Kako zaštititi auto od krađe – Zaštita automobila

Kako zaštititi auto od krađe - Zaštita automobila

Da li se krađa auta može spriječiti?

Prema statistikama, svaki dan se u Hrvatskoj provali u 10 automobila, dok se 3 ukradu. Pravila u krađi ne postoje, što znači da se na meti lopova mogu pronaći skuplje i jeftinije marke automobile. Zašto se događaju krađe automobila? Auti se često kradu radi preprodaje, bilo u kompletu ili u dijelovima. Isto tako, često se kradu kao i pomoć u krađi. Da li se krađa auta može spriječiti? Postoje određene metode koje nas mogu zaštititi, no one ne mogu spriječiti pokušaj krađe.

Apsolutna zaštita od krađe ne postoji, što znači da se svaki auto može ukrasti, odvesti, odšlepati. Krađa auta može se minimalizirati uz poduzimanje određenih mjera, no morate znati kako će vas one dodatno koštati. Stručnjaci često naglašavaju kako veliku ulogu u krađi automobila ima i sam odabir vozila. Što to znači? Kradljivce rijetko kad zanimaju vozila koja pripadaju u niži cjenovni rang, već su više fokusirani na razvikane marke automobila koje su tražene na tržištu.

Kako se može spriječiti krađa automobila?

Pitate se da li možete dodatno zaštititi svoji automobil od krađe? Svakako. Krađa automobila može se minimalizirati uz sljedeće metode: Ugrađivanje alarma - Alarm je svakako najvažnija stavka u zaštiti. Bilo bi dobro spriječiti lopova i prije nego uđe u vaš automobil. Poželjno je da se raspitate kod najboljih specijalista za ugradnju alarma što bi odgovaralo vašem vozilu. CAN alarmi danas pripadaju među najtraženije alarme radi priključivanja na glavnu električnu instalaciju koja je povezana s elektroničkom blokadom. Kada dođe do nasilnog ulaza u auto alarm se oglašava i može se utišati jedino od strane vlasnika.

Elektronička i električna blokada - Veoma učinkovita i kao posebna mjera, jer dolazi do blokiranja električne pumpe goriva i elektropokretača. Poželjno da se ugradi u sklopu alarma, još bolje da se ugradi kao dva odvojena sustava. Iako ćete kao vlasnik morat imati 2 zasebna pametna ključa, ova zaštita će onemogućiti krađu auta na klasičan način. Mehanička blokada - Najčešća mehanička blokada je svakako kuka za volan. Čak i da provali u auto, lopov će se morati dobro pozabaviti da prebili kuku na volanu, čime riskira oštećenje auta. Najbolje je uložiti novac u mehaničke blokade volana, mjenjača. Krađa auta može se minimalizirati ako svoji auto odlučite zaštititi navedenim metodama.

Krađa automobila može se spriječiti i na ove načine

Osim gore navedenih metoda, postoje i nešto jeftinije i jednostavnije metode za zaštitu od krađe. Krađa je gotovo nemoguća ako je vaš automobil na sigurnoj lokaciji (garaža, osvijetljena i urbana lokacija, lokacija s video nadzorom). Krađa automobila najčešće se odvija na mračnim i manje urbanim sredinama, i to u kasno večernjim ili rano jutarnjim satima. Pokušajte uvijek parkirati na dobro osvijetljenim i urbanim lokacijama, kao i lokacijama ili garažama koje imaju video nadzor.

Od jeftinijih metoda zaštite također možete primijeniti i zatamnjena stakla. Lopovi često ignoriraju automobile s zatamnjenim staklima jer ne mogu vidjeti što se nalazi u unutrašjosti i sami rizik je prevelik. Isto tako, nalijepite na staklo automobila oznaku kako auto posjeduje alarm. Iako profesionalci mogu prepoznati da li auto ima alarm ili ne, većina se neće upuštati u krađu automobila koji može privući pažnju. Za dodatne savjete, poželjno bi bilo da u automobilu ne držite svoje dokumente ili novac.


Tagovi: