oko vrata koji onda omotate čistom lanenom krpom. Mogu se staviti i na stopala i preko njih navući čarape.

Kako skinuti temperaturu, prozračujte prostoriju u kojoj ležite i pijte puno tekućine

Boravak u pregrijanim prostorijama i ustajalom zraku ne pomaže skidanju temperature. Ako se masirate rakijom koju narod smatra lijekom za sve, bit ćete prisiljeni češće provjetravati. Kako skinuti temperaturu, prozračujte prostoriju u kojoj ležite i pijte puno tekućine, rakija kao i krumpir brzo skida temperaturu, ali može povećavati žeđ. Bolesnik pod temperaturom lako može dehidrirati, a najbolje voće koje nadoknađuje i tekućinu su agrumi, limun, naranča, mandarina i grejp.

Metodu kako skinuti temperaturu prirodnim putem birate sami, važno je da znate da vam je dok ste pod temperaturom važnija tekućina od hrane. Oblozi, kupke i masti vas rashlađuju izvana, a tekućine vas rashlađuju iznutra i tako se balansira i uravnotežuje tjelesna temperatura. Ovi prirodni načini snižavanja temperature su izdržali provjeru svih proteklih vremena i stariji su od prvog proizvedenog antipiretika. Prvi antipiretici su bili salicilni praškovi, a prethodio im je uvarak od vrbove kore koji je bigat salicilom, a primjenjivao se kod teških slučajeva.

Tagovi: