Kako se zaštititi i smanjiti mogućnost od provala i krađa

Kako se zaštititi i smanjiti mogućnost od provala i krađa

Zaštita od provala i krađa iz domova

Domovi bilo da se radi o stanovima ili kućama vrlo su često meta provalnika i kradljivaca koji uspiju ući u naše domove i pokrasti naše stvari. Obično provalnici prate ukućane te napadaju stan ili kuću kada nikog nema u domu kako bi izbjegli sukobe jer njima je cilj pokrasti, a ne biti viđeni. Naročito su na meti stanovi i kuće tokom ljetnih odmora, ali i zimskih kada ljudi odlaze na skijanje, pa čak i za vrijeme dočeka Nove godine i ispraćaja Stare.

U današnje doba provala i krađa ima i više jer se provalnici služe i društvenim mrežama, pa ako objavljujete da ste negdje na godišnjem odmoru ili putovanju provalnicima je to zeleno svjetlo da u vašem domu nema nikoga.

Zaštita od provala i krađa u našim domovima trebala bi biti vođena nekim osnovama poput protuprovalnih vrata, lanca na vratima, provjeravanje da li ste zaključali vrata, ukoliko je vaš stan u prizemlju čeličnim rešetkama zaštitite prozore jer staklo se lako razbije ili izreže. Provjerite kako izvana izgleda pristup vašem stanu ili kući, da li postoje neke točke gdje provalnik može neopaženo ući, da li imate neki dodatni objekt uz kuću koji je spojen s kućom tipa garaže kroz koju provalnik može lako provaliti. Provjerite da li su vaši vrijedni predmeti skriveni od pogleda izvana, jeste li dobri sa susjedima koji mogu paziti na vaš dom dok vas nema. A možete i ugraditi alarmni sustav koji će zasigurno otjerati provalnike jer ni oni nisu neinteligentni, pa će odustati vrlo brzo uz takav sustav.

Zaštita od provala i krađa iz automobila

Ni automobili nisu potpuno zaštićeni od provala i krađa, što je mnogo jednostavnije nego provaljivanje u domove. Iako automobili novije generacije imaju ugrađene alarmne sustave koji na bilo kakve neregularne radnje počnu reagirati. Nažalost, provalnici koji su odlučili ne samo ukrasti ono što je u autu već cijeli auto opremljeni su tehnologijom koja će im pomoći da premoste elektronički sustav auta i njegove zaštite, te samo otključati automobil, sjesti u njega i odvesti u nepoznato. U takvom slučaju vam može pomoći samo kasko osiguranje ukoliko ste ugovorili krađu automobila i to ćete morati dokazivati da ste sve napravili kako treba i da imate oba ključa kod sebe, originalni i rezervni.

Provala i krađa u automobile zbog stvari koje ostavljate u njima i koje su na vidlivom mjestu pa provalnici upravo zbog toga što vide dolaze u napast provaliti u automobil. Provalnici koji nisu vješti razbit će bočni prozor i ukrasti ono što vide na sjedalu ili iz pretinca, stoga pazite da uvijek maknete s vidljivog mjesta sve sa sjedala i spremite u prtljažni prostor. Također dok stojite na semaforu pazite se letećih provalnika koji mogu ukrasti torbicu sa suvozačevog sjedala, pa radije zaključajte automobil.

Zaštita od provala i krađa u tvrtkama

Zaštita od provala i krađa u tvrtkama koje mogu platiti čuvarske službe ili imati vlastite čuvare koji osiguravaju od provala i krađa je dobro rješenje jer će čuvar pozvati policiju nakon što provjeri da se događa nešto čudno u tvrtki koju čuva. Zaštitarske tvrtke su specijalizirane za ovakve situacije, pa ako se tvrtka bavi ili posjeduje neke vrijedne stvari ne bi trebala štedjeti novac i ne plaćati zaštitarsku tvrtku.

Mnoge tvrtke imaju u svojim prostorijama ugrađen i video nadzor ne samo zbog vanjskih provalnika, nego i da se zaštite od zaposlenika koji su skloni krađama, ali i da zaštite zaposlenike u slučaju bilo kakve nepogode.

Svaki se zaposlenik u tvrtki u kojoj radi treba ponašati u skladu s pravilima koje tvrtka nalaže, te čuvati imovinu tvrtke koja im je dana na raspolaganje, te svu imovinu koja se zajednički koristi. A dužnost je poslodavca da zaštiti svoje zaposlenike od mogućih krađa i nasilja, pa se stoga i ugrađuju video nadzori.


Tagovi: